Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αγορα παλιού σπιτιου η καινούριου?


Γιωργοςτ.

Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Πιο συγκεκριμένα. Θα αγοράζατε ένα παλιό σπίτι 60-70 τμ του 1960-70-80 η ένα μικρό 30τμ του 2022; Σκέφτομαι να προβώ σε αγορά νέου και μικρού αλλά θα ήθελα να ακούσω και τη γνώμη σας 🍻

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

O περισσότερος κόσμος που έχει κάποια λεφτά στην άκρη, αντιμετωπίζει το ίδιο δίλλημα λόγω της απότομης αύξησης τιμών διαμερισμάτων και κατοικιών και εν μέσω πανδημίας και πολύ περισσότερο από τα μέσα του 2021 και μέχρι σήμερα, καθώς βλέπει ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν πλέον για αγορά καινούργιου διαμερίσματος. Η αύξηση τιμών συμπαρασύρεται από τις αυξημένες αποδόσεις ενοικίων ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, τουριστικές περιοχές κλπ. Σε αυτό το δίλλημα ο καθένας απαντά διαφορετικά, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του, αλλά και με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προς αγορά ακινήτου. Η τάση-δυναμική των τελευταίων ετών είναι η αγορά παλιών-μικρών διαμερισμάτων, με την προοπτική ανακαίνισης και ενοικίασης, είτε βραχυχρόνιας, είτε και μακροχρόνιας. Αν το ζητούμενο είναι η επένδυση και όχι η ιδιοκατοίκηση, ΄τοτε το παλιό διαμέρισμα, σε  λογική τιμή βεβαίως, αποτελεί στόχο, εάν βρίσκεται σε μια περιοχή έντονης ζήτησης. Τεχνικά βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ένα κτίριο του 1960 δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα κτίριο του 2020 σε ότι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές (σίδερα, μπετόν, υδραυλικές-ηλεκτρολογικές και Η/Μ εγκαταστάσεις, μονώσεις, άλλος αντισεισμικός κανονισμός κλπ). Άρα μια τεχνική σύγκριση μεταξύ κτιρίων 60 ετών ηλικιακής διαφοράς θα είναι άστοχη αφού δεν υπάρχουν και πολλά κοινά, όπως το ίδιο θα μπορούσες να σκεφτείς για την σύγκριση δυο αυτοκινήτων με 60 χρόνια διαφορά. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία μετά και την αύξηση επιτοκίων (μετά από 11 χρόνια) από την ΕΚΤ κατά 0,50% το κόστος δανεισμού είναι και θα παραμείνει αυξημένο, οπότε αν η επιλογή είναι ο δανεισμός ως μέρος του κεφαλαίου αγοράς (καθώς οι τράπεζες δανείζουν περί το 70-75% και "απαιτούν" τα υπόλοιπα να τα βάλει ο υποψήφιος δανειολήπτης-αγοραστής) θα πρέπει να γίνει από τον ενδιαφερόμενο μια σωστή προσέγγιση των οικονομικών του. ΄Ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν της μεγάλης δεκαετους δημοσιονομικής κρίσης του 2009  με τα χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις κατασχέσεις και την κατάρρευση τιμών ακινήτων. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια άλλη κρίση με πληθωρισμό και διαφαινόμενη ύφεση (στασιμοπληθωρισμός). Άρα, η όλη συλλογιστική ότι οι αποδόσεις των ακινήτων θα ανεβαίνουν, βρίσκει μια αναλογία με την περίοδο πριν την δεκαετή κρίση όπου και τότε κυριαρχούσε η λογική ότι η τιμές θα αυξάνονται συνεχώς. Σήμερα, μετά από 10 χρόνια κρίσης, 2 χρόνια κρίσης λόγω πανδημίας και μιας τρέχουσας κρίσης ενεργειακής και πληθωριστικής, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι ενοικιαστές θα μπορούν σε λίγο καιρό να πληρώνουν, τα ήδη "τρελά" ενοίκια που έχουν καθοριστεί στην αγορά. Οπότε η επιλογή ακινήτου είναι αφενός μια ανάλυση, μια δύσκολη πρόβλεψη και μια αποτίμηση των ατομικών-οικογενειακών αναγκών του υποψήφιου αγοραστή. Για παράδειγμα αν έχεις 100.000 Ευρώ και θέλεις σώνει και καλά να στεγάσεις μια οικογένεια είναι προφανές ότι αναζητάς τριάρι δεκαετιας 70 διότι τα λεφτά δεν επαρκούν για κάτι καλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.