Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περισσότερες από 1.000 οι Eνεργειακές Kοινότητες στην Ελλάδα - Οι 200 σε λιγνιτικές περιοχές


Engineer

Recommended Posts

Περισσότερες από 1.000 ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμοί έχουν ιδρυθεί στη χώρα μας από το 2018 μέχρι σήμερα, εκ των οποίων 194 βρίσκονται σε λιγνιτικές περιοχές, στην προσπάθεια αξιοποίησης των καθαρών πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έχουν συμπεριληφθεί σε έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχουν ήδη σε περισσότερες από 7.700 ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμούς και η συμμετοχή τους αναμένεται να αυξηθεί.

Πώς όμως ένας ενεργειακός συνεταιρισμός συμβάλλει στη διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας; Την απάντηση δίνει στη Voria.gr η Αλίκη Κοροβέση, γενική διευθύντρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας INZEB που δραστηριοποιείται από το 2014 στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. «Οι ενεργειακές κοινότητες, όπως τονίζει η ίδια, είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων οι πολίτες, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας», σημειώνει η κ. Κοροβέση.

Παράλληλα, η Αλίκη Κοροβέση προσθέτει ότι «κάποιοι από τους τομείς δραστηριοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων είναι η λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος σε κτήριο ή πάρκο για εικονική αυτοπαραγωγή ενέργειας των μελών της κοινότητας, όπως για παράδειγμα νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και άλλα, η λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου από ΟΤΑ, η λειτουργία αιολικού πάρκου από τα μέλη της κοινότητας ή/και από ΟΤΑ για εικονική αυτοπαραγωγή ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, η λειτουργία σταθμού βιομάζας ή βιοαερίου για παραγωγή ενέργειας από αγροτική κοινότητα και διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η λειτουργία θερμοκηπίου με μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας, η λειτουργία εγκατάστασης ΑΠΕ με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης με ΑΠΕ, η παροχή υπηρεσιών για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα».

Με πιο απλά λόγια πώς μπορούν οι πολίτες, οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις με πράσινες απαντήσεις να δώσουν λύση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και παράλληλα στην ενεργειακή κρίση; Η γενική διευθύντρια της INZEB εξηγεί στη Voria.gr ότι «ομολογουμένως, είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε πότε αυτή η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διαθέσιμες τεχνολογίες και χρηματοδοτικά εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ παράλληλα μπορούν να συμμετέχουν σε συλλογικές ενεργειακές πρωτοβουλίες, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες. Ιδανικά οι πολίτες θα ήταν καλό να μπορούν να παράγουν ό,τι καταναλώνουν, να γίνουν δηλαδή prosumers».

Όσον αφορά τα κράτη σε κεντρικό επίπεδο αλλά και τους δήμους σε τοπικό επίπεδο η Αλίκη Κοροβέση επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτεί στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες. «Υπάρχουν πολλά καλά παραδείγματα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχουν διοργανώσει δήμοι σε Ευρωπαϊκές χώρες τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα. Επίσης, πολλά είναι και τα παραδείγματα δήμων οι οποίοι σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους έχουν ιδρύσει ενεργειακές κοινότητες και συνεταιρισμούς, υποστηρίζοντας έτσι ευάλωτα νοικοκυριά και όχι μόνο. Η συμμετοχή σε συλλογικές ενεργειακές πρωτοβουλίες αποτελεί σίγουρα μια λύση, με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε κρατικό επίπεδο, είναι σημαντικό να υποστηρίζονται τέτοιες δράσεις και να υπάρχει ορισμένο νομοθετικό πλαίσιο», τονίζει.

Μέχρι στιγμής, προσθέτει η κ. Κοροβέση, οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα και εργαλεία που παράγονται στο πλαίσιο ερευνητικών έργων, όπως για παράδειγμα τις καλές πρακτικές και προτάσεις που προκύπτουν από το έργο CONGREGATE το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης EUKI. Το συγκεκριμένα έργο υποστηρίζει εννέα Δήμους, εκ των οποίων τρεις βρίσκονται στην Ελλάδα: ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος Αιγάλεω στην Αττική και ο δήμος Φαρσάλων στη Λάρισα. «Μέσω της συμμετοχής των δήμων σε ενεργειακές κοινότητες, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου, καθώς και των ευάλωτων και όχι μόνο νοικοκυριών καθώς και μέσω εκπόνησης μελετών σκοπιμότητας για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες θα συμπράξουν οι δήμοι με φορείς της κοινωνίας των πολιτών», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι άλλοι έξι δήμοι που επωφελούνται από το έργο βρίσκονται στη Βουλγαρία και την Τσεχία.

Στο πλαίσιο του έργου CONGREGATE, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων του έργου και ο στόχος είναι οι εννέα δήμοι από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των μελετών σκοπιμότητας για την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων καθώς επίσης και να συζητήσουν και παρουσιάσουν τα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιάσει.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους δήμους Παύλου Μελά, Αιγάλεω και Φαρσάλων από την Ελλάδα, αυτοί από Sofia, Dobrich και Burgas από τη Βουλγαρία, και Přeštice, Tábor και České Budějovice από την Τσέχικη Δημοκρατία. «Ευρύτερος στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών καθώς και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των δήμων. Στην εκδήλωση θα προσκληθούν και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι και άλλων δήμων καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών», καταλήγει η Αλίκη Κοροβέση.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας INZEB είναι τα κτήρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων με την υποστήριξη μιας διεπιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που παράγει και διαδίδει επιστημονικές γνώσεις, ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμα προγράμματα.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/mporoun-na-axiopiisoun-i-polites-tin-energia-meso-sineterismon-ke-kinotiton


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.