Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Το πληροφοριακό σύστημα EISPRAXIS της ΑΑΔΕ για την είσπραξη οικονομικών απαιτήσεων του Δημοσίου


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το πληροφοριακό σύστημα «EISPRAXIS» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο τίθεται σε λειτουργία.

Το συγκεκριμένο σύστημα αφορά το «κυνήγι» των οφειλετών του δημοσίου, με την παρακολούθηση της οικονομικής συμπεριφοράς των φορολογουμένων. Με αυτό η Εφορία σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στον κάθε φορολογούμενο.

Στην πλήρη ανάπτυξη του νέου συστήματος EISPRAXIS, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για: τραπεζικές κινήσεις, μεταβιβάσεις ακινήτων, οικογενειακή κατάσταση, επιχειρηματική δραστηριότητα, για να διευκολυνθεί αφενός η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών και αφετέρου μια αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, κ.α.).

Ειδικότερα, με την απόφαση είναι δυνατή η διάθεση των κάτωθι διαδικτυακών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «EISPRAXIS» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.):

α) διαδικτυακή υπηρεσία «Πιστοποιητικά Δημοτολογικής Αστικής Κατάστασης» του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών με τις ακόλουθες μεθόδους: 
Λήψη Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης
Λήψη πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών
Λήψη εγγυτέρων συγγενών με προσωπικά στοιχεία
Αναζήτηση οικογενειακών μερίδων πολίτη και γονέων
Λήψη γραμμογραφημένων εγγραφών της οικογενειακής κατάστασης και των τέκνων (ανήλικα και ενήλικα) ενός πολίτη, ανεξαρτήτως οικογενειακής μερίδας 

β) διαδικτυακή υπηρεσία «Λήψη Ληξιαρχικών Πράξεων» του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» με τις ακόλουθες μεθόδους: 
Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Φ.Μ.
Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Μ.Κ.Α.
Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία
Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία Θανάτου 

γ) διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία για κατάσταση απασχόλησης» του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τις ακόλουθες μεθόδους:
Αναζήτηση με βάση ΑΦΜ 
Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου 

δ) διαδικτυακή υπηρεσία «Τρέχουσα εργασιακή κατάσταση» από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου

ε) διαδικτυακή υπηρεσία «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. 

στ) διαδικτυακή υπηρεσία «Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τη μέθοδο «Μέλη του ΔΣ ενός Νομικού Προσώπου». 

ζ) διαδικτυακή υπηρεσία «Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
Έλεγχος ΑΦΜ και Αριθμού Μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.
Έλεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο Γ.Ε.ΜΗ. 

η) διαδικτυακή υπηρεσία «Αναζήτηση στοιχείων Σύστασης Εταιρειών στην ΥΜΣ» από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
Λήψη στοιχείων εταιρειών με μέρος της επωνυμίας τους
Λήψη στοιχείων εταιρειών με βάση την ημερομηνία σύστασης.

Οι διαδικτυακές υπηρεσίες διατίθενται στο πληροφοριακό σύστημα EISPRAXIS με σκοπό την άντληση, κατόπιν αιτήματος έγγραφου ή ηλεκτρονικού αιτήματος του Διοικητική της ΑΑΔΕ, στοιχείων και δεδομένων που τηρούν άλλοι δημόσιοι φορείς, για την είσπραξη των οικονομικών απαιτήσεων του Δημοσίου.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.