Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υδρολογική μελέτη


metropolis

Recommended Posts

το γεγονός όμως οτι απαιτείται μελετητικό πτυχία αποτελεί σημαντικό τροχοπέδι για να αναλάβω την δουλειά!!

 

 

Το τεχνικό κομμάτι το κάλυψε ο Θεοχάρης. Για το τυπικό κομμάτι απλώς να σου αναφέρω ότι αν πρόκειται για ΙΔΙΩΤΙΚΗ δουλειά και όχι για μελέτη δημοσίου δεν απαιτείται να έχεις μελετητικό πτυχίο (αυτό ισχύει για τις περιβαλλοντικές και πάλι όχι για όλες τις κατηγορίες των ιδιωτικών έργων).

 

Το θέμα λοιπόν είναι αν θεωρείς ότι μπορείς να τη συντάξεις γιατί δεν είναι κάτι απλό και αν πέσεις και σε υπάλληλο που θα την ελέχξει και είναι ψείρας άστα.

Link to comment
Share on other sites

 

Το θέμα λοιπόν είναι αν θεωρείς ότι μπορείς να τη συντάξεις γιατί δεν είναι κάτι απλό και αν πέσεις και σε υπάλληλο που θα την ελέχξει και είναι ψείρας άστα.

 

Αυτό ειναι το θέμα που με κάνει να έχω επιφυλάξεις, οστώσο επειδή θεωρώ οτι η συμβουλή που μου έδωσε ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ είναι σωστή, ήδη μελετώ την πιθανότητα συνεργασίας με άλλο μηχανικό που θα την εποπτεύει...τουλάχιστον να μάθω το know-how, και ας μην βγάλω φράγκο απο την δουλεια..δεν είναι αυτό που με ενδιαφέρει όσο η εμπειρία κ η μελλοντική αξιοποίηση της!!

Link to comment
Share on other sites

Για Λεκάνες μικρότερες των 10 km η Ορθολογιστική μέθοδος δίνει σωστά αποτελέσματα. Για να είσαι σίγουρος θα πρέπει στον υπολογισμό του χρόνου συρροής με την μέθοδο Giandotti να τον μειώσεις τον χρόνο κατά 20% για λόγους ασφαλείας.Τα αποτελέσματα εξαρτώνται απο την τιμή του συντελεστη απορροής c και τον υπολογισμό του μέσου υψομέτρου.

Για μεγαλύτερη ακρίβεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την μέθοδο του συνθετικού υδρογραφήματος snyder.

Link to comment
Share on other sites

Για να είσαι σίγουρος θα πρέπει στον υπολογισμό του χρόνου συρροής με την μέθοδο Giandotti να τον μειώσεις τον χρόνο κατά 20% για λόγους ασφαλείας.

 

Αυτό πάλι από που προκύπτει;

 

 

Με τη μέθοδο του μοναδιαίου υδρογραφήματος Snyder ή της SCS πάλι δε χρησιμοποιείς συντελεστές C (2 διαφορετικούς μάλιστα); Γιατί να έχουν καλύτερη ακρίβεια;

Link to comment
Share on other sites

χρησιμοποιητε για λόγους ασφαλειας λόγω του ότι με η σχέση Giandotti υπερεκτιμά το χρόνο συρροής, με αποτέλεσμα την υποεκτίμηση της κρίσιμης βροχής. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με την σχέση Kirpich .

Η μέθοδος snyder ειναι ακριβέστερη γιατι χρησιμοποιειται μοναδιαιο υδρογράφημα και απο αυτό προκύπτει το πλημμυρογραφημα.( Παροχή αιχμής). Δηλαδή η προσομοίωση είναι ακριβέστερη.Οντως στην μέθοδο αυτη χρησιμοποιούνται 2 συντελεστές o cp που έχει τιμή 0,73 στη ελλάδα και ο ct που στην ελλάδα έχει τιμη ιση με 1. Τα αποτελεσματα τησ ορθολογιστικής μέθοδου εξαρτώνται απο την τιμή του c .Αν χωρίσεις την λέκανη σε υπολεκάνες και υπολογίσεις με ακρίβεια το συντελεστη τοτε ειναι ακριβής. Εγώ τον χρησιμοποιώ μόνο για μικρές λεκάνες.

Link to comment
Share on other sites

O Ct δεν κυμαίνεται μεταξύ 1,80 και 2,20 και ο Cp μεταξύ 0,56 και 0,69;

 

Πάντως, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μέθοδος SCS - CN έχει αντικαταστήσει την ορθολογική (rational => ορθολογική μετάφραση στο ΑΠΘ ; ) και χρησιμοποιεί περισσότερα δεδομένα για τον απορροΐκο συντελεστή.

Link to comment
Share on other sites

Nαι οι τιμές που δίνεις για τους συντελεστες ειναι οι σωστές. Οι τιμές που έγραψα ειναι οι τιμές που δίνει ο snyder για την ελλάδα . Ναι η μέθοδος scs ειναι πολυ καλή αλλα στους υπολογισμούς θέλει να βάλεις την μέση κλίση λέκανης. Δηλαδή θα πρέπει να ψηφιοποιήσεις ολοκλήρη την λεκάνη και να υπολογίσεις την μέση κλίση της. Επίπονη δουλειά. Και συνήθως πληρωνεσαι για την υδραυλική μελέτη και όχι για την υδρολογική .

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε johncale

η υδραυλική μελέτη προυποθέτει σωστή υδρολογική μελέτη διαφορετικά είναι λάθος

δεν καταλαβαίνω όμως γιατί πληρώνεσαι μόνο την υδραυλική, απο που προκύπτει αυτο?

με τον 716 η υδρολογική μελέτη πληρωνόταν κατ'αποκοπή σε συμφωνία με την υπηρεσία με τον 3316 υπάρχουν σαφώς άρθρα και συντάσσεται κανονικά πινάκιο αμοιβής

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω ότι ειναι απαραίτητη η σωστη υδρολογική μελέτη.Αλλα για τις ιδιωτικές μελέτες υδατορεμάτων αν δεν χρησιμοποιήσεις καποιες υπάρχουσες όμβριες καμπύλες και δημιουργήσεις δικές σου και πας με τις τιμές που ισχυουν για τις μελέτες των δημοσίων έργων τότε το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Πάντως η υδρολογική μελέτη ειναι ετσι και αλλιώς απαραίτητη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.