Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασφάλιση μηχανικού που ασκει και εμπορική δραστηριότητα (ΤΕΒΕ ή ΤΣΜΕΔΕ; )


A.G

Recommended Posts

Καλησπέρα σας , με ενδιαφέρει το θέμα για τον πατέρα μου , ο οποίος ειναι αρχιτέκτονας και ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ πριν το 93 και παραλληλα είναι ομόρρυθμο μέλος μιας μικρής εταιρείας έτοιμου σκυροδέματος σε χωριό, όπου συγκεκριμένα εργάζεται στο τομέα του ποιοτικού ελέγχου του σκυροδέματος και των υλικών της μονάδας (Η δραστηριότητα αυτή είναι υποχρεωτική να υπάρχει στις εταιρείες βάση του κανονισμού τεχνολογίας σκυροδέματος)

Επίσης το 1999 σε σχετική δικαστική απόφαση το ΤΕΒΕ του έδωσε απαλλακτικό εγγραφής (στο ΤΕΒΕ) μιας και ηταν ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ. Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε αυτή τη περίπτωση θεωρείται οτι υπάρχει συνάφής δραστηριότητα με την ιδιότητα του μηχανικού βάση της εγκυκλίου του 79, άρα και απαλλάσεται απο την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ? 

 

Εαν κάποιος έχει ανάλογη εμπειρία σε συγκεκριμένους κλάδους θα σας παρακαλούσα να μου πείτε τι είδους δικαιολογητικά χρειάζονται για την απαλλαγή απο το ΤΕΒΕ.

 

Επισης αναρωτιέμαι εαν κάποιος μηχανικός έχει προσληφθεί στην εταιρεία (δεν είναι δηλαδή μέλος αυτής), είναι υποχρεωμένος να υποστεί τη διπλή ασφάλιση.

 

Σας ευχαριστώ πολύ! Κάθε απάντηση σας θα μας βοηθήσει!

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα βρεις την επίσημη απάντηση του ΟΑΕΕ

 

http://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=171&cat_id=0&banner_pgc=11

 

"...όσοι ασφαλίστηκαν από οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης πριν την 1/1/93 (¨παλαιοί¨ ασφαλισμένοι) και είναι σήμερα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού..."

 

 

Αν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με το αν η δραστηριότητα της εταιρείας είναι συναφής ή όχι με την επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού τότε αρμόδιο όργανο για γνωμοδότηση είναι το ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 months later...

Επανέρχομαι σε αυτο το θέμα

Είμαι και εγω απο τους παθόντες ( προ 93).

Παρόλο που πήγα στον ΟΑΕΕ το χαρτί της συναφειας απο το ΤΕΕ , δεν το αποδέχτηκαν και συνεχίζουν να μου στέλνουν ειδοποιητήρια για πληρωμη ( τα οποία βέβαια τα αγνοώ )

 

Σκεφτόμουν να κινηθώ δικαστικά , υπάρχουν ήδη περίπτωσης συναδέλφων πολιτικών μηχ. στο ΣΤΕ που δικαιώθηκαν ( http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/15186 )

 

Αν κάποιος άλλος συνάδελφος είναι σε παρόμοια κατάσταση ας επικοινωνήσει μαζι μου .

 

Επίσης μου είπε ένα συνάδελφος για μια εγκύκλιο με την οποία απαλλάσσονται οι μηχανικοί σε τεχνικές εταιρίες αλλα δεν μοορεσα να την βρω - αν κάποιος είναι ενήμερος ας το δημοσιεύει εδω

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς όπως σου τα είπαν είναι.

Ως "νέος" ασφαλισμένος δικαιούσαι μεν απαλλαγή, αλλά θα "φαίνεσαι" στον ΟΑΕΕ και κάθε χρόνο θα τους πηγαίνεις χαρτί από το ΤΣΜΕΔΕ, για να τσεκάρουν ότι αφενός μεν είσαι ακόμα ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ αφετέρου δε ότι έχεις πληρώσει τις εισφορές σου στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να δικαιούσαι απαλλαγής από τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Συμφωνώ και γω, έτσι ακριβώς είναι. Μια απορία όμως που έχω είναι αν μπορείς, μετά την εγγραφή στο ΤΕΒΕ και αφού κανείς

τη δουλειά σου με την εφορια π.χ. με το απαλλακτικό που θα πάρεις την πρώτη φορά, να διαγραφείς απλά στη συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Δλδ σε κάποια φάση που δε θα μπορώ να πάρω ασφαλιστική λόγω οφειλών, τι θα γίνει με αυτή την απαλλαγή;

Θα πρέπει να διαγραφώ γενικά από τον ΟΑΕΕ;

Link to comment
Share on other sites

Προχθές πήγα και πήρα αυτό το χαρτί από το ΤΣΜΕΔΕ. Βασικά θέλει 2, και από τον κλάδο σύνταξης και από τον κλάδο υγείας. Το χαρτί λοιπόν του κλάδου της σύνταξης, γράφει κάτω ότι δεν αποτελεί ασφαλιστική ενημερότητα, συνεπώς ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ, ότι θα μπορείς να πάρεις τη βεβαίωση και ας χρωστάς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

επειδή στο #46 διαβασα και την 79/2010 και 17/2011 εγκύκλιους ΟΑΕΕ

http://www.michanikos.gr/topic/6654-%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83/page-5

δεν λέει κάπου αν εγώ που είμαι νέος ασφαλισμένος (μετά 1992) το 2003 επέλεξα ΙΚΑ και πήρα απαλλαγή από ΤΕΒΕ για συμμετοχή σε ΟΕ και μετά από 2 μήνες (χωρίς άλλη ενέργεια στον ΟΑΕΕ) πήρα την άδεια ασκησης επαγγέλματος , ο΄ποτε το ΤΣΜΕΔΕ μού ζήτησε διαγραφή από ΙΚΑ και έκανα εγγραφή κατευθείαν Τσμεδε.

Επρεπε να κάνω κάτι κάθε χρόνο στο ΟΑΕΕ, να παίρνω απαλλαγή? αφού δεν μου χρειάσθηκε πουθενά?

H ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΑΕΕ έλεγε << βεβαιώνουμε ότι ο --------δεν υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΤΕΒΕ>>. Ούτε Α.Μ ούτε τίποτα. Αρα δεν γράφτηκα ποτέ ΤΕΒΕ έτσι δεν είναι?

Οπότε αν δεν γράφτηκα ποτέ , έπρεπε να παίρνω εξαίρεση?

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Το ΤΣΜΕΔΕ εχει στην ιδιοκτησία του τους μηχανικούς. Αυτός είναι ο κύριος φορέας ασφάλισης του μηχανικού. Ο ΟΑΕΕ θα προκύψει για μηχανικό που ασφαλίσθηκε πριν την 01/01/1993 αν θα ασκήσει κάποιο επάγγελμα (ατομικά ή εταιρικά ) που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΟΑΕΕ .

κανείς στο προηγούμενο?

επίσης εδω ο Σωτήρης μιλά για τούς παλιούς ασφαλισμένους. Αρα οι νέοι δεν θέλαν τίποτα?

Για να παίρνω εξαίρεση κάθε χρόνο δεν πρέπει να είμαι γραμμένος? να έχω κάποιο αρ. μητρώου?

εμένα η βεβαίωση που πήρα το 2004 επείδη είχα ήδη τότε πρώτο φορέα ΙΚΑ <<ελεγε δεν υπάγεται στην υποχρέωση ασφάλισης στο τεβε>> . Ούτε έγραφε ισχύς ένα ετος, ούτε κάποιο ΑΜητρώου εκτός από το ονομά μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.