Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για πράσινες πρωτοβουλίες έχουν οι ένοικοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Engineer

Recommended Posts

Καθώς οι κανονισμοί για τη βιωσιμότητα κερδίζουν έδαφος και η πίεση από τους καταναλωτές τους εργαζόμενους και τους επενδυτές αυξάνεται, οι ενοικιαστές αποκτούν το ρόλο του Influencer.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η JP Morgan, η οποία αποκάλυψε πρόσφατα σχέδια του νέου κτιρίου κεντρικών γραφείων της στο Μανχάταν. Όταν ολοκληρωθεί, θα είναι ο μεγαλύτερος πύργος που θα λειτουργεί πλήρως με ηλεκτρισμό στην περιοχή, αποσκοπώντας στη μείωση των λειτουργικών εκπομπών και στην επίτευξη απόδοσης net-zero, ενώ θα τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσω υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Foster-JPMorgan-Manhattan.jpg

Foster + Partners : Tα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στο Μανχάταν 

Για να διασφαλιστεί ότι το κτίριο θα συνεχίσει να αποδίδει βιώσιμα, έξυπνη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη και την προσαρμογή στις ενεργειακές ανάγκες, στις διαβαθμίσεις του ηλιακού φωτός και στο σύστημα αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση κατά 40%. Παράλληλα, οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι επαναχρησιμοποίησαν το 97% των οικοδομικών υλικών από την κατεδάφιση του προηγούμενου κτιρίου κεντρικών γραφείων της εταιρείας – υπερβαίνοντας το απαιτούμενο που τίθεται από το κορυφαίο πρότυπο πράσινων κτιρίων, το οποίο ορίζεται σε 75%.

Οι πρακτικές βιώσιμου σχεδιασμού είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς όλοι, από μεγάλες εταιρείες έως μικρότερους ενοικιαστές κτιρίων, ασκούν πίεση για να εξασφαλίσουν ότι ο χώρος που καταλαμβάνουν θα είναι όσο το δυνατόν πιο πράσινος. Χαρακτηριστικά, οι ρήτρες πράσινης μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα στις μεγάλες παγκόσμιες πόλεις – περισσότεροι από το ένα τρίτο των ενοίκων τις χρησιμοποιούν ήδη, σύμφωνα με την έκθεση Decarbonizing the Built Environment της JLL.

Σύμφωνα με τη Monique Vutla, Sr. Director της JLL για τα Προϊόντα Στρατηγικής Αειφορίας, αυτή η κινητοποίηση είναι αναμενόμενη για έναν απλό λόγο: «Όταν μια εταιρεία προωθεί τη βιωσιμότητα ως επιχειρηματική προτεραιότητα, αλλά δεν φαίνεται να έιναι η πρώτη της επιλογή στους χώρους που χρησιμοποιεί – είτε πρόκειται για χώρους γραφείων, logistics ή καταστήματα λιανικής – στέλνει ένα αντικρουόμενο μήνυμα στους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Αυτοί είναι οι χώροι που συνδέονται με ένα εμπορικό σήμα και κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντικό εταιρικό κίνδυνο».

Εξαιτίας αυτού, συμπληρώνει, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή όπου οι ενοικιαστές δεν προτείνουν πλέον στους ιδιοκτήτες να λειτουργούν με βάση τα πρότυπα βιωσιμότητας, αλλά το απαιτούν.

Η ίδια θεωρεί ότι οι ενοικιαστές προσβλέπουν στους ιδιοκτήτες για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προβολή και επιρροή, όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τη μείωση των απορριμμάτων στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι ενοικιαστές ζητούν από τους ιδιοκτήτες να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα ενεργειακά δεδομένα και στοιχεία που σχετίζονται με τα απόβλητα των ενοικιαστών και να επιταχύνουν τα σχέδια για ηλεκτρική λειτουργία, αυξημένη ενεργειακή απόδοση και μηδενική σπατάλη.

Επί της παρούσης, η βιωσιμότητα αναμένεται να παρουσιάσει την ίδια καμπύλη ωριμότητας που παρατηρήθηκε κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό γιατί είναι πλέον mainstream, cool και θεωρείται ατού. Επιπλέον, οι προσπάθειες για την εφαρμογή βιώσιμων δράσεων επηρεάζουν όλο και περισσότερο την πρόσβαση μιας εταιρείας στο κεφάλαιο και την ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις επιχειρήσεις.

Και αυτό διότι τα νέα ταλέντα αναγνωρίζουν το γεγονός ότι όσες εταιρείες δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της βιωσιμότητας και δεν εκμεταλλεύονται τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει, σύντομα θα είναι παρωχημένες και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με την αναζήτηση εργασίας.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.