Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Στο παρόν θέμα θα συζητούνται ζητήματα καταχώρησης επιφανειών στην ενότητα "ιδιοκτησία" της Η.Τ.Κ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 348
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Στις επιφάνειες, τι χώροι καταχωρούνται στους λοιπούς χώρους; Έχω κάποιους υπαίθριους χώρους βάσει αδείας που δεν ξέρω αν πρέπει να καταχωριστούν εκεί (οι οποίοι αυξήθηκαν - ήταν τμήμα ημιυπαιθρίου που δεν υλοποιήθηκε ποτέ)

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Έχω το εξής πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο καθένας που κάνει εξαρτημένα τοπογραφικά. 

Έχεις ένα νόμιμο κτίριο με οικοδομική άδεια, π.χ. 100 τ.μ., με την απόκλιση κάθε πλευράς κάτω του 2%. Αυτό σημαίνει πως στους 2-3 πόντους που θα χάνει η κάθε πλευρά, όταν μετράς το κτίριο με total, το τελικό εμβαδόν μπορεί να είναι π.χ. 99 ή 101 τ.μ. Σε καμία περίπτωση πάντως, όχι ακριβώς όπως της άδειας...

1) Στις επιφάνειες της ΗΤΚ ποιο εμβαδόν βάζουμε; Το 100 τ.μ. της αδείας ή το πραγματικό;
Αν βάζουμε της αδείας, δεν θα υπάρχει ασυμφωνία τετραγωνικών ΗΤΚ και τοπογραφικού;

2) Ως συνέχεια του παραπάνω ερωτήματος, τι γίνεται όταν έχουμε αντίστοιχα μία προσθήκη αποθήκης π.χ. 5 τ.μ., Κατηγορίας 3; Που θα μπουν αυτά τα τετραγωνικά στην ΗΤΚ; 
Επειδή υπάρχει διαφωνία μεταξύ μηχανικών για το αν επιτρέπεται να βγει ΗΤΚ με αυθαίρετα Κατηγορίας 3, να θυμίσω πως οι εξαιρέσεις της Κατηγορίας 3, είναι στην ίδια παράγραφο (παρ.2 αρθ. 82 του ν.4495/17) με τα προ του '55. Άρα για μένα είναι ξεκάθαρο πως αφού επιτρέπεται να βγει ΗΤΚ για κτίσμα προ του '55, μπορεί να βγει και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες της Κατηγορίας 3. 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω κι εγώ.  Το αναφέρω σε σε άλλο θέμα για αδομητο οικόπεδο-κάθετη ιδιοκτησία, που δεν μου έχει απαντήσει κανείς ακόμη. Οι συμβολαιογράφο θέλουν την επιφάνεια του τίτλου. Η γνώμη μου είναι, αν επιμένει σε αυτό ο συμβολαιογραφος, να βάλεις την επιφάνεια του τίτλου, να γράψεις στην Τ.Π. όλες τις επιφάνειες, να υπογράψει ο αγοραστής πάνω στο νέο τοπογραφικό ότι έλαβε γνώση και μόλις γίνουν τα συμβόλαια, να μπεις στην ΗΤΚ και να κάνεις τροποποίηση με εξουσιοδότηση από τον νέο ιδιοκτήτη. Και αυτός μετά θα κάνει τροποποίηση του συμβολαίου. Αλλιώς, βάζεις εξαρχής την επιφάνεια του νέου τοπογραφικό, που θεωρώ ότι είναι το πιο σωστό.

2. Κάνεις υπαγωγή στον 4495 για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 3 και προσθέτεις την περαίωση στις πράξεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι με τις κάθετες είναι ένα θέμα, γιατί αν αλλάξεις τετραγωνικά, θα θέλει και τροποποίηση η σύσταση. Για αυτό και συνήθως αποφεύγουμε τα εξαρτημένα σε συστάσεις και πάμε με το παλιό τοπογραφικό της σύστασης.

Πες όμως ότι σε στέλνουν να κάνεις εξαρτημένο σε ένα αυτοτελές οικόπεδο, με πολύ παλιό τοπογραφικό/άδεια. Δεν πρέπει να μπούνε τα πραγματικά τετραγωνικά; 

Και η Κατηγορία 3 δεν είναι τόσο απλό στην περίπτωσή μου, γιατί είμαι σε παραδοσιακό οικισμό και θα πρέπει να περάσω από ΣΑ, με τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται (κάποιους μήνες δηλαδή). Και δεν βρίσκω λόγο να το κάνω, εφόσον ο νόμος αποδέχεται τις εξαιρέσεις του άρθρου 82.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι καλημέρα

Έχω περίπτωση διώροφης οικοδομής με σύσταση Ο.Ι. κατόπιν διαθήκης, στην οποία δεν γίνεται ξεχωριστή μνεία για τα κοινόχρηστα. Μετά τη σύνταξη της ΗΤΚ θα γίνει τροποποίηση της σύστασης για να γίνει σωστά.

Το διαμέρισμα 1ου ορόφου έχει μοναδική πρόσβαση μέσω ανοιχτού κλιμακοστασίου. Αναρρωτιέμαι, αυτό δεν θα πρέπει με κάποιο τρόπο να φανεί στις επιφάνειες? πχ ως "λοιποί χώροι"?

Την ίδια απορία έχω για τους εξώστες, βεράντες κλπ. Ειδικά οι εξώστες και τα κλιμακοστάσια, αποτελούν πολεοδομικά μεγέθη και μου κάνει εντύπωση που δεν προβλέπεται κάπου η καταχώρηση των μεγεθών τους..

Καμιά ιδέα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Οι εξώστες  αποτυπώνεται στις κατόψεις δεν χρειάζεται να αναφερθούν χωριστά, οι ημιυπαίθριοι μπαίνουν ως λοιποί χώροι .Το εξωτερικό κλιμακοστάσιο έχει υπολογιστεί και στο συντ.; οπότε μπορεί να δηλωθεί και σαν βοηθητικός χώρος Α ορόφου και να περιγραφεί στη τεχνική έκθεση. Άλλες γνώμες;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι οι ανοιχτοί ημιϋπαίθριοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα... κάνω λάθος ?? Αντιθέτως πρέπει κάπως να δηλωθούν οι χώροι αποκλειστικής χρήσης με την επιφάνειά τους... Αν καταλαβαίνω καλά, στην ηλεκτρονική ταυτότητα δηλώνεται οτιδήποτε έχει "αξία" στη μεταβίβαση, οπότε και πρέπει να είναι σαφώς ορισμένο για να μπορεί ο εκάστοτε συμβολαιογράφος να συντάξει σωστά τη δήλωση υπολογισμού φόρου μεταβίβασης. 

edit: Λάθος απάντηση έδωσα... κανονικά δηλώνονται οι ΑΗΧ.. συγγνώμη για τη σύγχυση

Edited by ppanag
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν οι πραγματικοί ημιυπαίθριοι μπαίνουν ως "λοιποί χώροι", τότε οι στήλες "Ημιυπαίθριοι" και "Pilotis" συμπληρώνονται μόνο στην περίπτωση που έχουν κλειστεί? Και εάν πχ κάποιος έχει κλείσει τμήμα Η/Χ ή Pilotis, τότε στις στήλες αυτές αναγράφουμε μόνο την επιφάνεια που έκλεισε?

πχ έστω Η/Χ 20τμ, κλείστηκαν και ρυθμίστηκαν τα 15τμ. Θα γράψουμε

1) 20τμ στους Η/Χ της άδειας και -15τμ στη ρύθμιση (= υπόλοιπο 5τμ "Ημιυπαίθριοι") ή

2) 15τμ στους Η/Χ της άδειας, -15τμ στη ρύθμιση και 5τμ "Λοιποί" ?

Αλλιώς, αν κατάλαβα καλά  ppanag, δεν αναγράφουμε πουθενά τους πραγματικούς ανοιχτούς ημιυπαίθριους και η στήλη "Λοιποί" προορίζεται για περιγραφή χώρων αποκλειστικής χρήσης?

Πολύ μπέρδεμα και το όλο ζήτημα καταλήγει να προσομοιάζει σε δήλωση τετραγωνικών στους ΟΤΑ..

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωσή μου, το κλιμακοστάσιο είναι εντελώς υπαίθριο, ανεγέρθηκε με ΓΟΚ55, βάσει ΓΟΚ85 θα μέτραγε σε δόμηση, βάσει ΝΟΚ μόνο σε κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

εγω συμπληρώνω τους ΑΗΧ στη στήλη ημιυπαίθριοι ανεξάρτητα αν εχουν κλείσει ή όχι. Επίσης τις αποκλειστικές χρήσεις τις περνάω μόνο στις παρατηρήσεις της γραμμής της ιδιοκτησίας που ανήκει και όχι στους λοιπούς χώρους (όπως επίσης στον τίτλο και στην τεχνική περιγραφή). Όταν αποφασίσουν τι εννοούν αυτοί που το έφτιαξαν και πως θέλουν να τα περνάμε βγάζοντας αναλυτικά ΓΡΑΠΤΑ παραδείγματα και οδηγίες τότε θα ακολουθήσω. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.