Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η προμελέτη του έργου ConfEx Park στη Θεσσαλονίκη στην έκταση της ΔΕΘ


Engineer

Recommended Posts

Προχωρά το project του ConfEx Park στη Θεσσαλονίκη, στην έκταση της ΔΕΘ, το οποίο περιλαμβάνει και σχέδια για ξενοδοχείο.

Παρουσιάζοντας την προμελέτη του έργου της ανάπλασης ο αρχιτέκτονας της Sauerbruch Hutton, Juan Lucas Young, χαρακτήρισε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο (ConfEx Park) “καταπληκτικό δώρο” για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της προμελέτης, που διενεργήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου του 2021 και Μαΐου του 2022 και ουσιαστικά προσάρμοσε τον αρχικό σχεδιασμό στις πραγματικότητες της Θεσσαλονίκης και των εκθεσιακών της αναγκών, αυξήθηκε σε πάνω από 55% το ποσοστό της έκτασης που δίνεται για χρήση στην πόλη από 50% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, μειώθηκε η δομημένη επιφάνεια κατά 12%, εξορθολογίστηκαν τα logistics, βελτιώθηκε η κυκλοφορία ανάμεσα στις εκθέσεις και περιορίσθηκε ο όγκος του επιχειρηματικού κέντρου.

Ο σχεδιασμός για το νέο ConfEx Park στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Confex Park

Ο σχεδιασμός για το νέο ConfEx Park στη Θεσσαλονίκη – Πηγή: Confex Park

Κατά την παρουσίαση της προμελέτης τονίσθηκε πως τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα του έργου, ώστε τη διετία 2022-2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, το 2023 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου και το 2024 να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Υπογραμμίστηκε μάλιστα πως κατά τη διάρκεια των έργων η λειτουργία της Έκθεσης δεν θα διακοπεί ούτε μία ημέρα.

Όπως σημείωσε δε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τα εγκαίνια προβλέπονται για το 2026, ενδεχομένως όμως να χρειαστεί μια μικρή παράταση, ώστε να εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία της Έκθεσης.

Στην παρούσα φάση προετοιμάζεται ο φάκελος για την εξασφάλιση της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από δύο πηγές, δημόσιους πόρους και ιδιωτικούς πόρους.

Ο επικαιροποιημένος προϋπολογισμός της ανάπλασης ανέρχεται σε 240 εκατ.ευρώ όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι, φτάνοντας τα 280 εκατ.ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων απρόβλεπτων δαπανών.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει δημιουργηθεί από τους μελετητές του υπαιθρίου χώρου (Landscape architects) του ConfEx Park, Gustafson Porter & Bowman.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο ConfEx Park & τα σχέδια για ξενοδοχείο

Σύμφωνα με την προμελέτη για το project, στον χώρο του ακινήτου, που συνολικά καταλαμβάνει 175 στρέμματα, η δόμηση θα καλύπτει 91.000 τμ περίπου 12% λιγότερα από σήμερα.

Tο Συνεδριακό Κέντρο και τα τρία περίπτερα θα έχουν εμβαδόν 69.000 τ.μ. Τα 51.000 αφορούν στα τρία περίπτερα και τα 18.000 στο Συνεδριακό Κέντρο.

Στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια (ξενοδοχείο, δύο εμπορικά κτίρια, ένα πολλαπλών χρήσεων).

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τόσο η κατασκευή ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 12.000 τ.μ με 150 δωμάτια όσο και νέοι εμπορικοί χώροι 6.500 τ.μ, γραφεία 5.000 τ.μ και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2.000 τ.μ.

Confex-Park-DETH-Thessaloniki-4.jpg

Η μεγάλη ανάπλαση της ΔΕΘ που θα μετονομαστεί σε ConfEx Park – Τα σχέδια για ξενοδοχείο

Η έκταση του πρασίνου πολλαπλασιάζεται και θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με ενδημικά φυτά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το ConfEx Park θα είναι διαπερατό και προσβάσιμο από πεζούς και ποδηλάτες, ενώ προβλέφθηκαν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων. Επίσης θα κατασκευαστεί και ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

Το ConFEx Park θα εξυπηρετείται από το σταθμό Μετρό Σιντριβάνι.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι μακέτο τούτο το έργο; Σοβαρά τώρα, για να δούμε αν θα τελειώσει σε καμιά 20ετία και αυτό...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.