Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρέωση εγκατάστασης απαγωγών υπερτάσεων (SPD) σε κτίριο με εξωτερικό ΣΑΠ κατά ΕΛΟΤ 384?


tzitzikas

Recommended Posts

καλημέρα! Έχουμε την περίπτωση ενός μεγάλου κτιρίου όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μας έχει ανατεθεί να κάνουμε την υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη για τους πίνακες του κτιρίου. Οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και υπάγονται στον HD384 κατά βάση. Καμία εγκατάσταση δεν πραγματοποιήθηκε με τον ΕΛΟΤ 60364 σε ισχύ. Επιβάλλεται η εγκατάσταση απαγωγών υπερτάσεων (SPD) στους πίνακες ή επειδή υπάγονται με βάση τον χρόνο εκτέλεσης των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στον HD384 δεν απαιτείται? Διαβάσαμε και το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 αλλά δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι για τις προγενέστερου χρόνου ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Θα ήθελα την άποψή σας. ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Edited by miltos
Αλλαγή τίτλου Θέματος
Link to comment
Share on other sites

Το ΕΛΟΤ HD384 δεν πραγματεύεται τα συστήματα αντικεραυνικής προστασίας. Η τοποθέτηση ή μη SPD καθορίζεται από το 62305 (ή το BS7671 σύμφωνα με το εγχειρίδιο της ΕΛΜΚΟ). Μου φαίνεται περίεργο ενώ επιβάλλεται (?) εξωτερικό ΣΑΠ στην εγκατάσταση, να μην απαιτούνται SPD's στους πίνακες.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα και σε ευχαριστώ! το αν έχει επιβληθεί να τοποθετηθεί εξωτερικό ΣΑΠ ή μπήκε προαιρετικά δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Ούτως ή άλλως στο πρωτόκολλο ελέγχου με τον ΕΛΟΤ HD384 δεν υπάρχει ως έλεγχος η επιλογή και εγκατάσταση SPD's (στο 60364 προφανώς υπάρχει).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.