Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

HACCP, ISO


Recommended Posts

Η ερώτηση είναι αρκετά γενική ρωτάς σε ποιόν φορέα να απευθυνθείς ως μηχανικός ή που να πάρεις τις γνώσεις για να εφαρμόσεις την διαδικασία πιστοποίησης?

 

Περι HACCP που έχω κάνει κάποια πράγματα σε 1 μεταπτυχιακό μάθημα

παλιότερα έδινε την πιστοποίησηο ΕΦΕΤ.Πλέον αυτό σταμάτησε οπότε πρέπει εσύ να βρεις τον φορέα που θα κάνει την πιστοποίηση

Ένας που γνωρίζω είναι ο http://www.tuv.gr/

 

Περι haccp παλι γνωρίζω οτι γίνονται κατά καιρούς σεμίνάρια επιμόρφωσης (πχ είχε κάνει το ΕΜΠ ) και υπάρχει και αρκετή βιβλιογραφία ,δες :

http://www.papasotiriou.gr/results.asp?ModifiedSince=0&cat=0&av=HACCP&ty=0&mode=0&iStatusID=-1&npage=1

(και στα ελληνικά)

 

Για iso καλύτερα να ρωτήσεις στον ΕΛΟΤ : http://www.elot.gr

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Από τα λίγα που θυμάμαι και γω από τα θέματα τυποποίησης, για την έκδοση

HACCP και ISO η εταιρεία που ενδιαφέρεται να τα εκδόσει πηγαίνει σε κάποιο

γραφείο που ασχολήται με την έκδοση πιστοποιητικών τυποποίησης και

αυτοί αναλαμβάνουν την πρώτη οργάνωση και χαρτούρα της διαδικασίας.

Αφού δημιουργηθεί το ISO της εταιρεία την πιστοποίηση του την αναλαμβάνει ο

ΕΛΟΤ ή και ιδιωτικές εταιρείες. Για το HACCP δεν θυμάμαι ποιος αναλαμβάνει

την πιστοποίηση του, αλλά ο ΕΦΕΤ ελέγχει ότι η εταιρεία έχει HACCP και το

εφαρμόζει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Αρχικά να πούμε ότι τόσο το HACCP όσο και το ΕΛΟΤ 1416 έχουν εξελιχτεί σε ISO 22000. Ο ενδιαφερόμενος οργανισμός πρέπει να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα σύστημα ποιότητας που θα ικανοποιεί το πρότυπο αυτό (είτε από μόνος του είτε με τη βοήθεια συμβούλων) και μετά να πιστοποιήσει το σύστημα αυτό ένας διαπιστευμένος φορέας. Αρμόδιος φορέας διαπίστευσης στην Ελλάδα είναι το ΕΣΥΔ ενώ η πιστοποίηση μπορεί να δοθεί από μια από τις πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

 

Παρατήρηση: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στο κείμενο των δημοσιεύσεων όσο και σ' αυτό των τίτλων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να κάνω ένα σχετικό post.

 

Οι μελέτες HACCP , ISO τιμολογούνται πολλά χιλιάρικα. Εγώ έχω κάνει 3, αλλά έπρεπε πρώτα να ανακαλύψω ότι αυτές τις μελέτες ( οι οποίες έχουν βαρύ επιστημονικό ενδιαφέρον) "πωλούνται" από πτυχιούχους ΤΕΙ ή και όχι (με απλά σεμινάρια λίγων ωρών για αποφοίτους λυκείου).

Αφού λοιπόν ίδρωσα πάνω στη χημεία και την μικροβιολογία αρκετά χρόνια ένιωσα το δίκιο να με πνίγει!

Πήρα το θάρρος και επικοινώνησα με τη γενική γραμματέα του τμήματος Μελετών του ΥΠΕΧΩΔΕ και έθιξα το θέμα. Αφού διαπίστωσε και η ίδια ότι δεν εντάσονται πουθενά και κατάλαβε το άμεσο ενδιαφέρων όλων μας με διαβεβαίωσε ότι θα πρέπει να εντάσονται στη κατηγορία 17.

 

Δεν είναι λοιπόν καιρός να νομοθετηθεί κάτι σχετικό, να μπέι ένας φραγμός στην ασυδοσία μερικών και να προχωρήσουμε στην κατοχύρωση και αυτού του δικαιώματος?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

ένας εύκολος τρόπος για να πιστοποιηθεί μια εταιρία εύκολα και γρήγορα με ISO 9001 ή ISO 22000 - HACCP είναι η χρήση του εξειδικευμένου software που έχουμε αναπτύξει στην εταιρία CERTWAY.

 

Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο www.certway.gr ή ακόμη και να λάβετε μέρος σε κάποια δωρεάν ημερίδα

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Μία ερώτηση.

Κάνω μελέτες ISO 9001, γνωρίζω και από ΕΛΟΤ 1801 και τώρα προσπαθώ να ασχοληθώ με ISO 22000. Όσων αφορά τα τυπικά-θεωρητικά του προτύπου τα καταλαβαίνω, το πρόβλημα μου είναι από που θα μπορώ να βρίσκω τους κινδύνους για το κάθε τρόφιμο (δηλαδή όλα αυτά τα μικρόβια, φυσικούς, βιολογικούς, χημικούς παράγοντες)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση για το ερώτημά σου. Κάθε φορά, και εκεί έγκειται η διαφορά του iso 9001 και του 22000, θα πρέπει από δικές σου πηγές, ή του πελάτη σου, να βρίσκεις τους αντίστοιχους κινδύνους και να τους αναφέρεις. Βιβλιογραφία, internet κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 1 year later...

Κάθε επιχείρηση που παράγει ή και διαχειρίζεται τρόφιμα θα πρέπει να εφαρμόζει ένα σύστημα που θα αποτρέπει "μολυσματικούς" παράγοντες να ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν και κατά συνέπεια να βλάψουν τον τελικό καταναλωτή. Προϋπόθεση λοιπόν είναι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος. Στο διαδίκτυο και στην σελίδα του ΕΦΕΤ υπάρχουν πολλές πληροφορίες για αυτό. Αν έχεις κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις θα μπορούσαν αν σου απαντήσω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.