Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Ευχαριστω. Επομένως σκαναρουμε το πεντάφυλλο τα νεα σχέδια που συνοδεύουν τη δήλωση και την τεχνική έκθεση. Αν ο μηχανικός της δήλωσης είναι διαφορετικός από αυτόν της ΗΤΚ από που θα πάρουμε όλα τα σχετικά πρέπει σίγουρα να μας τα δώσει ο ιδιοκτητης ,υπάρχει άλλος τρόπος μέσω συστήματος δεν το έχω εξετάσει. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν η δήλωση δεν είναι δική σου, ξεκινάς να ελέγχεις τα πάντα από την αρχή.  Ζητάς εγγράφως από τον ιδιοκτήτη τι θέλεις να σου φέρει και δεν μπαίνεις σε διαδικασία διαλόγου για το αν και τι απαιτείται. Εσύ είσαι το "αφεντικό" της υπόθεσης πλέον (αλλιώς ας απευθυνθεί στον προηγούμενο). Τα έχουμε πει και θα τα ξαναλέμε. Η Η.Τ θα είναι το "σουρωτήρι" όλων των ατασθαλιών που έγιναν στα αυθαίρετα και όχι μόνο. Το βάθος που μπορεί να φτάσει ο έλεγχος σου, επαφίεται στην κρίση σου και βεβαίως το επόμενο ερώτημα, όταν διαπιστωθούν διαφορές και εξόφθαλμες παραβάσεις που δεν τακτοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν πλημμελώς κατά παράβαση της νομοθεσίας, είναι το πως θα διορθωθούν όλα αυτά τα σημεία και τέρατα που έχουν γίνει σε πάρα πολλές δηλώσεις υπαγωγής. Άρα, δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί καν, το τυπικό μέρος του τι πρέπει να ανεβάσεις, αλλά το αν το ακίνητο για το οποίο πας να καταχωρήσεις ΗΤ είναι καθόλα νόμιμο. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

On 12/7/2022 at 9:30 ΜΜ, Pavlos33 said:

Σε ότι αφορά το πιστοποιητικό πληρότητας αυτό ταυτίζεται με την παλιά βεβαίωση του άρθρου 83 και η βεβαίωση αυτή εκδίδονταν μετά από οριστική υπαγωγή (ν. 4178) ή περαίωση (ν. 4495).

 

Αυτό είναι ένα πολύ σωστό επιχείρημα που δεν μου είχε περάσει καθόλου από το μυαλό. Βέβαια μπορουσε να γίνει  οριστική υπαγωγή και βεβαίωση χωρίς δικαιολογητικά, αλλά όντως αυτό τώρα έρχεται σε αντίθεση με το πιστ/κο της ΗΤΚ.

Όσο για την γενικότερη αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων αοριστων, που δεν είναι καθόλου ακαδημαϊκή συζήτηση, εγώ θεωρώ πως η σωστή δουλειά του μηχανικού δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος. Ο θεσμός της ΗΤΚ είναι κάτι που εφευρέθηκε χθες και εφόσον τέθηκε σε υποχρεωτική εφαρμογή αναγκαστικά πάμε τους λίγους κανόνες που υπάρχουν. Αν έρθει η δύσκολη στιγμή, θα πρέπει να δείξουμε ότι όντως κάναμε το προβλεπόμενο τη δεδομένη χρονική στιγμή (και όχι με βάση το ηθικό ή ακόμα και με βάση εγκυκλίους που βγαίνουν χρόνια μετά και αλλάζουν τα πάντα). Για αυτό ψάχνουμε το προβλεπόμενο και όχι τι θα ήταν το σωστό και το ξεκάθαρο.

Διαφορετικά δεν θα έπρεπε να αναλαμβάνουμε καμία υπόθεση. Ειδικά στις τακτοποιήσεις, δεν υπάρχει ξεκάθαρη υπόθεση. Το ξέρουμε 9 στις 10 τακτοποιήσεις έχουν θέματα μικρότερα ή μεγαλύτερα. Τις παλιές οικοδομικές άδειες αν τις κοιτάξουμε λίγο καλύτερα, ένα ποσοστό δεν θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί (φαντάζομαι τσεκαρουμε κάτοψη διαμερίσματος και λέμε είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα, δεν λέμε η άδεια πριν από 30 χρόνια βγήκε με λάθους όρους δόμησης ή με λάθος απόσταση Δ και άρα η πολυκατοικία είναι αυθαίρετη?)

Φυσικά και διώχνω υποθέσεις γιατί σε  κάποιες ο κίνδυνος οποιαδήποτε αμοιβή να φαγωθεί σε δικαστήρια είναι μεγάλος. Αλλά υπόθεση χωρίς κάποιο ρίσκο ή αβεβαιότητα προσωπικά δεν έχω δει ΟΥΤΕ ΜΙΑ (λέτε να είμαι εγώ ο γκαντεμης 🙃 ?)

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κανείς δεν σου είπε να διώχνεις πελάτες χωρίς λόγο ή να μην αναλαμβάνεις δουλειές. Επιγραμματικά θα σου πω κάτι τελευταίο, ότι στην δουλειά μας δεν κοιτάζουμε μόνο το γράμμα, αλλά και το πνεύμα των νόμων και όπως επιθυμούμε κάτι παράλογο να καταργηθεί στην πράξη, άλλο τόσο αντιστεκόμαστε σθεναρά στο να μην αλλάξει κάτι που μπορεί να είναι σωστό.  Ένα παράδειγμα από το παρελθόν-άσχετο με τις ΗΤ και τα αυθαίρετα. Μετά από μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς στη χώρα μας και ενώ συνέχιζε να ισχύει αγέρωχος ο παλιός αντισεισμικός του 59 με την πρώτη ουσιαστική του βελτίωση να γίνεται το 1984, πολλοί συνάδελφοι δεν κοίταζαν το γράμμα του κανονισμού. Έπαιρναν μόνοι τους την πρωτοβουλία και "οπλιζαν" πλεοναστικά και υπερ της ασφάλειας (έξω από το γράμμα του κανονισμού) τις οικοδομές και ας μην το έγραφε ο τότε νόμος, υπηρετώντας πιστά τους κανόνες της τέχνης αλλά κυρίως της επιστήμης που είχαν (και έχουμε) διδαχθεί. Εν κατακλείδι, έχουμε πολύ σοβαρότερα προβλήματα να λύσουμε στο άγνωστο και επιβαλλόμενο πεδίο της Η.ΤΚ που το τελευταίο πράγμα που θα μας απασχολούσε είναι εαν πρέπει να έχουμε μόνο την υπαγωγή στις δηλώσεις μας. Δεν το συζητάμε για δηλώσεις αυθαιρέτων άλλων. Εκεί η κατάσταση είναι "ναρκοπέδιο" και πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Τα έχω αναλύσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις και δεν θέλω να γινομαι κουραστικός.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα,

σε μια ΗΤΚ έχω τακτοποίηση με το Ν.4014/11 που μεταφέρθηκε στο Ν.4178/13 (από άλλο μηχανικό).

Στις πράξεις έχω επιλέξει  τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου. 

Δεν έχω στα χέρια μου τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου για να ανεβάσω, αλλά το σύστημα προχωρά σε οριστικοποίηση της ητκ.

Νόμισα ήταν υποχρεωτικό να ανεβάσουμε τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου.

Να κάνω οριστικοποίηση χωρίς να ανεβάσω τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

O 4178 δεν είχε τ.ε.σ.ε. αλλά ΔΕΔΟΤΑ μήπως μπερδεύεσαι κάπου; Δεν θα προβείς σε έλεγχο της δήλωσης του άλλου συν/φου τουλάχιστον για το τυπικό μέρος και για να είσαι εσύ εξασφαλισμένη;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στα πολύ σωστά που αναφέρει ο Άκης σου εφιστώ την προσοχή στη σύνταξη της ΗΤΚ. Η διαδικασία δεν αποτελεί απλώς μια καταχώρηση στοιχείων. Είσαι υπεύθυνη για τη νομιμότητα του ακινήτου. Σαφώς και δεν αποτελεί απόδειξη μη αναγκαιότητας το ότι το σύστημα θα επιτρέψει την οριστικοποίηση, διότι για όλα έχεις την πλήρη ευθύνη. Επί του ερωτήματός σου, θα ανεβάσεις το ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ  στην ενότητα στατικός έλεγχος και θα το "συνδέσεις" με την δήλωση οριστικής υπαγωγής που έχεις ανεβάσει στις πράξεις.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όσα αναφέρεις και σ 'ευχαριστώ! Την τακτοποίηση την έλεγξα αρκετά αναλυτικά. 

Έπεσα σε περίπτωση τακτοποίησης με Ν4014/11 που απεβίωσε η μηχανικός. Μετά βρήκα ότι μεταφέρθηκε η αίτηση στον 4178/13. Κι αφού επικοινώνησα και με ΤΕΕ να δω αν περαιώθηκε η υπαγωγή με τον 4178/13, βρήκε  η ιδιοκτήτρια την υπαγωγή στον 4178/13.

Αλλά ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ δεν έχω να ανεβάσω.

Link to comment
Share on other sites

Μήπως ήταν περίπτωση η οποία εξαιρούνταν από την υποχρέωση σύνταξης ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ ;Δες την περίπτωση. Ανέτρεξε πίσω στο Νόμο 4178 και έλεγξε αν υπήρχε αυτή η περίπτωση. Διαφορετικά η δήλωση θεωρείται ελλιπής. Σχέδια της υπαγωγής με δήλωση περί ταυτόσημου έχεις για να ελέγξεις το ακίνητο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.