Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η αμερικανική αγορά κατοικίας είναι σε ύφεση


Engineer

Recommended Posts

Μέσα σε λίγους μήνες, η πανδημία κατάφερε να αναστρέψει την εικόνα της αγοράς κατοικίας παγκοσμίως μετατρέποντάς την πλέον σε αυτό που κάποιοι οικονομολόγοι αποκαλούν "στεγαστική ύφεση".

Η επιβράδυνση θα συμβάλει αρνητικά στην οικονομία, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ορισμένους αγοραστές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές.

Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν αρχίσει να υποχωρούν. Το υφιστάμενο στοκ σπιτιών τον Ιούλιο πωλήθηκαν με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο επιτόκιο 4,81 εκατομμυρίων, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2015, εξαιρουμένου του διαστήματος στην αρχή της πανδημίας. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν, υποχωρώντας τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που αυξάνονται γρήγορα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια το 2020 και το 2021 βοήθησαν τις ετήσιες πωλήσεις να εκτοξευθούν σε επίπεδα τέτοια για περισσότερο από μια δεκαετία. Τώρα, μετά την εφετινή άνοδο του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων για 30 χρόνια, οι επίδοξοι αγοραστές που θα μπορούσαν να έχουν αποκτήσει ένα σπίτι με τα επιτόκια του περασμένου έτους έχουν μειωθεί.

Αυτά τα ποσοστά δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο Mike Dahl, αναλυτής που καλύπτει τους κατασκευαστές κατοικιών στην RBC Capital Markets, λέει ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι αγχωμένοι.

«Σε καμία περίπτωση αυτή η μέτρια πτώση στα ποσοστά από 6% σε 5,5% δεν έχει 'θεραπεύσει' ξαφνικά τις προκλήσεις προσιτής τιμής που είναι αρκετά έντονες στις περισσότερες βασικές αγορές», είπε ο Dahl. «Αναμένουμε ότι η μείωση της ζήτησης θα συνεχιστεί πραγματικά με ουσιαστικό τρόπο για κάποιο χρονικό διάστημα».

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το επίμονα αυξημένο κόστος κατασκευής έχουν οδηγήσει σε ύφεση την αγορά στέγασης», δήλωσε νωρίτερα τον Αύγουστο ο επικεφαλής οικονομολόγος του National Association of Home Builders, Robert Dietz. Η τελευταία πρόβλεψη για το 2022 προβλέπει ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων και νέων κατοικιών μειώνονται περίπου 14% και 16% από πέρυσι, αντίστοιχα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.