Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προσθήκη κατ' επέκταση σε βοηθητικό κτίριο με ΓΟΚ '73


achille

Recommended Posts

Καλημέρα,

 

Σε οικόπεδο όπου υπάρχει βοηθητικό κτίσμα το οποίο έχει ανεγερθεί σύμφωνα με το άρθρο 86 §6 του ΓΟΚ '73, και είναι σε επαφή με το πίσω όριο θέλω να βγάλω άδεια για προσθήκη κατ' επέκταση πάλι σε επαφή με το πίσω όριο.

Στην περιοχή τότε ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα.

Έχω βρει την παρακάτω διάταξη του ΝΟΚ:

Παράθεση

 

Άρθρο 14 - Θέση κτιρίου και εγκαταστάσεων
1.    Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο πριν την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985 (Α210), γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις και διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε αυτό :

ε)    όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν, λόγω συστημάτων δόμησης που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν.1577/1985, η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου.

 

Ο ΓΟΚ '73 έλεγε:

Παράθεση

 

Άρθρον 86
Εγκαταστάσεις εντός των υποχρεωτικώς πλαγίων και οπισθίων
ακαλύπτων εκτάσεων του οικοπέδου

6. Τα βοηθητικά κτίρια δύνανται να εφάπτωνται των ορίων του οικοπέδου δέον δε όπως αφίστανται τουλάχιστον 1 μέτρου από των οιωνδήποτε υφισταμένων εν τω οικοπέδω κυρίων κτιρίων.

 

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο ΓΟΚ '73 μιλάει και για πλάγιο και για πίσω όριο,  ο ΝΟΚ λέει μόνο πλάγιο όριο. Θεωρώ ότι εφ'όσον υπάρχει το κτίσμα σε επαφή με το πίσω όριο μπορεί και η προσθήκη κατ' επέκταση να είναι σε επαφή, αλλά η πολεοδομία διαφωνεί. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Edited by achille
Link to comment
Share on other sites

Για τις προσθήκες κατ' επέκταση εφαρμόζεται η εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Άρα, η υπηρεσία έχει δίκιο. Μην το συγχέεις με την προσθήκη καθ' ύψος, που είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο όμως επιτρέπεται να κολλήσω στο πλάγιο όριο και όχι στο πίσω

 

εφ'όσον η αναφορά της παρ. 5 του άρθρου 14 αφορά περιοχές όπου επιτρεπόταν με ρυθμίσεις προ του ΓΟΚ '85 η επαφή με το όριο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.