Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονομώ 2021: Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις


Engineer

Recommended Posts

Τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος "Εξοικονομώ 2021", ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού επιβάλλεται, τόνισε, ο κ. Σκρέκας, ώστε να καλυφθεί έως και το σύνολο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Υπενθύμισε μάλιστα, ότι "ήδη υπάρχουν πάνω από 40 χιλιάδες ενταγμένες και άλλες τόσες επιλαχούσες κατοικίες", ενώ εκτίμησε ότι ο αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 800.000.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στο κόστος του προγράμματος λέγοντας ότι "το νέο Εξοικονομώ τρέχει με 630 εκατ. προϋπολογισμό, με εκτίμηση 1 δις. ευρώ κινητοποιούμενων πόρων".


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Στο εξοικονομώ 2021 για να είχε κάποιος σοβαρή πιθανότητα να μπει, έπρεπε α) να επιλέξει παρεμβάσεις που οδηγούν σε μέγιστη εξοικονόμηση 2) να κάνει μία ανταγωνιστική προσφορά πχ αν το πρόγραμμα έδινε max 7500 για αντλία θα μπορούσε να ζητήσει 6000 ευρώ.

Με την απόφασή του αυτή ο κ. Σκρέκας ακυρώνει επί της ουσίας τόσο τον θεσμό των μορίων όσο και της ανταγωνιστικότητας των αιτήσεων. Επίσης αδικεί εκείνους που επέλεξαν να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τους προϋπολογισμούς προκειμένου να πάρουν μόρια.

Και ρωτάω, συνάδελφοι μηχανικοί δεν έχουμε ίχνος αξιοπρέπειας ώστε να αντιταχθούμε σε αυτό το σχέδιο της ισοπέδωσης? Τι παράδειγμα δίνει ο κ. Σκρέκας στους αυριανούς υποψήφιους του εξοικονομώ? ότι ο μηχανικός που του μιλούσε για την ανάγκη μέγιστης μοριοδότησης είναι ένα τσαρλατάνος?

Αλλά βεβαίως πρόκειται για έναν πολιτικό που χρησιμοποιεί την θέση του, ώστε να αυξήσει την δημοφιλία του αδιαφορώντας για το πως διαμορφώνει αυτό και τα μελλοντικά εξοικονομώ.

Edited by WarBlade
Link to comment
Share on other sites

Το εξοικονομώ 2021 έχει αποτύχει σχετικά με τα προηγούμενα, μεταξύ άλλων και επειδή όταν ο ωφελούμενος έκανε την αίτηση νόμιζε ότι έχει 60% πχ επιδότηση, ενώ στην πραγματικότητα λόγω α) υποκοστολόγησης εργασιών για την επίτευξη μορίων β) του πλαφόν 200€/τμ και της εξοικονομούμενης kWh και φυσικά γ) της συνεχούς αύξησης υλικών/συστημάτων/ημερομισθίων, τελικά θα αποκομίσει επιδότηση 20%-30% και μάλιστα σε βάθος χρόνου ίσως και 20 μηνών... Δηλαδή για πάρα πολλούς καλύτερα να μην έκαναν αίτηση. (και δεν βάζω στην εξίσωση το κόστος ακόμη και τροποποιήσεων Σ.Ο.Ι. ελέω ΗΤΚ που υποχρεώνει το ΕΚΟ 2021).

Ήδη από την περίοδο των αιτήσεων είχε φανεί πως η τελική επιδότηση θα ήταν άλλη από αυτήν που εξασφαλίζεται. Κατά την άποψή μου αυτό θα μπορούσε να το έχει προβλέψει ένας σύμβουλος έργου και να έχει προειδοποιήσει τον ωφελούμενο, αν είχε εικόνα της αγοράς.

Ο θεσμός των μορίων ποτέ δε σήμανε πως κάποιες αιτήσεις προχωρούν και κάποιες όχι. Από την αρχή είχαν πει πως γίνεται για λόγους προτεραιοποίησης.

Επομένως, το μόνο που βγάζω ως συμπέρασμα είναι πως όσοι πέτυχαν περισσότερα μόρια θα πετύχουν μεγαλύτερη επιδότηση επειδή θα προλάβουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εργασιών που θα ακολουθήσει.

Link to comment
Share on other sites

Με την κίνηση του αυτή ο κ .Σκρέκας έδειξε πόσο λίγο πιστεύει στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην αξιοκρατία και στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Ουσιαστικά ακύρωσε την όποια προσπάθεια γίνεται α) για μέγιστη εξοικονόμηση επιλέγοντας κάποιος πιο αποδοτικές λύσεις β) για μέγιστη οικονομία και άρα πιο πολλούς δικαιούχους επιλέγοντας κάποιος οικονομικότερη λύση.

Συγχαρητήρια για το παράδειγμα που δίνετε κ. Σκρέκα γιατί ουσιαστικά ακυρώνετε έτσι το σύστημα των μορίων. Και αναρωτιέμαι στο Εξοικονομώ 2022 πως ο μηχανικός θα μιλήσει για μόρια? δεν θα είναι αστείο?

Συνάδελφε δεν τίθεται θέμα αν έχει ή όχι κάποιος μαντικές ικανότητες ή θέμα προτεραιοποίησης των αιτήσεων. Τίθεται θέμα δημοκρατίας και ισονομίας. Το κράτος οφείλει να έχει συνέπεια και να βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό όχι να τον ακυρώνει. Γνωρίζω ότι ο Υπουργός δύναται να αναπροσαρμόζει τα κονδύλια αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι ο κ. Σκρέκας δίνει το λάθος παράδειγμα

Edited by WarBlade
Link to comment
Share on other sites

Μα είναι ξεκάθρο οτι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ισονομία, ούτε καν για την λογική. Τι έχουμε;

  • Πολλές αιτήσεις, λίγες ενταγμένες.
  • Πώς θα ικανοποιήσουμε πιο πολύ κόσμο; Μεγαλύτερο κονδύλιο,
  • πως θα "καλύψουμε" το οτι κακώς κάποιοι σεκφτήκανε τα μόρια και προσφέραν σωστή υπηρεσία στου πελάτες τους, μειώνοντας και φιλτράροντας τις παρεμβάσεις; Θα επικαλεστούμε οτι έτσι θα ενταχθούν πιο πολλά νοικοκυριά, θα εξοικονομηθεί πιο πολύ ενέργεια αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

"κερδισμένοι" - Οι ψηφοθήρες και όποιος δεν ενδιαφέρθηκε για τα μόρια και απλά πέρασε μια άιτηση για να καρπωθεί το κόστος το 1ου ΠΕΑ.

Πόσες φορές άρεγε πρέπει να ζήσουμε το ίδιο παραμύθι για να πάρουμε το μάθημα μας; 

Μια ειναι η λύση, να κοιτάτε ολοι απλα το .κ@λ@.. σας, καβατζώστε ό,τι μπορείτε, όποτε μπορείτε και έχει ο θεός.

Link to comment
Share on other sites

Μα γιατι να καλυφθούν οι αιτήσεις μόνο του φετινού εξοικονομώ;

Έχουμε κόσμο και από προηγουμενα. Και γιατί μόνο να τους φτιαξουμε τα σπιτια; Να τους τα επιπλώσουμε και να προικήσουμε και τις θυγατέρες των.

Όταν αποτυγχάνουν οι πολιτικές, μοιράζεις λεφτά.

Σα δε ντρεπόμαστε

 

 

Link to comment
Share on other sites

εγώ πιστευω οτι πολλοι θα κάνουν πισω ...εμένα ένας εκανε ήδη πισω ...έ βγαινε μια χαρα ο προυπολογισμός και με τις ανεβασμένες τιμές αλλά λόγο ιοκνομικών δυσκολιών ... 

Link to comment
Share on other sites

Μια σοβαρή πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει 7χ ανακαινίσεις ετησίως, με σοβαρό προϋπολογισμό και αλλαγή του συστήματος πληρωμών με πληρωμή ανά συνεργίο/προμηθευτή με επίβλεψη-φωτογραφίες-τιμολόγια και όχι όλα στο τέλος.....

Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός θέματος....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.