Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα έργα που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο


GTnews

Recommended Posts

Στα έργα υποδομών, που αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και την αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών. 

Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται ξανά σε περίοδο άνθησης, αναφέροντας ότι - σύμφωνα με τα στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών - το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Αναφορικά με το σιδηρόδρομο που έχει τη δυναμική να αποτελέσει την σύγχρονη ατμομηχανή του νέου οικονομικού μοντέλου για την χώρα αναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών και ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος είναι η επίτευξη ανάπτυξης στη χώρα υψηλού επιπέδου υπηρεσιών logistics. Δυναμική είσοδος στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών, αναβάθμιση του ρόλου των λιμανιών, προσφορά νέων διαδρόμων εμπορευματικών μεταφορών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της χώρας. Έτσι τίθενται οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας και στον τομέα της ενέργειας. Γιατί με αυτά τα έργα, η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις τρέχουσες συγκυρίες και τις νέες γεωπολιτικές και ενεργειακές ισορροπίες που δημιουργούνται, έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό τον τομέα, ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

Ο κλάδος των κατασκευών ξανά σε περίοδο άνθισης και επέκτασης. Αυτή τη στιγμή, το ανεκτέλεστο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει φτάσει στα 9,38 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, βάσει των διαγωνισμών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αναμένεται να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ ως 2023. Αυτά τα πραγματικά δεδομένα, σημαίνουν σταθερότητα, ασφάλεια, δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού, ότι σε μία δύσκολη περίοδο ο κατασκευαστικός κλάδος διαθέτει πλέον τη δυναμική να μεταδώσει την αναπτυξιακή του ώθηση σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία. Στην προσπάθεια της εθνικής ανασυγκρότησης ο τομέας των κατασκευών έχει πρωταρχικό ρόλο.  

Τα έργα υποδομών δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο τις κατασκευαστικές εταιρείες. Και αυτό καθώς, τα έργα υποδομών τονώνουν τις τοπικές οικονομίες άμεσα, αλλά και θέτουν τις προϋποθέσεις και για μακροχρόνια περιφερειακή ανάπτυξη. 

Έργα που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται:

  1. Το Βόρειο Τμήμα του Ε65 
  2. Το Άκτιο-Αμβρακία
  3. Η πολύπαθη Πατρών – Πύργου
  4. Το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης
  5. Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας
  6. Η επέκταση της Γραμμής 3 προς τον Πειραιά
  7. Το Μετρό Θεσσαλονίκης
  8. Η νέα Περιφερειακή επίσης της Θεσσαλονίκης, το λεγόμενο Flyover. 
  9. Το μεγάλο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και διαχείρισης υδάτινων πόρων ύψους 1,5 δισ. Ευρώ
  10. Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης
  11. Η υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως 
  12. Οι επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα
  13. Το Μπράλος- Άμφισσα
  14. Η παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών
  15. Η περιφερειακή της Αλεξανδρούπολης.

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Το "..καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο" απέχει παρασάγγας από "έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό τον τομέα, ως ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής" που αναφέρεται στο κείμενο. Ενεργειακός κόμβος θα μπορούσε να γίνει π.χ. με την κατασκευή του east med, αλλά τον έφαγε η (υπερατλαντική?)μαρμάγκα.

Και, καλό είναι να προσέχουμε τι τίτλους βάζουμε

Link to comment
Share on other sites

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, Η υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως  θα κάνουν την ελλαδα ενεργειακό κόμβο;;; δηλαδή αυτό πέριμεναν οι Αμερικανοί για να δώσουν το οκ για τον east med ;;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.