Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Γιατί να συντάξεις ΗΤΚ με τακτοποίηση σε κατάσταση υπαγωγής??? άσε να πάει τουλάχιστον οριστική υπαγωγή και μετά καταχωρείς την τακτοποίηση... Σε κατάσταση υπαγωγής όλα είναι ρευστά.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Το επαναλαμβάνω πιο ξεκάθαρα. Υπάρχει απαίτηση από κάπου για να γίνει ΗΤΚ σε τακτοποιημένο, κάτι επιπλέον από πληρωμή του 30% του προστίμου?

Εγώ δεν διαβάζω πουθενά υποχρέωση ούτε για οριστική υπαγωγή ούτε για υποβολή δικαιολογητικών (υποχρέωση εννοείται νόμος ή κάποια απόφαση).

Όσο το γιατί να κάνει κάποιος κάτι που επιτρέπεται, ... επειδή επιτρέπεται ... (έχω ήδη δει ΗΤΚ χωρίς ολοκληρωμένες υπαγωγές).

Link to comment
Share on other sites

Νομίζεις εσύ τώρα ότι η ΗΤ είναι κάτι ξεκάθαρο που όλα είναι στα..."κουτάκια" τους; Αν ναι, σε γελάσανε. Διάβασε τι γράφουμε για την ΗΤ εδώ πριν ένα και ενάμισι χρόνο και πόσες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί για την όλη διαδικασία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή με τεράστια κενά, χωρίς εγκυκλίους εφαρμογής κλπ. Θες για κάποιο λόγο  να έχεις Η.Τ σε ένα ακίνητο που θα βρίσκεται σε υπαγωγή; Όντως, δεν θα βρεις ευθέως στο νόμο απαγόρευση, όπως δεν θα βρεις και σε πολλά άλλα. Το πότε θα σκάσει το πρόβλημα, δεν το γνωρίζεις. Οπότε, αν το ζητούμενο για σένα είναι να συντάξεις ΗΤ, χωρίς περαιωμένη δήλωση, μπορείς να το κάνεις (υπό την λογική πως ότι δεν απαγορεύεται ρητά, επιτρέπεται ;). Από κει και πέρα, η έκδοση ΠΠΗΤ όπως ξέρεις πάσχει. Επομένως, γι αυτό όλοι αναρωτιόμαστε για το λόγο που δεν θέλεις να περαιώσεις την δήλωσή σου και επιμένεις σε κάτι που προσωπικά δεν βρίσκω το νόημά του.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί να αναρωτιεστε για τα κίνητρα και όχι για την πολύ βασική ερώτηση, δηλαδή τι απαιτεί η ΗΤΚ. Ενδεικτικά μερικοί λόγοι: 

1) δήλωση άλλου μηχανικού σε υπαγωγή, ο ιδιοκτήτης θέλει να μεταβιβάσει και έρχεται σε μένα (μην αρχίσετε να ρωτάτε γιατί δεν πήγε στον ίδιο). Έχει το σχέδιο της τακτοποίησης (με την κλασική δήλωση ότι είναι ταυτόσημη με αυτή που θα ανέβει/ έχει ανέβει στο σύστημα ...  και τίποτα άλλο). Σε επικοινωνία με τον άλλο μηχανικό για το πότε θα τελειώσει την τακτοποίηση, η απάντηση θα την τελειώσει εντός της νόμιμης προθεσμίας, δεν απαιτείται για την ΗΤΚ και μη με ζαλίζετε άλλο (να γιατί ήρθε σε μένα).

2) ακίνητο με δήλωση σε υπαγωγή χωρίς να έχουν ανέβει τα περισσότερα δικαιολογητικά. Έχει μεταβιβαστεί πρόσφατα ΜΕ ΗΤΚ. Έρχεται ο νέος ιδιοκτήτης (ο δικός μου), ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον αρχικό μηχανικό και θέλει να μεταβιβάσει εκ νέου. Η απάντηση του αρχικού μηχανικού (ευγενεστατος αυτή τη φορά) είναι ότι έχει κάνει ο,τι απαιτεί ο νόμος.

3) ακίνητο χωρίς ολοκληρωμένη τακτοποίηση, έχει βγάλει οικοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης και εσωτερικές διαρρυθμίσεις (ούτε στις άδειες απαιτούνται ολοκληρωμένες τακτοποιήσεις). Τα τελευταία σχέδια του ακινήτου είναι ολοσωστα. Η τακτοποίηση ημιτελής. Τι γίνεται με την έκδοση ΗΤΚ?

Προς έκπληξη μου, από ότι διαβάζω τελικά (ή δεν διαβάζω) όντως οι συνάδελφοι έχουν κάνει ότι απαιτεί ο νόμος. Και κατά συνέπεια, οι ΗΤΚ που έχουν εκδοθεί δεν πάσχουν καθόλου (τουλάχιστον τη χρονική στιγμή που εκδόθηκαν).

Εσείς αυτές τις περιπτώσεις τις διώχνετε? Γιατί αν αναλαμβάνετε μόνο υποθέσεις που είναι 100% ξεκάθαρες και καταφέρνετε να ζείτε από το επάγγελμα, τότε σας ζηλεύω 🥴

 

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

οπότε πράξε όπως νομίζεις.

Ο κάθε Μηχανικός με την υπογραφή του αναλαμβάνει και τις όποιες ευθύνες.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@blackjohn  Η εμπειρία έντεκα ετών σε τακτοποιήσεις μας έχει διδάξει ότι αν κάτι είναι ασαφές, δεν θα πρέπει να το παίρνουμε πάνω μας. Τη νύφη θα την πληρώσει ο ιδιοκτήτης όχι εμείς. Οι περισσότεροι συνάδελφοι στο φόρουμ (για να μην πω όλοι) θα ζητούσαμε οριστική υπαγωγή ή περαίωση. Αν για κάποιους λόγους κάποιος δεν θέλει να την εκδώσει τότε θα εκδοθεί από εσένα, αφού θα ελεγχθεί το ακίνητο εξ αρχής και θα γίνει "φύλλο και φτερό", με την ανάλογη φυσικά αμοιβή. Τώρα, αν εσύ για να μην φανείς "κακός" και "δύστροπος" στον πελάτη θέλεις να περάσεις ΗΤΚ με δήλωση σε υπαγωγή και μάλιστα από άλλον μηχανικό, τότε το μόνο που μπορώ προσωπικά να σου ευχηθώ είναι καλή τύχη και αυτό διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Σε ότι αφορά το πιστοποιητικό πληρότητας αυτό ταυτίζεται με την παλιά βεβαίωση του άρθρου 83 και η βεβαίωση αυτή εκδίδονταν μετά από οριστική υπαγωγή (ν. 4178) ή περαίωση (ν. 4495).

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

...αν κάτι είναι ασαφές, δεν θα πρέπει να το παίρνουμε πάνω μας....

 

Παυλάκο…. Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτό που γράφεις αλλά υπάρχει και μια άλλη μεγάλη αλήθεια ότι είναι σπάνιο έως σπανιότατο όπως τα διαμάντια να πέσουμε σε περιπτώσεις με μηδενική ασάφεια σε κάτι…. Ειδικά με την νομοδιάρροια ειδικά από το 2012 και μετά και τις χιλιάδες σελίδες νόμων εγκυκλίων ερμηνειών κ.λπ.….

Μη σου πω ότι δεν θα χρειαζόμασταν να έχουμε το φόρουμ αν το κυρίαρχο ζήτημα ήταν η σαφήνεια και όχι η ασάφεια. Θα το κλείναμε το μαγαζί…

 

Πέραν αυτού και επ ευκαιρία το οριστική ή περαίωση υπαγωγής για να έχουμε καθαρό βηματισμό όταν προχωράμε σε ΗΤΚ, θα ήθελα να πω ότι το κενό είναι στο νόμο, στις πλατφόρμες και στη μη διασύνδεση μεταξύ τους.

Δηλαδή ακόμα και σκέτο οριστική να είναι μια υπαγωγή ο Χ Μηχανικός που την έχει αναλάβει μπορεί ανα πάσα στιγμή να αλλάξει σχέδια υπολογισμούς τα πάντα και ο Ψ Μηχανικός που κάνει παράλληλα την ΗΤΚ να μη μπορεί καν να το γνωρίζει.

Αλλά και με οριστική υπαγωγή και με περαίωση πάλι μπορεί να κάνει επαναφορά σε οριστική να αλλάξει πάλι σημαντικά για την ταυτότητα ζητήματα και πάλι ο Μηχανικός Ψ της ΗΤΚ να μη το πάρει καν χαμπάρι… Κανείς δεν έχει κατοχυρώσει τον Ψ Μηχανικός ότι υπαγωγή σε οριστική ή περαίωση δεν άλλαξε μέχρι να πατήσει αυτός το τελευταίο κουμπάκι του.

Άρα ποιος φταίει?

Και ο Χ και Ψ Μηχανικός έπραξαν με βάση τον νόμο και τις αρμοδιότητες τους…. το σύστημα όμως (νόμοι, πλατφόρμες, διασύνδεση κ.λπ.) πάσχει….

Μπορεί να κάνω και λάθος αν οι υποθέσεις μου δεν ισχύουν ….

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Κώστα τι τι μπορεί να κάνει ο άλλος μηχανικός (που βεβαίως μπορεί να κάνει αυτό που λες και να το αλλάξει)  είναι και υπεύθυνος αυτός (κάνει και Υ.Δ για επιστροφή δήλωσης ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί κλπ). Πέραν αυτού όμως, έχοντας τα στοιχεία της δήλωσης, βλέπεις άμεσα την δήλωση στο σύστημα (αναζήτηση δηλώσεων Ν. 4495) ως μια επιπλέον δυνατότητα ελέγχου. Με την μέχρι τώρα πορεία στα αυθαίρετα (και ακόμα πιο παλιά) γνωρίζουμε ότι βεβαίωση (σήμερα πιστοποιητικό πληρότητας) χορηγείται με οριστική ή περαιωμένη υπαγωγή. Έχω αναφέρει (αν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα) ότι η ΗΤ είναι μια διαδικασία με τεράστια κενά. Φυσικά όταν πριν 1+ χρόνο φωνάζαμε για τους παραλογισμούς της ΗΤ, δεν είδα πολλούς από τους σημερινούς συμμετέχοντες να καταθέτουν προβληματισμούς και αντιρρήσεις για την όλη διαδικασία. Στο δια ταύτα λοιπόν, επειδή το αρχικό ερώτημα ήταν αν ο νόμος ορίζει ρητά ότι για την σύνταξη της ΗΤΚ θα πρέπει η πράξη τακτοποίησης (δήλωση ν 4495)  να είναι σε οριστική ή περαιωμένη υπαγωγή , η απάντηση είναι "όχι, δεν την ορίζει", όπως και δεν ορίζει δεκάδες άλλα θέματα και γι αυτό εξ αρχής γινόταν η μάχη για την επ αόριστο αναστολή της ΗΤ.  Από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τα ρίσκα του και τις μελλοντικές του ευθύνες και ξέρουμε πολύ καλά ποιος θα πληρώσει ( ο συνήθης ύποπτος που λέγεται μηχανικός). Η σύνταξη ΗΤ με δήλωση υπαγωγής άλλου, είναι από μόνη της ένα τεράστιο ρίσκο. Θα ελεγχθεί το ακίνητο εξ αρχής και ότι βρεθεί θα πρέπει να διορθωθεί (αν και εφόσον μπορεί να γίνει αυτό) και αυτό που πρέπει να μείνει σε όσους πρωτομπαίνουν στο χώρο αυθαιρέτων και ΗΤ, είναι ότι η ΗΤ δεν είναι απλώς μια διαδικασία ταξινόμησης και καταχώρησης στοιχείων. Απαιτεί πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου. Τώρα, αν κάποιος θέλει να κάνει "ακαδημαϊκού τύπου" συζήτηση μπορεί να μας πει επίσης, ότι ο νόμος δεν γράφει ότι για την σύνταξη της ΗΤ απαιτείται πολεοδομική νομιμότητα (;). Νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι, ότι με τέτοιες προσεγγίσεις σκάβουμε όχι μόνο τον επαγγελματικό λάκκο μας, αλλά καταβαραθρώνουμε ταυτόχρονα τις ήδη αξιοθρήνητες-επικρατούσες-αμοιβές μας. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στη ΗΤΚ  τι ανεβάζουμε από τη δηλωση Ν 4495; Το πενταφυλλο σίγουρα ,τα σχέδια  την τεχνική έκθεση που τι συνοδευουν η αλλά στοιχεία που αποδεικνύουν  το χρόνο κατασκευής πρέπει να υποβληθουν;

Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς αεροφωτογραφίες, Ε9, παλιά συμβόλαια κλπ  δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Εξάλλου, θα υπάρχει (το πιθανότερο) αναγραφή στην Τ.Ε της δήλωσης υπαγωγής.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.