Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τροποποίηση σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών & Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων


Recommended Posts

Εχω κτιριο με συσταση οριζοντιου με 3 ιδιοκτησίες .

Θα γίνει αλλαγή της σύστασης . Πρέπει να κάνω 3 ΗΤΚ και μια των κοινοχρήστων ?

Υ.Γ. Το κτιριο γιαπί (άρα δεν θεωρείται αδόμητο) 

 

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)
 
Έχω εκδώσει ΗΤΚ για αδιαίρετη ιδιοκτησία. Επειδή όμως θα κάνει και σύσταση σε δύο οριζόντιες η συμβολαιογράφος θέλει να κάνει και τα δύο συμβόλαια την ίδια ημέρα και μου ζητάει να βγάλω ΗΤΚ και για τις ιδιοκτησίες που θα προκύψουν μετά. Της είπα ότι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο συμβόλαιο δεν μπορώ να προχωρήσω στην έκδοση των δύο μελλοντικών ιδιοκτησιών, γιατί χρειάζομαι τον αριθμό του πρώτου συμβολαίου για να το αναφέρω. Αυτή όμως επιμένει ότι υπάρχει τρόπος για να γίνει. Μάλιστα μου είπε ότι το έχει ξανακάνει με άλλο συνάδελφο. Κάπου υπάρχει μου είπε επιλογή στην πλατφόρμα για να γίνει ταυτόχρονα. Γνωρίζει κάποιος με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο?
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Όπως ήδη γνωρίζεις δεν έχει δοθεί καμία επίσημη εγκύκλιος με διευκρινίσεις εφαρμογής της ΗΤΚ. Ότι συζητάμε είναι απόψεις, ορμώμενες κυρίως από τα λεγόμενα ομιλητών στις ημερίδες του ΤΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι δυστυχώς για εμάς, αν προβούμε σε σύνταξη της ΗΤΚ αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη της όλης ασάφειας.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει λεχθεί ότι μπορεί να εισαχθεί ως τίτλος το αρχικό συμβόλαιο αφού κατά την σύνταξη της ΗΤΚ διηρημένων ιδιοκτησιών δεν έχει προφανώς γίνει ακόμη σύσταση.

Θα πρέπει στη συνέχεια, μετά την σύσταση οροφοκτησίας να γίνει αποστολή email για αρχειοθέτηση της αρχικής ΗΤΚ, αυτής δηλαδή που αφορούσε την αρχική-αδιαίρετη ιδιοκτησία.

Στην περιγραφή θα πρέπει να γραφτεί ότι η ταυτότητα αφορά τις οριζόντιες που θα προκύψουν στα πλαίσια επικείμενης συμβολαιογραφικής πράξης οριζόντιων ιδιοκτησιών. Στη συνέχεια όταν αποδοθούν τα ΚΑΕΚ στις οριζόντιες θα πρέπει οι δυο ταυτότητες να ενημερωθούν ως προς τα νέα στοιχεία (αριθμός ΠΣΟΙ, χιλιοστά και  νέα ΚΑΕΚ).

Περιγράφω μια διαδικασία με σοβαρή επιφύλαξη για την ορθότητά της, με βάση ότι μπόρεσα να αντιληφθώ από πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ. Αν κάποιος συνάδελφος έχει προχωρήσει στο τελείωμα της διαδικασίας ας καταθέσει την άποψή του.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Συνάδελφοι καλημέρα,

Με το Ν4495 τακτοποίησα οριζόντια η οποία έμπαινε στα κοινόχρηστα (είχε κάνει wc πάνω από κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο). Τώρα θέλει να κάνει γονική παροχή και η συμβολαιογράφος θα τροποποιήσει μονομερώς τη σύσταση (πληρούνται οι προϋποθέσεις για μονομερή τροποποίηση). Έχετε γνώμη για το αν χρειάζεται μια ΗΤΚ ή δύο ;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

σε πολυκατοικία με 10 ιδιοκτησίες, η μία εξ αυτών έχει μεταβιβαστεί και έχει πάρει ποσοστό επί του οικοπέδου 7%. Οι υπόλοιπες 9 ιδιοκτησίες αντιστοιχούν στο 93% του οικοπέδου χωρίς να έχει γίνει σύσταση οριζοντίου και μοίρασμα των ποσοστών. Προκειμένου να κάνουν σύσταση οριζοντίου, η συμβολαιογράφος ζητάει Η.Τ. για όλες τις ιδιοκτησίες. Πώς θα τις εισάγω στο σύστημα; Το οικόπεδο θα δηλωθεί ως οικόπεδο χωρίς σύσταση; Οι 9 ιδιοκτησίες θα δηλωθούν όλες μαζί ως μία αφού ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη και η μία (η μεταβιβασμένη) θα δηλωθεί χωριστά ως οριζόντια διηρημένη ιδιοκτησία; Πώς όμως γίνεται αυτό αφού το οικόπεδο θα δηλωθεί ως οικόπεδο χωρίς σύσταση; Μήπως πρέπει να εισάγω δύο φορές το ίδιο οικόπεδο; Έχω μπερδευτεί.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα που συντάσσεις την Η.Τ περιγράφεις τι έχεις

Σήμερα είτε τυπικά είτε άτυπα έχεις  2 ιδιοκτησίες  (το ένα το διαμέρισμα με ποσοστό 7% και τα υπόλοιπα με 93%

Οπότε προσωπικά θα επέλεγα  οικόπεδο με 2 ιδιοκτησίες 

χιλιοστά 73 στη μία και 930 στην άλλη 

Συμβόλαιο : αυτό της πώλησης (αφού όπως λες δεν προηγήθηκε  σύσταση και επομένως εξ' αυτού προκύπτει η σημερινή ανώμαλη κατάσταση)

και κάπου στα σχόλια θα περιέγραφα την έλλειψη σύστασης 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.