Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια μικρής κλίμακας - ικριωματα


Recommended Posts

Γεια σας, είναι νέα μηχανικός και μου έχουν αναθέσει μια έκδοση άδειας μικρής κλίμακας για επισκευή των κούτελων της όψης μιας 6οροφης πολυκατοικίας με χρήση ικρίωματων. Το συνεργείο που θα το αναλάβει λέει πως οι εργασίες θα κρατήσουν περίπου 1 μήνα. Καθώς δεν έχω βγάλει ποτέ άδεια θα ήθελα να ρωτήσω που θα μπορούσα να βρω την διαδικασία με λεπτομέρεια. Κάποιες βασικές ερωτήσεις που έχω ύστερα από αναζητηση στο Ίντερνετ είναι:

1. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά;

2. Εφόσον δεν γνωρίζω τίποτα από θέμα ασφαλείας τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέξω; Πως γνωρίζω αν είναι ασφαλή τα ικριωματα που θα τοποθετηθούν; Πρέπει να είμαι παρούσα κατά τη διάρκεια των εργασιών; Είμαι εγώ υπεύθυνη αν γίνει κάποιο ατύχημα ή ο εργολάβος;

3. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει με το ΙΚΑ; Είμαι εγώ υπεύθυνη για την ασφάλιση των εργατών; 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Κάθε βοήθεια είναι χρήσιμη; 

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι χωρίς εμπειρία θα αναλάβετε επίβλεψη ικριωμάτων... αυτή είναι η πιο επικίνδυνη εργασία που με βαριά καρδιά αναλαμβάνουμε όταν μας αναθέτουν να επιβλέψουμε μια ολόκληρη οικοδομή με την ανάλογη αμοιβή φυσικά.

Προφανώς ο ιδιοκτήτης / εργοδότης δεν βρήκε κανέναν μηχανικό "βολικότερο" και προτίμησε κάποιον που έχει άγνοια κινδύνου λόγω μηδενικής πείρας (συγγνώμη που τα λέω λίγο ωμά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει λες και ψάχνουν για κορόιδα οι εργοδότες).

Αν αναλάβεις την επίβλεψη, φυσικά και έχεις ευθύνη για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί.

1. Η διαδικασία έκδοσης της ΕΕΔΜΚ αναφέρεται στον ν. 4495/17, άρθρα 29,37 και 41. Επίσης αναλύεται στην υπ' αρ. Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 - ΦΕΚ 1843Β/2020 λεπτομερέστατα. Θα τα βρείτε όλα εδώ:

2. Διαβάστε το Π.Δ. 305/1996 (Α΄305) και το ΣΑΥ - ΦΑΥ για ικριώματα εδώ:

και δες και εδώ: 

https://www.elinyae.gr/index.php/themata-yae/ergasia-se-ypsos/page/ikriomata-skalosies

3. Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την ασφάλιση των εργατών, ο οποίος έχει δυνατότητα να το αναθέσει σε εργολάβο.

Φυσικά υπάρχουν και εταιρίες εργολάβων οι οποίες έχουν και επιβλέποντα μηχανικό, ο οποίος μπορεί να αναλάβει και την επίβλεψη των ικριωμάτων στην άδεια που θα εκδόσεις. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση σας. Δεν έχω αναλάβει ακόμα τίποτα. Με ρώτησαν και εγώ απλά κάνω μια έρευνα για να δω αν είναι κάτι που μπορώ να αναλάβω. Προφανώς κλίνω προς το ότι δεν είναι κάτι που μπορώ να κάνω ωστόσο ήθελα να μάθω τη διαδικασία γενικότερα. Ο εργοδότης είναι φιλικό μου πρόσωπο και γι αυτό απευθύνθηκε σε εμένα. Ευχαριστώ όπως και να έχει για όλες τις πληροφορίες!

Link to comment
Share on other sites

Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει κάποιος την ευθύνη απέναντι στις δουλειές. Παρε κάποιον μηχανικο που εχει εμπειρία να σε βοηθήσει και να σου πει απο κοντα (ακόμα καλύτερα να την αναλάβατε μαζί για να μαθεις) 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.