Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τον Φορέα Α κατοικίας και επανενοικίασης (S&LB)


Engineer

Recommended Posts

Με την λειτουργία του Φορέα Αγοράς και επανενοικίασης (S&LB) ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση που επέβαλε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το Πρόγραμμα Διαχείρισης Ενεργητικού Ηρακλής Ι & ΙΙ.
 
Μέχρι τις 19 Ιουνίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να εκδηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος (Ν. 4738/2020).

Η δημιουργία του Φορέα αυτού αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ακινήτων. Και αυτό γιατί ο νέος αυτός Ιδιωτικός -στη βάση του- Οργανισμός θα κληθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Το υπουργείο Ανάπτυξης υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση θα αγοράζει περί τις 5.000 κατοικίες, οι συστημικές τράπεζες κάνουν λόγο για 3.000, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τόσο κεφάλαια, αλλά και τεχνογνωσία υποστηριζόμενη από εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν ακίνητα με μεγάλο εύρος ως προς την αξία, αλλά και ιδιαιτερότητες που απαιτούν την ύπαρξη δεδομένων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη ρηχή και μικρή σε όγκους συναλλαγών ελληνική αγορά. Με την λειτουργία του Φορέα Αγοράς και επανενοικίασης (S&LB) ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση που επέβαλε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το Πρόγραμμα Διαχείρισης Ενεργητικού Ηρακλής Ι & ΙΙ.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης αναλαμβάνει την υποχρέωση απόκτησης κύριας κατοικίας «πτωχευμένου» ευάλωτου οφειλέτη, και τη επαναμίσθωσή του σε αυτόν, για δώδεκα χρόνια 

Το μίσθωμα ορίζεται με βάση απόδοση που αντιστοιχεί προς το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αναθεώρηση του μισθώματος γίνεται ετησίως στην επέτειο της κατάρτισης της μίσθωσης.

Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει το σύνολο των μισθωμάτων για τη διάρκεια της μίσθωσης, μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς και να αποκτήσει ξανά την α κατοικία έναντι τιμήματος επαναγοράς.

Το σύνολο των κεφαλαίων που μέσω της σύμβασης παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών είναι έως €2 δις., ενώ το ακριβές ποσό θα οριστικοποιηθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Η Σύμβαση Παραχώρησης θα προβλέπει μηχανισμό, βάσει του οποίου, πριν από την εξάντληση των αρχικών οικονομικών δεσμεύσεων του Φορέα, ο τελευταίος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει να τις αυξήσει, σε κάθε περίπτωση παρατείνοντας και χρονικά την υποχρέωσή του για απόκτηση κύριας κατοικίας από ευάλωτους οφειλέτες. Σε διαφορετική περίπτωση, το Δημόσιο δύναται να παραχωρήσει εκ νέου τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης και σε άλλο νομικό πρόσωπο, δίχως να επηρεάζονται οι υφιστάμενες μισθώσεις οι οποίες έχουν συναφθεί με τον Φορέα.

Πέραν της Ίδιας Συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφαλαία από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στην Φάση Β’.

Το Δημόσιο, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια δύναται να επιλέξει να παρέχει εγγυήσεις προς τον Φορέα, το είδος, το ύψος, η έκταση καθώς και το αντάλλαγμα των οποίων θα προσδιοριστούν στη Φάση Β αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Η παροχή κάθε τέτοιας εγγύησης θα είναι υπό την επιφύλαξη των κανόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισής καθεστώτος ενίσχυσης από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διαδικασία ανάθεσης για την παρούσα σύμπραξη περιλαμβάνει δύο φάσεις: 

i. Την A' Φάση (προεπιλογή), στην οποία θα πρέπει να υποβληθεί ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και 

ii. την Β' Φάση (διάλογος και υποβολή προσφορών), η οποία διακρίνεται περαιτέρω σε επιμέρους στάδια, 

 α. Στάδιο Β.Ι, κατά την οποία θα προσκληθούν όσοι προεπιλεγούν στην α φάση να Συμμετέχουν σε Διάλογο διαμόρφωσης όπου θα οριστικοποιηθούν οι τελικοί όροι της Σύμβασης Παραχώρησης επί των οποίων θα υποβληθούν οι οριστικές προσφορές., και 

β. Στάδιο Β.ΙΙ, κατά την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της Σύμβασης Παραχώρησης

Όσο διαρκεί η υποχρέωση αυτή ο Φορέας θα ενεργεί κατ’ αποκλειστικότητα. 

Ο Φάκελος Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 19.07.2022 και ώρα 17:00

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.