KingKai Posted May 26, 2022 Posted May 26, 2022 Καλησπέρα. Έχω την εξής απορία. Θέλω να μεταβιβάσω με πώληση ένα οικόπεδο εντός σχεδίου με μια ισόγεια κατοικία και ρωτώ εάν πρέπει να αναθέσω σε τοπογράφο την σύνταξη τοπογραφικού σε ΕΓΣΑ 87. Το οικόπεδο εντάχθηκε στο σχέδιο το 1985 με τον 1337/83. Επίσης υπάρχει πράξη εφαρμογής η οποία έχει κυρωθεί. Όσον αφορά την βεβαίωση μηχανικού το ανωτέρω εξαρτημένο τοπογραφικό δεν απαιτείται ακριβώς γιατί είναι εντός σχεδίου και έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής. Όσον αφορά όμως το συμβόλαιο πώλησης είναι προαπαιτούμενο για να συνταχθεί; Ρωτήσαμε και το συμβολαιογράφο που κάναμε την αποδοχή κληρονομιας στο παρελθόν αλλα δεν γνώριζε με σιγουριά να μας πει. Την αποδοχή την κάναμε με τοπογραφικό το οποίο έγινε το 2001 που αναφέρει εξάρτηση στο κρατικό σύστημα(Όχι όμως ΕΓΣΑ 87) και έχει δήλωση του 1337/83. Το σχέδιο ήταν σε TM3 και στο κτηματολόγιο έχει μετατραπεί σε ΕΓΣΑ 87 όπως φαίνεται και από το κτηματολογικο διάγραμμα που έχω πάρει μέσω gov. Ευχαριστώ εκ τον πρότερω.
tetris Posted May 27, 2022 Posted May 27, 2022 Ναι, απαιτείτα νέο διάγραμμα (και όχι μόνο). Ο συμβ/φος όφειλε να σας ενημερώσει ότι απαιτείται πλέον και ψηφιακή υποβολή (για ΚΗΔ) και ταυτότητα κτιρίου. Ο μηχανικός που θα συντάξει το (εξαρτημένο κατά ΕΓΣΑ '87) διάγραμμα θα πρέπει να έχει, εκ του νόμου, αυτό το δικαίωμα (= πολιτικός ή τοπογράφος ή τοπογράφος ΤΕΙ).
ntanos Posted May 28, 2022 Posted May 28, 2022 Ειδικά σε περιοχή με Πράξη Εφαρμογής, πέραν του τι ισχύει τυπικά, επιβάλλεται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, καθώς τα όρια του οικοπέδου δεν είναι απαραίτητα τα εμφαινόμενα, αλλά προκύπτουν από συντεταγμένες που θα πρέπει να εφαρμοστούν επί του εδάφους. Ποιος θα εγγυηθεί στον αγοραστή ότι, δεν έχουν συμβεί σφάλματα κατά την σύνταξη της μελέτης, που θα απαιτήσουν αργότερα διορθωτική Π.Ε.? και κυρίως, ποιος θα εγγυηθεί στον αγοραστή ότι τυχόν περιτοιχίσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την κύρωση της Πράξης, δεν είναι μετατοπισμένες 20cm, 50cm, 1m (ευκολάκι) σε σχέση με την προβλεπόμενη θέση τους? Εκεί τα όρια δεν είναι "καθ υπόδειξην του ιδιοκτήτη", και ένα ωραίο οικοπεδάκι τετράγωνο στο μάτι, μπορεί να κρύβει προβλήματα για τον αγοραστή.
KingKai Posted July 16, 2022 Author Posted July 16, 2022 On 28/5/2022 at 10:17 ΠΜ, ntanos said: Ειδικά σε περιοχή με Πράξη Εφαρμογής, πέραν του τι ισχύει τυπικά, επιβάλλεται η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος, καθώς τα όρια του οικοπέδου δεν είναι απαραίτητα τα εμφαινόμενα, αλλά προκύπτουν από συντεταγμένες που θα πρέπει να εφαρμοστούν επί του εδάφους. Ποιος θα εγγυηθεί στον αγοραστή ότι, δεν έχουν συμβεί σφάλματα κατά την σύνταξη της μελέτης, που θα απαιτήσουν αργότερα διορθωτική Π.Ε.? και κυρίως, ποιος θα εγγυηθεί στον αγοραστή ότι τυχόν περιτοιχίσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την κύρωση της Πράξης, δεν είναι μετατοπισμένες 20cm, 50cm, 1m (ευκολάκι) σε σχέση με την προβλεπόμενη θέση τους? Εκεί τα όρια δεν είναι "καθ υπόδειξην του ιδιοκτήτη", και ένα ωραίο οικοπεδάκι τετράγωνο στο μάτι, μπορεί να κρύβει προβλήματα για τον αγοραστή. Σωστά. Απλώς στην προκειμένη περίπτωση οικόπεδα με πράξη εφαρμογής που έχει κυρωθεί είναι στις εξαιρέσεις για την προσκόμιση τέτοιου τοπογραφικού. Έτσι γνώριζα μέχρι πρότινος. Δεν γνωρίζω εάν έχει αλλάξει κάτι. Το επιβεβαίωσα και με συμβολαιογράφο. Βέβαια για να είμαι εγώ σωστός κάναμε στο οικόπεδο καινούργιο εξαρτημένο τοπογραφικό και ήταν μπάμ επάνω στη μελέτη της πράξης εφαρμογής. Έγινε επίσης και ανάρτηση στο κτηματολόγιο να πάρει αριθμό ΚΗΔ.
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now