Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πως κόστος χρέους και πληθωρισμός επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Ενώ οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν υποχωρήσει στα περισσότερα μέρη του κόσμου, άλλες πιέσεις εμφανίστηκαν και ενισχύθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απότομα, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, των περιορισμών λόγω Covid στην Κίνα και των συνεχιζόμενων διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Όλα αυτά τροφοδοτούν μια αυξημένη αβεβαιότητα.

Από την άλλη μεριά, σημειώνει η νέα έρευνα της JLL “Global Real Estate, Perspective August 2022” https://www.jll.co.uk/en/trends-and-insights/research/global/gmp οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να έχουν υψηλές επιδόσεις και η συσσωρευμένη ζήτηση από την πανδημία εξακολουθεί να στηρίζει τη δραστηριότητα. Για τους επενδυτές, το αυξανόμενο κόστος του χρέους και ο πληθωρισμός επηρεάζουν τη δυναμική τιμολογήσεων και προσφορών σε όλο τον κόσμο.

Οι παγκόσμιοι όγκοι μίσθωσης γραφείων παρέμειναν σταθεροί κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αλλά αυτό αντισταθμίζει την τάση πριν από την πανδημία, όπου το δεύτερο τρίμηνο παρουσίαζε συνήθως αύξηση σε σχέση με το πρώτο. Το παγκόσμιο ποσοστό κενών χώρων αυξήθηκε και πάλι το δεύτερο τρίμηνο στο 14,4%, με τις κενές θέσεις να αυξάνονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ διατηρούνται σταθερές σε Ασία-Ειρηνικό. Εντούτοις, όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν δραστηριότητα σημαντικά πάνω από το πρώτο τρίμηνο του 2021, με τον όγκο των μισθώσεων να αυξάνεται κατά 18% στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι όγκοι εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα πριν την πανδημία, ενώ ο κύκλος ανάπτυξης αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά για το υπόλοιπο του έτους, αλλά με μειωμένες αποδόσεις το 2023.

Στον τομέα των logistics, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή και γίνεται πιο ευρεία, καθώς οι χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου διαδραματίζουν λιγότερο κυρίαρχο ρόλο στην αγορά. Η δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στον τομέα του λιανικού εμπορίου ήταν ισχυρή σε πολλές ώριμες αγορές, παρά την αποδυνάμωση των προοπτικών πωλήσεων και την αύξηση του κόστους, ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον επανέρχεται για καταστήματα λιανικής υψηλών προδιαγραφών.

 JLL august 2022.png

Ο αντίκτυπος του οικονομικού κλίματος και των αυξανόμενων επιτοκίων είναι αισθητός παγκοσμίως στα μέσα του έτους στις κεφαλαιαγορές, αντανακλάται στην επιλεκτικότητα των επενδυτών και στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις αγορές άμεσων επενδύσεων. Το χάσμα προσφοράς-ζήτησης διευρύνεται στην αγορά συναλλαγών και η ένταση της προσφοράς μετριάζεται. Παρά ταύτα, οι ουραίοι άνεμοι που υποστηρίζουν την αγορά ακινήτων παραμένουν άθικτοι και δεν υπάρχει έλλειψη ρευστότητας μετοχών ή χρέους. Οι αγορές χρέους είναι ρευστοποιήσιμες, αλλά πιο προσεκτικές εν μέσω αυξημένου ελέγχου των εγγυήσεων.

 

Όσων αφορά τις μελλοντικές προοπτικές, η JLL προβλέπει ότι οι σταδιακές αλλαγές των επιτοκίων θα εισαγάγουν επιπλέον τιμές ισορροπίας στις αγορές. Ωστόσο, το συνεχές βάθος και η ποικιλομορφία των δανειστών και των επενδυτών αναμένεται να μετριάσει τον κίνδυνο μιας σημαντικής, παρατεταμένης επίδρασης στις ροές κεφαλαίων στην ακίνητη περιουσία.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.