Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξεκίνησε το Πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ: Τα έντυπα, οι επιδοτούμενες εργασίες για 6.000 ως 7.000€ για κάθε πολυκατοικία ή μονοκατοικία στην Αθήνα


Engineer

Recommended Posts

Με συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ανακοινώνει σήμερα, εκτός απροόπτου, ο Δήμος της Αθήνας την έναρξη του νέου προγράμματος ανακαίνισης κτιρίων ΠΡΟΣΟΨΗ.

Πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που έτρεξε στο παρελθόν ο Δήμος Αθηναίων και η σημερινή δημοτική Αρχή επαναλαμβάνει, με καλύτερες και ταχύτερες διαιδκασίες, ώστε να βελτιωθεί η αισθητική των άσχημαων και παρατημένων, κυρίως παλιών, πολυκατοικιών και μονοκατοικιών του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το Πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ υλοποιείται από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΤΕΕ) και παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δήμου Αθηναίων για την αποκατάσταση, συντήρηση και αισθητική αναβάθμιση των προσόψεων των κτιρίων. Στο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και να λάβουν επιδότηση όλα τα ιδιωτικά κτίρια: μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διατηρητέα ακίνητα.

Τις λεπτομέρειες και τους στόχους θα παρουσιάσουν σήμερα 07/6/2022 ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τους συνεργάτες του σε συνέντευξη τύπου όπου θα μιλήσουν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Χρόνης Ακριτίδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Το πρόγραμμα, όπως αποκαλύπτει το economix.gr, είναι ήδη λειτουργικό και τρέχει, από χθες 06/06/2022, μέσα από την ιστοσελίδα του https://prosopsi.gr.

Σημείο κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι οι απλές και σύντομες διαδικασίες, σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα του δημοσίου. Ενδεικτικό είναι ότι ο Δήμος επιθυμεί μέσα σε 5,5 μήνες να έχει ολοκληρωθεί κάθε έργο ανακαίνισης, ενώ αν συνυπολογίσουμε και περίπου 15 ημέρες ως 1 μήνα για την αρχική έγκριση είναι δυνατόν να έχουν ολοκληρωθεί ανακοινίσεις του προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ εντός του 2022.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει φροντίσει να προκαλέσει εδώ και μήνες το ενδιαφέροφν ιδιοκτητών για προετοιμασία της ένταξής τους στο πρόγραμμα, ενώ κάνει και συνεχείς παρουσιάσεις για να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να παρακινήσει τους ενδφιαφερόμενους, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετοί.

logo_anaplasiathinas_dark.png logo_dimosathinaion_261120_11_19.jpg logo-prosopsi-dark3.png

Το πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ

Το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» έχει ως βασικούς στόχους:

  • Αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας
  • Ανάδειξη κτιριακού πλούτου της πρωτεύουσας
  • Αντιμετώπιση γήρανσης και φθορών των κτιρίων – προστασία και ανάδειξη των ακινήτων της πόλης
  • Απαλλαγή της Αθήνας από την αντιαισθητική εικόνα του τεχνητού «δάσους» των κεραιών που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της πόλης

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων. Εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κτίρια ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 100% των ανώτατων τιμών του κόστους εργασιών βάση του ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007, ενώ το μέγιστο ποσό της επιδότησης είναι 6.000€ ανά κτίριο. Για τα Διατηρητέα Κτίρια η επιδότηση των εργασιών προσαυξάνεται κατά 35% και η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 7.200€. Ακόμη, στην περίπτωση που επιλεγεί ως σύμβουλος έργου και υπεύθυνος για το έργο ένας μηχανικός που είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης (του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ), η αμοιβή του επιδοτείται από το Πρόγραμμα επιπλέον με το ποσό των 400€, ανεβάζοντας τη συνολική επιδότηση μέχρα τα 6.400 ή 7.600 ευρώ αντίστοιχα.

Η υποβολή των αιτήσεων και όλες οι σχετικές διαδικασίες τους γίνονται από μηχανικό, που επιλέγει ο ωφελούμενος, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Επίσης, ο μηχανικός που επιλέγει ο ωφελούμενος δεν διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία αλλά παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και πιστοποιεί ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιχορήγηση. Ειδικά σε περίπτωση που ο ωφελούμενος επιλέξει μηχανικό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης επιδοτείται η αμοιβή του με το ποσό των 400 ευρώ.

Στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων, η ενίσχυση της ασφάλειας των κτιρίων, η αύξηση της αξίας τους, η ανάδειξη του κτιριακού πλούτου και η προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές της. Επίσης η ενεργοποίηση της αγοράς και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ποια κτίρια μπορούν να επιδοτηθούν

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων, δηλαδή μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, είτε αφορούν κατοικίες είτε είναι μικτής χρήσης. Σημειώνουμε ότι στον Δήμο της Αθήνας η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων είναι μικτής χρήσης. Δεν εντάσσονται πάντως στο πρόγραμμα τα κτίρια που έχουν αμιγώς επαγγελματική χρήση ή τα λεγόμενα ειδικά κτίρια (αναψυχής, τουρισμού, γραφείων, μεταποίησης, αποθήκες κλπ)

Ειδική αναφορά γίνεται στη δυνατότητα ένταξης και των χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων που και μπορούν να ενταχθούν  και παίρνουν μπόνους 35% στις επιδοτούμενες τιμές.

Για τις ανάγκες του Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

  • Μονοκατοικία: Το ενιαίο κτίριο που περιλαμβάνει μία ιδιοκτησία, που διατάσσεται σε μία ή περισσότερες στάθμες, με κύρια χρήση κατοικίας. Στον ορισμό της μονοκατοικίας εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτιρίων μικτής χρήσης με χρήσεις άλλες από κατοικία σε όλες τις στάθμες.
  • Πολυκατοικία: Το ενιαίο κτίριο που περιλαμβάνει περισσότερες από μία κτιριακές μονάδες – ιδιοκτησίες με κύρια χρήση κατοικίας, σε οριζόντια ή/και κατακόρυφη διάταξη. Στον ορισμό της πολυκατοικίας εμπίπτουν και οι περιπτώσεις κτιρίων δύο και πλέον ορόφων με χρήσεις κατοικίας ή άλλης χρήσης σε όλες τις στάθμες.
  • Διατηρητέο κτίριο: Μεμονωμένα κτίρια – τμήματα κτιρίων – μέτωπο κτιρίων –συγκρότημα κτιρίων & στοιχεία του περιβάλλοντος χώρου αυτών, οικιστικά σύνολα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους είτε λόγω της ιστορικής τους αξίας είτε ως δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής. Επιλέξιμα κτίρια είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται εντός του Δήμου Αθηναίων.

Ένα κτίριο προκειμένου να κριθεί επιλέξιμο πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο.
  • Είναι ιδιωτικό κτίριο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων
  • Δεν είναι επιλέξιμα και εξαιρούνται από το πρόγραμμα τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Σημειώνεται ότι, αυστηρά, για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικία/ πολυκατοικία/διατηρητέο κτίριο) θα υποβάλλεται μία μόνο αίτηση συμμετοχής.

Ειδικά για πολυκατοικίες, που είναι και η πιο δύσκολη περίπτωση ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του ότι υπάρχει πολυϊδιοκτησία και οι ιδιοκτήτες συχνά δεν διαμένουν στο συγκεκριμένο ακίνητο, ο Δήμος έχει προβλέψει μια πιο ευέλικτη (από άλλα προγράμματα) διαδικασία εκπροσώπησης στη γενική συνέλευση που θα λάβει την απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η πολυκατοικία που θα επιδοτηθεί θα πρέπει να αποκτήσει ξεχωριστό ΑΦΜ και IBAN αν δεν έχει ήδη.

Ωστόσο τονίζεται ότι κάθε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει περισσότερες της μίας (1) αίτησης, αρκεί αυτές να είναι η κάθε μία για διαφορετικά επιλέξιμα κτίρια ή ιδιοκτησίες.

Οι επιδοτούμενες εργασίες

Οι εργασίες που επιδοτεί το πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Επισκευή Όψης Στέγης
  • Επισκευή και Χρωματισμός Εξωτερικών Κουφωμάτων
  • Χρωματισμός και Συντήρηση Εξωτερικής Όψης Κτιρίου
  • Επισκευή Γύψινων, Επιχρισμάτων και Κορωνίδων
  • Τρίψιμο, Στίλβωση και Επισκευή Ορθομαρμαρώσεων
  • Μετακίνηση Κλιματιστικών
  • Απόκρυψη Κλιματιστικών
  • Μετακίνηση Δορυφορικών Κεραιών
  • Αποξήλωση Παρανόμων Διαφημιστικών και Επαγγελματικών Πινακίδων
  • Αντικατάσταση Ατομικών Κεραιών
  • Φύτευση Δένδρων
  • Φύτευση Θάμνων

Όλες οι δαπάνες για τις ανωτέρω εργασίες έχουν ανώτατο ποσό επιδότησης ανά μονάδα (τμ, τεμάχια κλπ) με βάση επιμέτρηση που θα κάνει μηχανικός, τόσο προϋπολογιστικά όσο και απολογιστικά. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Δήμος Αθηναίων, αναγκαία προϋπόθεση (βάσει του ΦΕK 734Β’/10-06-2003, 1§Α.6.) για την συμμετοχή στο πρόγραμμα και έγκριση της επιχορήγησης είναι η ρητή δέσμευση των ιδιοκτητών για τις εξής ενέργειες, που αποτελούν και βασικό στόχο του προγράμματος ενώ αποτελούν και εργασίες που επιχορηγούνται:

α) Απομάκρυνση των παράνομων επαγγελματικών και διαφημιστικών πινακίδων από τις προσόψεις των κτιρίων

β) Μετακίνηση των κατόπτρων λήψης τηλεοπτικού σήματος από τους εξώστες στο δώμα σε θέσεις που δεν επηρεάζουν την αισθητική της όψης
του κτιρίου

γ) Αντικατάσταση των ατομικών κεραιών τηλεοπτικού σήματος στο δώμα με κεντρική κεραία 

Χωρίς αυτές τις εργασίες δεν θα γίνονται δεκτές προτάσεις, ούτε θα πληρώνονται δαπάνες αν αυτές δεν εκτελεστούν. Στο θέμα των κλιματιστικών στις προσόψεις, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να μην θέσει την απομάκρυνση ως απαράβατο όρο, αλλά επιδοτεί είτε τη μετακίνηση είτε την απόκρυψη των αντιαισθητικών, τις περισσότερες φορές, κουτιών των εξωτερικών μονάδων του κλιματισμού που συνήθως “ίπτανται” σε προσόψεις κτιρίων.

Πάντως πέρα από τις προϋποθέσεις για πιο όμορφη εικόνα, αρκετά ενθαρρυντικό είναι ότι ο Δήμος Αθηναίων δίνει χρήματα και για ιδιωτικό πράσινο στα μπαλκόνια, τις εισόδους, τις αυλές, τα προκήπια, τις προσόψεις των ταρατσών κλπ. καθώς προβλέπεται επιχορήγηση 18 ευρώ για κάθε δένδρο και 3 ευρώ για κάθε θάμνο που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος μόνο για τους υπόλοιπους 6 μήνες του 2022 είναι 1,5 εκατομμύριο € και αν σας φαίνεται μικρός, δεν είναι, καθώς αφορά στην πράξη 200-300 ανακαινίσεις κτιρίων φέτος μόνο, ενώ θα υπάρξουν νέα κονδύλια για τα επόμενα έτη, αναλόγως της ανταπόκρισης του κοινού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr είναιο πολύ πιθανό μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν επόμενους ή αντίστοιχους κύκλους του προγράμματος, αφού το ύψος του δεν είναι απαγορευτικό και τα αποτελέσματα είναι άμεσα, καθώς ο Δήμος Αθηναίων σήμερα χρηματοδοτεί από το απόθεμά του τη δράση αυτή – όχι δηλαδή από ευρωπαϊκούς ή άλλους κοινοτικούς ή κρατικούς πόρους – ενδεικτικό και αυτό της σημασίας που δίνεται.

anaplasi_athinas_prosopsi_collage_1.jpg
Πηγή Εικόνας: prosopsi.gr

Όλες οι λεπτομέρειες και τα έντυπα του προγράμματος

Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» συνίσταται στην παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες μονοκατοικιών, πολυκατοικιών ή διατηρητέων ακινήτων εντός του δήμου Αθηναίων για παρεμβάσεις στις όψεις των κτιρίων, με στόχο την Αστική – Αισθητική αναβάθμιση αυτών. Το Πρόγραμμα αφορά κτίρια που υφίστανται νόμιμα και δυνατότητα συμμέτοχής σε αυτό έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός των ορίων αρμοδιότητας του δήμου Αθηναίων, ενώ εξαιρούνται τα κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κτίρια ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Το πρόγραμμα επιδοτεί συγκεκριμένες εργασίες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Απ. 27124/ΦΕΚ 1358/Β’/01.08.2007), στην οποία περιλαμβάνεται ο Πίνακας Επιχορηγουμένων Εργασιών και Μέγιστων Επιτρεπόμενων Τιμών Επιχορήγησης ανά μονάδα μέτρησης. Εάν το επιθυμεί ο Ωφελούμενος, μπορεί να πραγματοποιήσει και παρεμβάσεις εκτός των αναφερόμενων στον Πίνακα, για τις οποίες όμως δεν θα λάβει επιχορήγηση.

Κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα απευθύνεται σε μηχανικό, εγγεγραμμένο χρήστη των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΤΕΕ (εφεξής Σύμβουλο Έργου), ο οποίος αναλαμβάνει την υποβολή της Αίτησης Συμμετοχής, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων, καθώς και τις ενέργειες για την ολοκλήρωση του Έργου συμπεριλαμβανομένης της υποβολής των δικαιολογητικών που έχουν συγκεντρώσει οι Ωφελούμενοι και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του Έργου. Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι απαραίτητη η υποβολή Αίτησης μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΤΕΕ από τον Σύμβουλο Έργου. Σε περίπτωση επιλογής Συμβούλου Έργου που είναι εγγεγραμμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης (Αριθμ.ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΠ/54336/486), η επιχορήγηση της αμοιβής του Συμβούλου Έργου καθορίζεται σε 400€ και καταβάλλεται απευθείας από το Πρόγραμμα στον Σύμβουλο Έργου. Σε περίπτωση που επιλεγεί από τους δυνητικούς Ωφελούμενους, μηχανικός που δεν είναι εγγεγραμμένος στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, η αμοιβή του δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη του Προγράμματος και δεν επιδοτείται.

Πριν την υποβολή της Αίτησης οι δυνητικοί Ωφελούμενοι εξουσιοδοτούν σχετικά τον Σύμβουλο Έργου, ο οποίος στη συνέχεια υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση στην οποία επισυνάπτεται Τεχνική Έκθεση συνοδευόμενη από φωτογραφικό αρχείο, καθώς και τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο Πρόγραμμα, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Έκδοσης Αδειών e-adeies του ΤΕΕ. Αναπόσπαστο μέρος της Αίτησης αποτελεί ο Πίνακας Προτεινόμενων Παρεμβάσεων, ο οποίος περιέχεται στην Τεχνική Έκθεση, συμπληρώνεται από τον Σύμβουλο Έργου και περιλαμβάνει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το Πρόγραμμα καθώς και προμέτρηση αυτών. Με βάση τον Πίνακα Προτεινόμενων Παρεμβάσεων υπολογίζεται αυτόματα ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός, καθώς και η επιδότηση που δικαιούται ο Ωφελούμενος. Στη συνέχεια, μετά τον έλεγχο των στοιχείων και των δικαιολογητικών της αίτησης και της εγκυρότητας αυτών, εκδίδεται απόφαση υπαγωγής στο Πρόγραμμα για τις επιτυχούσες μετά τον έλεγχο αιτήσεις. Με την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, ο Ωφελούμενος μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίηση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση και την βελτίωση της όψης του κτιρίου.

Τα Έργα των Ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός πεντέμισι (5,5) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών και εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, ο Σύμβουλος Έργου είναι υπεύθυνος για την υποβολή όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών και παραστατικών, καθώς και τη σύνταξη οριστικής επιμέτρησης/κοστολόγησης εργασιών με βάση την οποία καθορίζεται ο Τελικός Συνολικός Επιλέξιμος Προϋπολογισμός και η καταβαλλόμενη επιδότηση. Τέλος, μετά τον έλεγχο πληρότητας και εγκυρότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και παραστατικών και με την προϋπόθεση, ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του προγράμματος, θα εκδίδεται απόφαση περαίωσης του έργου και έγκριση καταβολής της επιχορήγησης στον Ωφελούμενο.

Η υποβολή των αιτήσεων στο Πρόγραμμα ξεκίνησε την 06/06/2022.

Οδηγός της δράσης

Προδημοσίευση Οδηγού Εφαρμογής Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ εδώ: Download

Q&A

Αρχείο Q&Α. Η πρώτη έκδοση Q&A του προγράμματος εδώ: Download

Παραρτήματα  Οδηγού

Προδημοσίευση Παραρτημάτων & Πρότυπων Εντύπων Προγράμματος ΠΡΟΣΟΨΗ, εδώ: Download

Υπολογισμός Επιδότησης

Πρότυπο Αρχείο για τον υπολογισμό της επιδότησης, εδώ: Download

 

Γιατί υλοποιείται το πρόγραμμα ΠΡΟΣΟΨΗ

Όπως αναφέρεται στα κείμενα του Δήμου της ΑΘήνας, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιρίων που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων έχει κτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι όψεις των περισσοτέρων εξ’ αυτών δεν έχουν ανακαινιστεί ποτέ. Οι όψεις των κτιρίων παρουσιάζουν σημαντικές φθορές λόγω παλαιότητας, κακοτεχνιών και των δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση με καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην εμφάνιση αλλά και στην αντοχή τους. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τα ακίνητα παρατηρούνται αποκολλήσεις και πτώσεις σαθρών επιχρισμάτων ή δομικών στοιχείων που δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια των ενοίκων αλλά και όσων κινούνται στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους που εφάπτονται σε αυτά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 54% των κτιρίων της Αθήνας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1970 ενώ μόλις το 7% έχει κατασκευαστεί την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων 2011 (Ελληνική Στατιστική Αρχή). Επιπλέον, το 50% των κανονικών κατοικιών εντός του Δήμου Αθηναίων βρίσκονται σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1970 και μόλις 4% σε κτίρια που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000. Η εικόνα αυτή έχει περεταίρω επιδεινωθεί λόγω της ύφεσης που επηρέασε δραματικά τον τομέα της κατασκευής νέων κτιρίων την τελευταία δεκαετία.

Στο κέντρο δε της Αθήνας η κατάσταση είναι ακόμα δυσμενέστερη καθώς το 60% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1960, με αποτέλεσμα η προϊούσα γήρανση των κτιρίων και η φθορά του οικοδομικού πλούτου να οδηγεί σε υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και να αλλοιώνει την εικόνα της πόλης τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της.

Περεταίρω αισθητική υποβάθμιση προκαλούν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στις όψεις των κτιρίων καθώς και ατομικές τηλεοπτικές κεραίες, κάτοπτρα δορυφορικής λήψης και μονάδες κλιματισμού που τοποθετούνται σε εξώστες και όψεις κτιρίων.

Είναι εμφανές, ότι οι όψεις της πλειονότητας των κτιρίων της Αθήνας χρήζουν συντήρησης και παρεμβάσεων για αισθητικούς, λειτουργικούς και λόγους ασφαλείας. Με την συντήρηση και αποκατάσταση των όψεων επιτυγχάνεται σε πρωτογενές στάδιο η ολοκληρωμένη αισθητική αναβάθμισή τους και κατ’ επέκταση η ανάδειξη του αστικού κέντρου ως πόλο έλξης για τον επιχειρηματικό και τον τουριστικό τομέα βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αν και η αναγκαιότητα ανάπλασης των όψεων των κτιρίων είναι αδιαμφισβήτητη, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες. Ένας βασικός παράγοντας είναι η έλλειψη κινήτρων για την πραγματοποίηση παρεμβάσεων. Από το 2003 έως και το 2006, υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το Πρόγραμμα Πρόσοψη με θεαματικά αποτελέσματα, καθώς περίπου 2.600 κτίρια περάτωσαν τις εργασίες αποκατάστασης των όψεων τους στο πλαίσιο του προγράμματος.

Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020». Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα δινόταν για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης αποκλειστικά κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε Πολυκατοικίες, ωστόσο σ ’αυτές δεν περιλαμβάνονταν κανενός είδους εργασίες επισκευής στις όψεις των κτιρίων.

Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» υλοποιείται με βασικό στόχο την αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της Αθήνας προκειμένου η πρωτεύουσα να αποκτήσει καλύτερη εικόνα και επιπλέον να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο κτιριακός της πλούτος. Με το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο η γήρανση και οι φθορές των όψεων των κτιρίων, αίρεται η επικινδυνότητά των φθορών αυτών και αυξάνεται η αντοχή των κτιρίων, σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.

Παράλληλα, οι όψεις των κτιρίων απαλλάσσονται από την αντιαισθητική εικόνα που δημιουργεί το τεχνητό «δάσος» των κεραιών, οι παράνομες διαφημιστικές και επαγγελματικές πινακίδες και οι εμφανείς εξωτερικές μονάδες κλιματισμού. Με τον τρόπο αυτό το δομημένο περιβάλλον της πόλης προστατεύεται και αναδεικνύεται με ευεργετικές κοινωνικές αλλά και οικονομικές συνέπειες.

Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα διατηρητέα κτίρια που αποτελούν σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας της Αθήνας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Το Πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ» προσφέρει κατά 35% αυξημένη επιδότηση για τα διατηρητέα κτίρια, δίνοντας στους ιδιοκτήτες τους την ευκαιρία να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την φθορά και να τα αναδείξουν και πάλι.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

400 ευρώ η αμοιβή του μηχανικού (με ή χωρίς ΦΠΑ ή με άλλα λόγια, τόσο πάει η ευθύνη ρε πατριώτη μην πέσει κανένας μπυρόβιος από τη σκαλωσιά), 8 ευρώ το δέντρο (τι στο καλό δέντρο θα είναι με αυτό το κόστος), 3 ευρώ ο θάμνος (εδώ γελάνε)....

Τα υπόλοιπα κατ' εμέ, θεωρούνται ανάξια συζήτησης ή έστω στα όρια του εμπαιγμού!!!

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, οι μηχανικοί που ειναι στον κατάλογο (λόγω του ότι είναι ελεγκτες) μπορούν να αρνηθούν τη δουλειά έτσι? γτ ειναι κοροιδία αυτο το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

ας μην αναλάβει κανένας μηχανικός τη διαδικασία ως διαμαρτυρία για την αστειότητα του προγράμματος. Ακόμα καλύτερα να αναλάβει τη διαδικασία το ΥΠΕΝ με τους μηχανικούς του

Link to comment
Share on other sites

On 9/6/2022 at 4:39 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

με ή χωρίς ΦΠΑ

Με ΦΠΑ, όπως κ στο εξοικονομώ, για την αίτηση, προμέτρηση, επιμέτρηση κ εεμκ ενδιάμεσα!

Γενικά οι τιμές για τις εργασίες είναι χάλια.

Link to comment
Share on other sites

Καλή τύχη στους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν με το πρόγραμμα και θα πρέπει να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να ελέγξουν πρώτα ΟΛΟ το κτίριο (άρα όλες τις οριζόντιες + κοινόχρηστα) για τυχόν αυθαιρεσίες οι οποίες θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν, για να μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ΕΕΔΜΚ..

+

"Μα εγώ άκουσα αμοιβή μηχανικού 400 για την όλη διαδικασία"

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Τα 400 ευρώ είναι μέρος της αμοιβής, που δίνεται ως επιδότηση, όχι ολόκληρη η αμοιβή...

Προφανώς ο κάθε μηχανικός θα ορίσει την αμοιβή που θεωρεί δίκαιη για όποια εργασία του ανατεθεί.

Link to comment
Share on other sites

Το γνωρίζω, έκανα τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή πολυκατοικίας, εξ' ου και τα εισαγωγικά :)

 

Επίσης, μίλησα με το support του προγράμματος και μου είπαν ότι λόγω άρνησης ελεγκτών δόμησης (γιατί άραγε??), υπάρχουν βλέψεις το 400αρι να επεκταθεί και στους υπόλοιπους ιδιώτες μηχανικούς

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αν έδινε 400 το πρόγραμμα και 400 ακόμα οι ιδιοκτήτες μιας μικρής πολυκατοικίας, χωρις το ΦΠΑ να το συζητήσουμε. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.