Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σχεδιασμός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξημένες Απαιτήσεις Πλαστιμότητας (ΜΑΑΠ - ΧΑΑΠ)


 

Recommended Posts

Για ένα 2ώροφο (λογικά) θα σχεδιάσω ΧΑΑΠ ένω για ενα 6ώροφο με ΜΑΑΠ. Αυτό έχει να κάνει μόνο με το θέμα της οικονομίας ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως η απόσβεση της ενέργειας απο την σεισμική διέγερση κ.τ.λ.?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου αν μπορείς να επιλύσεις το κτήριο σου με μικρό q κάνε το.Καλό θα του κάνεις αλλά υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που σε μία πολυκατοικία αυτό δεν γίνεται.Οι κυριότεροι για εμένα είναι οι αρχιτεκτονικές απαιτήσεις οι οποίες δεν ικανοποιούνται με ελαστικό σχεδιασμό.Νομίζω μπερδεύεις κάποια πράγματα.Εάν λύσεις ένα κτήριο ελαστικά θα έχει μεγαλύτερη ακαμψία , θα απορροφήσει μία Χ ενέργεια και θα έχει μικρότερες παραμορφώσεις.Η ένταση που θα αναλάβει όμως θα είναι μεγάλη κάτι που σημαίνει μεγάλες διατομές και πολύς οπλισμός.Εάν λύσεις με ΑΑΠ τότε απορροφάς πάλι Χ ενέργεια , με ένταση q φορές μικρότερη αλλά παραμορφώσεις πολύ μεγαλύτερες από πριν.Τι προτιμάς?Τον ίδιο σεισμό(ενέργεια) αντέχουν τα ίδια κτήρια αλλά το ένα δεν παθαίνει τίποτα και το άλλο γεμίζει ζημιές.

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ nik ήσουν πολύ κατατοπιστικός. Δηλαδή αν σχεδιασω και το 2ώροφο και το 6ώροφο ΜΑΑΠ σίγουρα στο δέυτερο θα έχω πολύ περισσότερες βλάβες(περισσότερες κρίσιμες περιοχές), ενώ αν τα σχεδιάσω ΧΑΑΠ θα είναι πολύ μεγάλες οι διατομές αλλα ούτε το ένα ούτε το άλλο θα πάθει τίποτα.Είναι η πιο αντιοικονομική λύση όμως, απο την άλλη δεν γνωρίζουμε το κόστος της επιδιόρθωσης των βλαβών.

Link to comment
Share on other sites

Σε διώροφο και σε σεισμική ζώνη Ι, σχεδίασε με q=1,50. Δες θα δεις διαφορές ούτε στις διατομές ούτε στους οπλισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Όπως ειπώθηκε και πριν καθοριστικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του εδάφους. Σε μαλακά εδάφη συνίσταται η κατασκευή "δύσκαμπτων" κτιρίων.Αντίθετα σε σκληρά εδάφη συνίσταται η κατασκευή "εύκαμπτων" κτιρίων. Άρα σε πχ σκληρό έδαφος (μεγάλη Κσ) ίσως είναι προτιμότερη η επιλογή q=3,5 για να έχεις πιο εύκαμπτο κτίριο και συνεπώς καλύτερη αντισεισμική συμπεριφορά (πέρα φυσικά του οικονομικού οφέλους).

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω είναι πολύ καλύτερα το κτίριο να διαθέτει κάποιο q>1,5 πάντα.

1) Ποτέ δεν ξέρεις αν θα έρθει ο σεσμός σχεδιασμού. Όπως έχει παρατηρηθεί πάρα πολλές φορές ο σεισμός που έρχεται είναι κατά πολύ μεγαλύτερος του σεισμού σχεδιασμού.

2) Ακόμα και ο σεισμός σχεδιασμού να έρθει, όσον αφορά την μέγιστη επιτάγχυνση του εδάφους, η φασματική ενίσχυση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Στους σοβαρούς σεισμούς της Ελλάδας πάντα ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη θεωρητική.

Με q>1,5 η κατασκευή σίγουρα έχει πλαστιμότητα και μάλιστα αρκετή, ώστε να αντέξει σεισμό ίσως και αρκετά μεγαλύτερο του σχεδιασμού. Αρκεί βέβαια να μην έχουν γίνει πολλά λάθη στην κατασκευή. Αντίθετα το q<1,5 δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου πλαστιμότητα και αν τύχει και υπάρχουν πολλά λάθη κατά την κατασκευή...?

Link to comment
Share on other sites

Το οτι θα λυσεις απλα με q=3.5 δεν σημαινει οτι η κατασκευη σου ξαφνικα θα αποκτησει πλαστιμοτητα...Την πλαστιμοτητα την δινουν οι διαταξεις που οριζει ο κανονισμος..βλ περισφιξη, κτλ..... Αρα και με q=1.5 να λυσεις μπορεις να δωσεις πλαστιμοτητα... αλλα μαλλον δε θα σου χρειαστει...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά. Ακόμα και με q=1,50 καλό είναι να κάνουμε πυκνώσεις συνδετήρων παρόλο που δεν απαιτούνται και να τηρούμε τα μέγιστα-ελάχιστα εφελκυόμενου-θλιβόμενου οπλισμού. Αν φροντίζουμε να έχουμε και επάρκεια τοιχίων και να μην έχουμε κοντά υποστυλώματα, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολλά περιθώρια κακοτεχνιών και σεισμών ισχυρότερων από των προβλεπόμενων από τον ΕΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Απόλυτα σωστοί οι terry και Χάρης ως προς την πλαστιμότητα!

Με την επάρκεια τοιχίων είπαμε......κοιμόμαστε καλύτερα! Προτιμώ να βάλει ένα φτηνότερο πλακάκι στο μπάνιο από το να τσιγκουνευτεί λίγο στα τοιχία. Βέβαια ας κάνει ό,τι θέλει με το παλκάκι δεν με ενδιαφέρει κιόλας, εγω να είμαι ήσυχος θέλω!8-)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.