Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εξοικονομώ 2021 & Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων


Recommended Posts

On 26/5/2022 at 8:37 ΜΜ, statical said:

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλό κουράγιο σε όλους!

Έχετε εντοπίσει οτι το πληροφοριακό σύστημα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ αντλεί σαν παλαιότητα κτηρίου την ημερομηνία έκδοσης του νομιμοποιητικού έγράφου-πράξης του κτιρίου; Αν πρόκειται δηλαδή για εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα αντλεί την ημερομηνία υπαγωγής στον εκάστοτε νόμο περι αυθαιρέτων που καταχωρούμε στην ΗΤΚ.

Έκανα ερώτηση στο HELPDESK και μου είπαν οτι θα προωθήσουν το θέμα και να τους ξαναπάρω μετα από κάποιες μέρες για να μου απαντήσουν...

Νομίζω οτι  αυτό θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους οριστικούς πίνακες!

Παραθέτω αυτούσια τι αναφέρει ο οδηγός στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΙΙ: 5. Παλαιότητα κατασκευής : Δηλώνεται η χρονική περίοδος στην οποία εντάσσεται η ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής αδείας. Σε περίπτωση προσθήκης αδείας ή/και υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων, η δήλωση γίνεται στην βάση της περιόδου έκδοσης του αρχικού νομιμοποιητικού εγγράφου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, η δήλωση κατασκευής γίνεται στην βάση της υπαγωγής σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Για τις ημερομηνίες έκδοσης άδειας/ κατασκευής βάσει δήλωσης υπαγωγής σε τακτοποίηση η μοριοδότηση είναι η ακόλουθη: K5 (χ5≤09.08.1955)=100 μόρια, K5 (10.08.1955≤ χ5≤09.06.1975)=80 μόρια, K5 (10.06.1975≤ χ5≤31.12.1982)=60 μόρια, K5 (01.01.1983≤ χ5≤31.12.1992)=45 μόρια, K5 (01.01.1993≤ χ5≤31.12.2003)=30 μόρια, K5 (01.01.2004≤ χ5≤31.12.2011)=15 μόρια K5 (χ5>1.1.2012) = 0 μόρια Μετά την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, το κριτήριο θα επανυπολογιστεί με βάση την παλαιότητα κατοικίας βάσει της ΗΤ.

Ναι, το παρατήρησα κι εγώ συνάδελφε.

Στον οδηγό του προγράμματος λέει ότι η παλαιότητα του κτιρίου προκύπτει από την ημερομηνία υπαγωγής στον νόμο τακτοποίησης (εφόσον δεν υπάρχει άδεια). Εντούτοις, η ΗΤΚ "τραβάει" την παλαιότητα από τα φύλλα καταγραφής της δήλωσης τακτοποίησης. Αυτό δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό παρά μόνο όταν εισαχθεί το κλειδί του πιστοποιητικού πληρότητας στο ΠΣ του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021, όπου εμφανίζεται στο πεδίο "Παλαιότητα Κατοικίας” η χρονολογία της αυθαιρεσίας από τα φύλλα καταγραφής της δήλωσης τακτοποίησης και όχι η ημερομηνία υπαγωγής στον νόμο τακτοποίησης, λαμβάνοντας το μήνυμα: "θα γίνει νέος υπολογισμός του κριτηρίου Κ5 και της συνολικής βαθμολογίας”.

Είχες καμιά απάντηση;

Edited by parouni
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 98
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,
καλούμαι να συντάξω ΗΤΚ σε μονοκατοικία, προκειμένου να υπαχθεί το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021. Η μονοκατοικία αποτελείται από ισόγειο, στο οποίο υπάρχει η κατοικία και μη θερμαινόμενο κλιμακοστάσιο και  1ο όροφο όπου βρίσκεται η απόληξη του κλιμακοστασίου που οδηγεί στο δώμα. 
 
Βάσει της ερώτησης 10 των ερωτήσεων που εξέδωσε το ΤΕΕ τον Ιούνιο 2022:
" Χώροι υγιεινής και χώροι κυκλοφορίας, εφόσον εξυπηρετούν χώρους κύριας χρήσης, εισάγονται στους χώρους κύριας χρήσης." και συνεπώς το κλιμακοστάσιο θα πρέπει να δηλωθεί στους χώρους κύριας χρήσης στην καρτέλα των επιφανειών της ΗΤΚ.
 
Σε αυτή την περίπτωση, όταν η ΗΤΚ θα εισαχθεί στο Εξοικονομώ 2021 θα υπάρξει ασυμφωνία καθ' ότι η ωφέλιμη επιφάνεια του ΠΕΑ (με την οποία συγκρίνει τους ΚΧ το Εξοικονομώ), είναι προφανώς μόνο η επιφάνεια της (θερμαινόμενης) κατοικίας. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο Εξοικονομώ με πιθανή την απένταξη της κατοικίας.
 
Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η περίπτωση;
 
Ευχαριστώ.
 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Stefevagg εμβαδό ΗΤΑΚ > Εμβαδό ΠΕΑ,Ε9 άρα δεν έχεις πρόβλημα...τώρα για το "χώροι κυκλοφορίας" = διαδρόμους  αλλιώς θα έλεγε κλιμακοστάσιο. Στην αιτιολόγηση=σχόλια στην ΗΤΚ θα το γράψεις (στο ισόγειο) ώστε αν ζητήσουν διευκρινήσεις να είναι γραμμένο εκεί ...ότι το εμβαδό προέκυψε κλπ κλπ

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

 

έχω περίπτωση 2όροφης ενιαίας κατοικίας (από κατασκευής), όπου στην άδεια προβλεπόταν ισόγειο κατάστημα και κατοικία ορόφου. Έγινε δήλωση Ν. 4495/17 για αλλαγή χρήσης και ενοποίηση κτλ.

Επίσης, έγινε πριν 35 χρόνια σύσταση οριζοντίου όπως προέβλεπε η άδεια, άσχετα που δεν έγινε ποτέ έτσι.

Ισόγειο κατάστημα Ι1, Διαμέρισμα ορόφου Α1 και πρόβλεψη μελλοντικού Β1.

Έχει ενταχθεί στο νέο εξοικονομώ.

Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η ταυτότητα κτιρίου χωρίς να κλωτσήσει το εξοικονομώ? (Σημειωτέον είμαστε σε τμήμα καθέτου).

Μπορώ να βγάλω πιστοποιητικό πληρότητας για όλη την ιδιοκτησία με αναφορά στην τεχνικη περιγραφή της οριζοντίου που υπάρχει?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

για ενα διαμέρισμα έχει γίνει αίτηση στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ, από τον γονέα - επικαρπωτη και πρέπει τώρα να συνταχθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα.
Θα πρέπει και η ΗΤΚ να είναι στο όνομα του γονέα ή στο παιδί που έχει την ψιλή κυριότητα?
 
Link to comment
Share on other sites

Στην ΗΤΚ μπορούν να δηλωθούν και οι δύο ή ο ένας. Η ΗΤΚ αφορά το ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη, αλλά επειδή οι ελεγκτές του εξοικονομώ δεν είναι και οι πιο έμπειροι, καλό είναι να φαίνεται και ο επικαρπωτής.

Στα ποσοστά θέλουμε άθροισμα 100, οπότε όπως και να το γράψετε είναι λάθος... Εγώ επιλέγω ψιλός κύριος 100% και επικαρπωτής 0%

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ σε παρουσιάσεις έχει δώσει οδηγίες, τόσο για ταυτότητα όσο και για τα αυθαίρετα, να μην κάνουμε αυθαίρετες αναγωγές ποσοστών, αλλά να δουλεύουμε είτε με την πλήρη, είτε με την ψιλή, είτε με την επικαρπία.

Οπότε εγώ θα δούλευα με επικαρπία και θα δήλωνα μόνο τον γονέα με 100%.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Stefevagg said:

Το ΤΕΕ σε παρουσιάσεις έχει δώσει οδηγίες, τόσο για ταυτότητα όσο και για τα αυθαίρετα, να μην κάνουμε αυθαίρετες αναγωγές ποσοστών, αλλά να δουλεύουμε είτε με την πλήρη, είτε με την ψιλή, είτε με την επικαρπία.

Οπότε εγώ θα δούλευα με επικαρπία και θα δήλωνα μόνο τον γονέα με 100%.

Συνάδελφε ας ερμηνεύσει ο καθένας με τη βαρύτητα της υπογραφής του όπως πιστεύει τους νόμους που αφορούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα και που έχουν τόσα και τόσα κενά. Αν τώρα θέλει κάποιος να εμπιστεύεται την άποψη του ΤΕΕ το οποίο αφενός ως διαχειριστής του συστήματος έχει προσθέσει τις δικές του ασάφειες και αφετέρου αποπροσανατολίζει τα μέλη του με τις κατά καιρούς αντικρουομενες απόψεις (όχι νόμους) σχετικά με την ταυτότητα, είναι δικαίωμά του.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Στην ηλεκτρονική ταυτότητα καταχωρούμε τον 9ψήφιο αριθμός παροχής ρεύματος?

Ρωτάω γιατί αν βάλουμε τον 11ψήφιο δε θα υπάρχει αντιστοιχία με το εξοικονομώ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Από μήνυμα στην εφαρμογή της ΗΤΚ 

Παράθεση

Ο Αριθμός Παροχής ΔΕΔΔΗΕ **************** πρέπει να ξεκινάει από 9 συνεχόμενα ψηφία αριθμών χωρίς κενά ή άλλα σύμβολα

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.