Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ ο Πρώτος Άξονας του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027


Engineer

Recommended Posts

Δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο της χώρας, με κεντρικό άξονα σχεδιασμού την επίτευξη του Στόχου Πολιτικής 2 του ΕΣΠΑ 2021-2027, που αφορά σε μια πιο πράσινη Ευρώπη.

Ο σημαντικός αυτός στόχος θα επιτευχθεί με την  προώθηση της Δίκαιης Μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, «πράσινων» και «γαλάζιων» επενδύσεων, πολιτικών κυκλικής οικονομίας, προσαρμογής της πο9λιτικής και των δράσεων στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην πρόληψη και διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Στους άξονες προτεραιότητας του προγράμματος εντάσσονται, η Ενεργειακή απόδοση, η διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ, οι Ενεργειακές Υποδομές, η Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η Αστική αναζωογόνηση, η Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, η Μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η. Προστασία της Βιοποικιλότητας και τέλος, η Τεχνική Βοήθεια.

Σημειώνεται ότι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα πρέπει να αποτελέσει οριζόντια απαίτηση κατά τις διαδικασίες υλοποίησης του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» 2021-2027.

Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα προαπαιτούμενα, η Αρχή Σχεδιασμού, οφείλει να διασφαλίζει ότι οι δράσεις του προγράμματος θα χαρακτηρίζονται από επαρκή περιβαλλοντική συμβατότητα, όπως και θα λαμβάνεται υπόψη ο εθνικός κλιματικός νόμος, καθώς και οι περιφερειακές και εθνικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για την κλιματική αλλαγή, αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργιας έχει λάβει μέριμνα ώστε κατά την εφαρμογή του το πρόγραμμα, να συνοδεύεται από σύστημα καταγραφής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που θα καταγράφονται κατά την επιχειρησιακή παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος, να πραγματοποιείται με ευθύνη της Αρχής Σχεδιασμού.

Η συλλογή και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων θα πραγματοποιείται στην αρχή κάθε έτους από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος και τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται σε έκθεση περιβαλλοντικής παρακολούθησης, η οποία θα δημοσιοποιείται με ανάρτησή της στο διαδικτυακό τόπο της Αρχής Σχεδιασμού, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο ενδιαφερόμενο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του για το περιεχόμενο της έκθεσης.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.