Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.): Προθεσμία σύστασης, ελάχιστη στελέχωση και διαδικασία διοικητικής υποστήριξης


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο ν.4954/2022 με θέμα “Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές επείγουσες διατάξεις”.

Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε στον ανωτέρω νόμο, σύμφωνα με την αντίστοιχη αιτιολογική έκθεση, αvαμορφώvεται ο θεσμός των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), με στόχο τηv αντιμετώπιση, κατά οριζόντιο τρόπο, των χρόνιων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών, καθώς και την άρση του φαινομένου των αλλεπάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για ανορθολογική παράταση της παρεχόμενης διοικητικής υποστήριξης εκ μέρους ορισμένων δήμων σε άλλους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, με τη νέα διάταξη, αναμορφώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), με στόχο την, κατά οριζόντιο τρόπο, αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών αυτών καθώς και την άρση του φαινομένου των αλλεπάλληλων θεσμικών παρεμβάσεων για ανορθολογική παράταση της παρεχόμενης διοικητικής υποστήριξης εκ μέρους ορισμένων δήμων σε άλλους. Περαιτέρω, παύει η δυνατότητα σύστασης από την 1η.1.2023 νέων Υ.ΔΟΜ.. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα για τη σύσταση εκατόν πενήντα (150) οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. για τη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ..

Δείτε παρακάτω το επίσημο πλέον κείμενο της νέας διάταξης, όπως δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ:

Άρθρο 73
Αναμόρφωση συστήματος σύστασης και λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης – Τροποποίηση άρθρου 97Α ν. 3852/2010

1. Στο άρθρο 97Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) αντικαθίσταται η παρ. 1, β) προστίθενται νέες παρ. 1α και 1β, γ) στην περ. β’ της παρ. 2 προστίθεται το προσωπικό του άρθρου 99 του ιδίου νόμου, δ) προστίθεται περ. γ’ στην παρ. 2, ε) στο τέλος της περ. β’ της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «είτε από τις Υ.ΔΟΜ. των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο», στ) στο τέλος της παρ. 4 προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 214», ζ) καταργείται η παρ. 6, η) στην παρ. 8 οι λέξεις «με την έκδοση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με τη θέση σε ισχύ» και το άρθρο 97Α διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 97Α
Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.)

1. Έως την 31η.12.2022, εκτός από τις υπηρεσιακές μονάδες που προβλέπονται στο άρθρο 97, σε κάθε δήμο δύναται να συστήνεται και να λειτουργεί Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.), υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 4. Από την 1η.1.2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.ΔΟΜ.

1α. Αν σε δήμο δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, ή υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης με σημαντικό φόρτο εργασίας ή σημαντική καθυστέρηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών (e-adeies). Κατ’ εξαίρεση, στους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), μετά την έναρξη λειτουργίας της. Για τη διαπίστωση του φόρτου εργασίας ή της σημαντικής καθυστέρησης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων και της δυνατότητας χρέωσης σε άλλη Υ.ΔΟΜ. εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος «Διαύγεια». Μετά από την έναρξη λειτουργίας της Κ.ΥΔΟΜ., για τους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, η διαπιστωτική πράξη του τρίτου εδαφίου εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

1β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, διατίθεται στους δήμους των οποίων η Υ.ΔΟΜ. παρέχει διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, ετησίως και για ανώτατο χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, από τις πιστώσεις του άρθρου 259, ποσό για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού που στελεχώνει τις οργανικές θέσεις της περ. γ’ της παρ. 2.

2. α) Οι Υπηρεσίες Δόμησης που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν (1) αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό, έναν (1) αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν (1) χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν (1) πολιτικό μηχανικό και έναν (1) μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός, αν δεν υπάρχει, αντικαθίσταται από αρχιτέκτονα ή τοπογράφο μηχανικό με μεταπτυχιακό τίτλο ή ειδίκευση στην πολεοδομία και ο αγρονόμος τοπογράφος από πολιτικό μηχανικό. Η ελάχιστη στελέχωση για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε επίπεδο Διεύθυνσης ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των θέσεων κάθε κατηγορίας προσωπικού και κλάδου/ειδικότητας μηχανικών της οικείας Διεύθυνσης, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου, συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικά των ειδικοτήτων του προηγούμενου εδαφίου.

β) Στην κατά την περ. α’ στελέχωση, προσμετράται το πάσης φύσεως απασχολούμενο προσωπικό, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) και του προσωπικού του άρθρου 99 του παρόντος.

γ) Στις Υ.ΔΟΜ. που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, συστήνονται με το παρόν επιπλέον εκατόν πενήντα (150) οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. που απαιτούνται για την κάλυψη της ελάχιστης στελέχωσης, οι οποίες αποτυπώνονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας κατά την πρώτη τροποποίησή του. Οι συστηνόμενες εκ του παρόντος οργανικές θέσεις δύνανται να καλύπτονται από τους πίνακες επιλαχόντων της υπό στοιχεία 13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’ 280). Οι οργανικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να αφορούν στη στελέχωση τόσο των Υ.ΔΟΜ. που πρόκειται να συσταθούν έως την 31η.12.2022 όσο και στη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ. που θα λειτουργούν από την 1η.1.2023. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού που προκύπτει από το προηγούμενο εδάφιο στις Υ.ΔΟΜ. της χώρας.

3. α) Το πρώτο δίμηνο κάθε έτους η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώνει με απόφασή της την επάρκεια της ελάχιστης στελέχωσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2, η οποία, μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών και στη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

β) Αν δεν πληρούται η ελάχιστη στελέχωση, με ευθύνη του οικείου δημάρχου, οι αρμοδιότητες της Υ.ΔΟΜ. ασκούνται είτε με συμβάσεις διαδημοτικής και διαβαθμιδικής συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες, κατά το άρθρο 99 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε από τις Υ.ΔΟΜ. των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο.

4. Η εφαρμογή των εγκυκλίων και των οδηγιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα εφαρμογής της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας από τις Υ.ΔΟΜ. είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 214 του ν. 3852/2010.

5. Οι Υ.ΔΟΜ. οφείλουν να κοινοποιούν ηλεκτρονικά όλες τις διοικητικές πράξεις που εκδίδουν, στην αρμόδια για την πολεοδομία/χωροταξία Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντοπίζει ζητήματα νομιμότητας επί των πράξεων αυτών, ενημερώνει το οικείο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), κατά τη διαδικασία των άρθρων 20 επ. του ν. 4495/2017 (Α’ 167).

6. [Καταργείται.]

7. Η παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) καταργείται.

8. Με τη θέση σε ισχύ του προεδρικού διατάγματος της παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), το παρόν άρθρο καταργείται.».

2. Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν κωλύουν τη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ. σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1η.6.2022 έως την 31η.12.2022, υπό τους όρους της παρ. 4 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010 (Α’ 87). Εφόσον, έως την 30ή.9.2022, δεν έχουν τροποποιηθεί οι Ο.Ε.Υ., οι Υ.ΔΟΜ. λειτουργούν με την ελάχιστη στελέχωση της παρ. 4 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010 ή, εφόσον δεν την πληρούν, λειτουργούν με τους όρους της παρ. 1 του άρθρου 97Α του ν. 3852/2010.

Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ:
http://www.et.gr/api/DownloadFeksApiDaily/?fek_pdf=20220100136


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.