Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό για Αντίρρηση Δασικού Χάρτη σε κάθετη εντός αγροτεμαχίου με κτίσμα με χουντική άδεια


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω την εξής περίπτωση:

Αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου εντός ΖΟΕ Μεσογείων ζώνη Β3 συνολικού εμβαδού κατά τον τίτλο 29.500m2 με εξήντα κάθετες μέσα και ιδιωτικούς κοινόχρηστους δρόμους. Μια κάθετη είναι ο πελάτης μου με εμβαδό κάθετης σύμφωνα με το συμβόλαιο 388m2. Μέτρησα την κάθετη αναλυτικά και πήρα περιμετρικά το αγροτεμάχιο. Βγήκαν 357m2 (παρόλο που οι πλευρές ήταν στους 3-5 πόντους από τη διανομή) η κάθετη και 28.ΧΧΧm2 το αγροτεμάχιο. Άρα μάλλον ο αρχιτέκτονας που την είχε κάνει, υπολόγισε με λανθασμένο τρόπο το εμβαδόν (αφού ούτε διαγώνιες υπάρχουν και το πήρε λογικά ως βάσηΧύψος σαν να ήταν ορθογώνιο ενώ δεν έιναι.).

Για να μπω επιτέλους στο ψητό, στην κάθετη μέσα υπάρχει σπιτάκι για το οποίο ο ιδιοκτήτης μου έδωσε το στέλεχος μιας χουντικής άδειας (για 50m2 ασχέτως που υπάρχουν σήμερα παραπάνω φυσικά). Η δασολόγος που με πήρε μου ζήτησε στο Τοπογραφικό πάνω να αναγράφονται τα εξής:

1) Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι η άδεια δεν έχει ανακληθεί !!!!! (Θα μυρίζω τα νύχια μου)

2) Αναγραφή του αναγκαίου εμβαδού για αποχαρακτηρισμό (δηλαδή το εμβαδο στο οποίο βγήκε η άδεια, τοπογραφικό της οποίας δεν υπάρχει πουθενά)

3) Τους όρους δόμησης με τους οποίους βγήκε ( ευκολάκι αυτό αφού γνωρίζω το ΦΕΚ101Δ/1967 και τα λοιπά που το συνοδεύουν)

Το πρόβλημα όμως είναι το εξής. Μίλησα με την πολεοδομία και δεν βρίσκουν το φάκελο. Μπορεί κάποιος να μου πει τι να κάνω? Για την βεβαίωση ότι η άδεια δεν έχει ανακληθεί έκανα αίτηση επίσης σε αυτούς την έκαναν δεκτή (για να δούμε θα έχουν το θάρρος να δώσουν σαφή απάντηση...)

Έχω την εντύπωση ότι η χουντική άδεια βγήκε λανθασμένα στην κάθετη με εμβαδό 388m2 όπως υπολογίστηκε τότε. Σκέφτομαι να βάλω ως αναγκαία επιφάνεια από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο φάκελος της άδειας, ούτε ο ιδιοκτήτης έχει ΄κάτι, όλο το αγροτεμάχιο (όπως θα ήταν το σωστό) με εμβαδό 29.500m2 (εμβαδο στη διανομή), αντί για τα 28.ΧΧΧm2 που μέτρησα εγώ (το κτηματολόγιο το κυρωμένο του δίνει 28.182m2), αλλά φοβάμαι ότι όταν του βγουν τα κερατιάτικα να πληρώσει θα πάθει καμμια ανακοπή καθως όλο το αγροτεμάχιο είναι δασικό (είναι που τα γατόνια που έκαναν τη διανομή πήραν και έγκριση από το δασαρχείο, άρε Ελλαδάρα και Χουντάρα αθάνατες). Τι θα κάνατε εσείς? Αν βάζατε την κάθετη (υποθέτωντας ότι εκεί βγήκε αν και λανθασμένα η άδεια), θα τη βάζατε με το λάθος υπολογισμένο εμβαδό της διανομής 388m2 ή τα 357m2 που μέτρησα εγώ (θυμίζω ότι οι πλευρές και το σχήμα της διανομής κάθονται κουτι με αυτα που μέτρησα. Είναι προφανές ότι υπολόγισε το εμβαδόν λανθασμένα ως ορθογώνιο, αντί να δουλέψει σε τρίγωνα με διαγώνιες και τύπο του Ηρωνα).

Ευχαριστώ που με διαβάσατε, συγγνώμη για το σεντόνι εκ των προτέρων και όποια βοήθεια σας θα ήταν καλοδεχούμενη.

P.S. Θα επιθυμούσα να μου απαντήσουν όσοι θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν ή να μου ζητήσουν να μιλήσω πιο αναλυτικά (λογικό να σας μπερδέψα)

Edited by David Winston
Link to comment
Share on other sites

Ο κύριος λόγος που απαντάω είναι ο τίτλος "Χουντική άδεια" που μου άρεσε :)

Αυτό με τις άδειες λυόμενων 50μ2 και το "αναγκαίο εμβαδό" είναι τελείως χαζό. Προφανώς η διάταξη με το "αναγκαίο" εμβαδόν κάποιος την έγραψε και δεν σκέφτηκε τον παραπάνω νόμο, που είναι και από τις πλέον κλασσικές περιπτώσεις. Έχει υπάρξει και στο forum μια αντίστοιχη συζήτηση που κατά την άποψη μου δεν έβγαλε κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα γιατί απλά η φάση καταλήγει στο ότι ο καθένας πετάει την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας πως απλά είναι αλλουνού η υπόθεση. Δηλαδή ο δασολόγος δεν έχει ιδέα και λέει ο μηχανικός, ο μηχανικός λέει μήπως να το πει η πολεοδομία, η πολεοδομία σιγά μην ασχοληθεί και θα πει ο μηχανικός κτλ κτλ, και οι προθεσμίες τρέχουν.

Εγώ προσωπικά θα έκανα τα εξής.

Καταρχάς, αυτό με το αναγκαίο εμβαδόν, αφορά κυρίως την υποβολή αντίρρησης μέσω της διαδικασίας του πρόδηλου σφάλματος. Κατά την άποψη μου, μπορείς να κάνεις και κανονική αντίρρηση, με δικαιολογητικά τα ίδια (η άδεια είναι δικαιολογητικό) , χωρίς να αναφερθείς σε αναγκαία επιφάνεια κτλ, πληρώνοντας το αντίστοιχο παράβολο που στην περίπτωση σου 20€, δηλαδή τίποτα. Τώρα στην εξέταση της υπόθεσης, δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η επιτροπή και αν είναι αναγκαίο δικαιολογητικό αυτό με την αναγκαία επιφάνεια. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως να υποστηρίξεις την αντίρρηση και με άλλα έγγραφα (αεροφωτογραφίες κτλ).

Για το πρόδηλο από ότι έχω καταλάβει και μου έχουν πει υπάρχουν τα εξής:

α)Η εύκολη λύση, λες αναγκαία επιφάνεια είναι καθαρά και μόνο το κτίσμα (τα 50μ2+20μ2 βεράντα) και τέλος. Δηλαδή αποχαρακτηρίζεις μόνο το κτήριο και το οικόπεδο όχι. Κατά την άποψη μου δεν είναι βολικό ή λογικό, αλλά γίνεται.

β) Στο στέλεχος της αδείας υπάρχει ένα σκαρίφημα λογικά. Αυτό θα το νοούσα ως τοπογραφικό της αδείας και θα το έφτιαχνα σε "πραγματικές διαστάσεις" ώστε να εμφανίσω την αντίστοιχη περιοχή για την αναγκαία επιφάνεια. Θα συμβουλευόμουν και τις διαστάσεις του συμβολαίου εφόσον είναι κοντά τα σχήματα και θα το ανέφερα επί του τοπογραφικού, δηλαδή την λογική της σχεδίασης.

Τώρα υπάρχει και το θέμα, ότι το οικόπεδο είναι μεγάλο, και άρα η αναγκαία θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Επειδή στις διατάξεις του ν. ΦΕΚ101Δ/1967, λέει ότι πρέπει το οικόπεδο να απέχει 500μ από τα όρια του οικισμού, εγώ θα θεωρούσα πως πρέπει όλο το οικόπεδο να τηρεί αυτήν την απόσταση και άρα όλο το οικόπεδο θα πρέπει να θεωρείτε ως αναγκαία επιφάνεια.

Τώρα μπορεί ο συλλογισμός μου να είναι λάθος, αλλά ας κάτσει η επιτροπή ή οποιοσδήποτε άλλος να το ψάξει αυτό, και να σου πει "εμπεριστατωμένα" ποια είναι η αναγκαία επιφάνεια στην συγκεκριμένη περίπτωση και να τελειώνει εκεί η ιστορία. Επειδή αυτό δεν παίζει να γίνει και κανείς να μην ενδιαφερθεί, πιστεύω ότι είναι κατά περίπτωση πόσο ζήλο θα δείξουν αυτοί που θα το ελέγξουν, δηλαδή πόσο δάσος είναι εκεί ή απλά κάτι βρήκε ο δασικός αλγόριθμος και έβγαλε δάσος τα χωράφια. Για την υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού, και λάθος να είναι κατά την άποψη του ελεγκτή, δεν νομίζω να πας και φυλακή! ;).

Ελπίζω να βοήθησα κάπως. Για τα α) και β) τα έχω ακούσει από διαφορετικούς υπαλλήλους της δασική υπηρεσίας (διαφορετικές υπηρεσίες).

Καλό ψάξιμο!

Edited by Apollon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.