Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση 500.000 τακτοποιημένων αυθαιρέτων στην χώρα


Engineer

Recommended Posts

Ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση πάνω από 500.000 τακτοποιημένων αυθαιρέτων, με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης σε 42 δήμους σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα Νέα το θέμα, οι ιδιοκτήτες αυτών των αυθαιρέτων, με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή όπου βρίσκονται και την αγορά από πλευράς των αυθαιρετούχων του συντελεστή δόμησης που τους «λείπει», θα μπορούν, με βάση τον σχεδιασμό που προωθείται, να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση. Ηδη, η σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο καθορισμός των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης αποτελεί διέξοδο για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού, μεταξύ άλλων, βγαίνουν από την «ομηρεία» διατηρητέα κτίρια, δεσμευμένα οικόπεδα κ.ά. Και αυτό διότι μέσω των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης ενεργοποιείται η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, με συνέπεια να μπορούν να μεταφέρονται και να χτίζονται περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε υφιστάμενες και νέες οικοδομές, τα οποία αντιστοιχούν σε αξίες των επιφανειών δόμησης από διατηρητέα κτίρια.

Oπως έγινε γνωστό, οι μελέτες για τον καθορισμό των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης μπορούν να εκπονούνται αυτοτελώς, ανεξάρτητα δηλαδή από τη μελέτη Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ή διαπιστώνονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχείες διαδικασίες.

Τέτοιου είδους προβλήματα είναι, για παράδειγμα, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων προσφοράς συντελεστή δόμησης (η περίπτωση αφορά το άρθρο 70 του Ν. 4495/2017) που εμπίπτουν κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και η ύπαρξη μεγάλου αριθμού Τίτλων Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης (εδώ έχουμε την περίπτωση του άρθρου 68 του Ν. 4495/2017) που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω έλλειψης ακινήτων συντελεστή δόμησης.

Σημειώνεται πως τα Προγράμματα Ζωνών Υποδοχής Συντελεστών Δόμησης εγκρίνονται τμηματικά, με χρονικό επιμερισμό των αναθέσεων των μελετών και στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την 30η Ιουνίου 2025.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

σύμφωνα με τα παραπάνω δηλαδή ενεργοποιείται επιτέλους η διαδικασία ακίνητα όπως διατηρητέα να μπορούν να πουλήσουν τον συντελεστή που δεν μπορούν να χτίσουν σε άλλα ακίνητα τα οποία θα βρίσκονται στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, αυτές οι τελευταίες όμως έχουν καθοριστεί ? Με ποιά διαδικασία θα φαίνεται αν ένα ακίνητο μπορεί να "υποδεχτεί" Συντελεστή δόμησης ?

Link to comment
Share on other sites

γεια σου ρε ΙΑΣΟΝΑ 

Πόσες φορές ακόμα θα το δούμε να διαγγέλλεται και να ξαναδιαγγέλλεται!

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει ευρώ τσακιστό για να φάει ο κόσμος!!! Όχι για να διαθέσει να ρυθμίσει τις αυθαιρεσίες των ακινήτων του (προσωπική εκτίμηση πάνω από 5.000.000 ιδιοκτησίες με αυθαιρεσίες συνεχίζουν και παραμένουν ανένταχτες)!!! Που θα βρει βρε "ψηφοσυλλέκτες" ευρουδάκια ζεστά ζεστά για ν' αγοράσει ΣΔ; Ποιός λεβέντης από τη φάρα σας θα τον αναγκάσει να το κάνει; Όλοι είναι απολύτως βέβαιοι πια ότι, σε π.χ. 50 χρόνια κάποιο καλό παλικάρι, που θα χρειάζεται ψήφους, θα βγάλει κάποιο νόμο θα μαζέψει κάποια φραγκοδίφραγκα, θα δώσει τράτο άλλα 50 ή 60 ή 80 ή δεν ξέρω κι εγώ, χρόνια και θα γράψει κι αυτός το όνομά του στην ιστορία...

Για όσους δεν συμφωνούν, θα βρω ευκαιρία και θα τους πω "...το άλλο με τον Τοτό" αργότερα...

Link to comment
Share on other sites

Καλά, μαντέψτε πόσες δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν εκτός , μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων...

1249325189_ScreenHunter66.thumb.jpg.dc025b4f1aad67e7dd1edfa2a5897fa7.jpg

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα εντάξει αλλά να μην ξεχνάμε ότι ιδιοκτήτες με ακίνητα μπορεί να ενδιαφέρονται να πουλήσουν ΣΔ και αυτή μια μέθοδος βιοπορισμού είναι... 

Link to comment
Share on other sites

Άστους αυτούς να θέλουν να πουλήσουν.... Καλά κάνουν! Προφανώς δεν έχουν και τίποτα να χάσουν! Δεν τους κοστίζει κάτι!  Ποιός θ' αγοράσει είναι το "ζουμί"!

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρξει απόδοση χρηματικών ποσών. Πολύ πιθανό να δίνεται-για παράδειγμα στα διατηρητέα-ως μορφή επιχορήγησης για επισκευές. Θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του ΙΑΣΟΝΑ παραπάνω. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια στη χώρα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.