Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι διασταυρώσεων στοιχείων Κτηματολογίου και Ε9 για τα ακίνητα


Engineer

Recommended Posts

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι στα ακίνητα, μέσω διασύνδεσης taxisnet και Κτηματολογίου. Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και μπορούν να εντοπίζουν άμεσα όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν σε αυτά, τόσο στις εντός, όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, τα οποία δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9.

Επίσης, μπορούν να εντοπίζονται ακίνητα, που ενώ έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί με το «σωστό» εμβαδό στο Περιουσιολόγιο (Ε9) στην Εφορία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά ότι αρκετοί φορολογούμενοι αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία, δηλώνοντας λιγότερα τετραγωνικά, για να αποφεύγουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Επίσης πολλές είναι και οι περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν συμβόλαια δεν τα δήλωναν στο Ε9, αλλά τα δήλωσαν πρόσφατα στο Κτηματολόγιο με ένορκη βεβαίωση μαρτύρων και διόρθωση του τελευταίου Ε9.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες;

  1. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.
  2. Την ίδια υποχρέωση έχουν και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  3. Θα πρέπει να διορθώσουν το Ε9 σε περίπτωση που έχει μεταβληθεί η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως επίσης και όσοι προέβησαν σενομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων.
  4. Όσα ακίνητα δεν έχουν εντοπιστεί στο κτηματολόγιο γιατί δασώθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν και δεν ενδιαφέρονται οι ιδιοκτήτες, θα πρέπει να διαγραφούν από το Ε9.

Τι δηλώνουμε στο Ε9;

Όλα τα ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (επικαρπία, δικαίωμα υψούν κλπ) επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

  • Ποια λάθη στο Ε9 πρέπει να προσέξουμε;
  • Συνήθως υπάρχουν λάθη στην έκταση των αγροτεμαχίων, αφού δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες βάσει συμβολαίων στο περίπου και χωρίς την ακριβή τοπογραφική αποτύπωσή τους.
  • Δεν δηλώθηκαν ακίνητα από χρησικτησία, για τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας
  • Λάθος εμβαδό κατοικίας, διότι δεν συμπεριέλαβαν τους αυθαίρετους ημιυπαίθριους χώρους που έκλεισαν και γενικά αυθαίρετες προσθήκες ή αλλαγές χρήσεων των ακινήτων.
  • Μετατροπή υπογείων σε χώρους κατοικίας.
  • Πατάρια και σοφίτες, που συμπεριλαμβάνονται στη δόμηση.

Τι δηλώνουμε στο Κτηματολόγιο;

Δηλώνουμε οικόπεδα, χωράφια, σπίτια, αποθήκες, διαμερίσματα και γενικά κάθε κτίσμα που βρίσκεται εντός του γεωτεμαχίου.

Για τα κτίσματα, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι διηρημένη ιδιοκτησία, δηλώνονται τα παρακάτω:

α) Για τα κτίρια για τα οποία δεν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, δηλαδή δεν έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεµάχιο («χιλιοστά»).

  1. Το έτος κατασκευής,
  2. ο συνολικός αριθμός των ορόφων,
  3. το συνολικό εμβαδόν ορόφων,
  4. η χρήση του κτιρίου,
  5. ο συνολικός αριθμός υπογείων,
  6. το συνολικό εμβαδόν υπογείων,
  7. χρήση υπογείων.

β) Για τα κτίρια για τα οποία έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία, απλή κάθετη ή σύνθετη κάθετη ιδιοκτησία µε συµβολαιογραφική πράξη, δηλαδή έχουν ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεµάχιο («χιλιοστά»).

  1. Η χρήση του κτιρίου (διαμέρισμα/επαγγελματικήή στέγη/θέση στάθμευσης/αποθήκη/δικαίωμα υψούν «ο αέρας»/άλλη χρήση),
  2. ο αριθμός του κτιρίου στον τίτλο,
  3. ο αριθμός ορόφου,
  4. ο αριθμός ιδιοκτησίας στον τίτλο,
  5. το εμβαδό σε τετραγωνικά μέτρα,
  6. το έτος κατασκευής.

γ) Για τους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι συνοδεύουν τη διηρημένη ιδιοκτησία σύµφωνα µε τον τίτλο κτήσης. Συνήθως είναι οι αποθήκες και οι θέσεις στάθµευσης, που δεν διαθέτουν ποσοστό συγκυριότητας στο γεωτεµάχιο.

  1. Η χρήση του κτιρίου (αποθήκη/θέση στάθμευσης/άλλος χώρος),
  2. ο όροφος,
  3. ο αριθμός χώρου,
  4. το εμβαδό σε τετραγωνικά μέτρα,
  5. η χρήση του κτιρίου.

Τι προσέχουμε, όταν διορθώνουμε το Ε9 με βάση το Κτηματολόγιο;

Σε περίπτωση μεταβολών, σε υφιστάμενη ακίνητη περιουσία, όπως η χρησικτησία, η δήλωση στοιχείων ακινήτων που υποβάλλεται σε ένα έτος θα πρέπει να μεταφερθεί και στα επόμενα έτη μέχρι και το τρέχον έτος, προκειμένου να ενημερωθεί η περιουσιακή εικόνα για όλα τα έτη, εφόσον υφίσταται σχετική υποχρέωση.

Παράδειγμα: Αν διαπιστωθεί αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση το έτος 2017, ο υπόχρεος, δεν θα διορθώσει μόνο τα στοιχεία των ακινήτων του για το έτος 2021, αλλά και για τα έτη 2020, 2019, 2018, 2017.

Επί της νέας ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη νέα δήλωση, θα υπολογιστεί και αναδρομικά από το έτος των μεταβολών, ο ΕΝΦΙΑ.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να καταγραφεί σωστά το ακίνητό μου σε Ε9 και Κτηματολόγιο;

 

  • Βρείτε την Οικοδομική Άδεια του κτιρίου και αναγράψτε τα ακριβή τετραγωνικά που γράφει το έντυπο της Άδειας.
  • Τακτοποιείστε τα τυχόν αυθαίρετά που έχετε και δηλώστε το σύνολο των τετραγωνικών του κτιρίου σας.
  • Αν έχετε τοπογραφικό, διασταυρώστε τα στοιχεία του ακινήτου (θέση, εμβαδό κλπ) με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί.
  • Αν έχετε συμβόλαιο που αναγράφει στο περίπου μια έκταση, και γνωρίζετε ότι δεν είναι η πραγματική έκταση, κάντε πρώτα τοπογραφικό και στη συνέχεια βάλτε στο περιουσιολόγιο την ακριβή έκταση. Αρκεί βέβαια να ενημερώσετε και το κτηματολόγιο.
  • Αφαιρέστε από το Ε9 βοσκότοπους, χωράφια, ρουμάνια, χέρσα χωράφια, που δεν καλλιεργούνται και είναι δασικές εκτάσεις.

Τι γίνεται με τα κληρονομούμενα ακίνητα;

Με πρόσφατο νόμο για θέματα κτηματολογίου (Νόμος 4934/2022) ψηφίστηκαν νέες διατάξεις με τις οποίες:

– Θεσπίζεται η απευθείας σύνδεση του Ελληνικού Κτηματολογίου με τα ληξιαρχεία, με σκοπό να ενημερώνεται αυτόματα το κτηματολόγιο για τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης θανάτου κάθε δικαιούχου.

– Υποχρεώνονται οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος ιδιοκτήτη εντός ενός μήνα να ενημερώσουν το κτηματολόγιο, ανεξάρτητα από τη διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς.

Επομένως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και χωρίς να έχουν προβεί στην αποδοχή κληρονομιάς θα πρέπει, να δηλώσουν τα κληρονομούμενα ακίνητα στο κτηματολόγιο και σε περίπτωση που λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία τους, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να πληροφορηθεί εάν ο κύριος ενός ακινήτου απεβίωσε, ώστε να αναζητήσει, για οποιονδήποτε λόγο, τους κληρονόμους του.

Επίσης για θα πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα στο Ε9 και να γνωστοποιήσουν στη φορολογική διοίκηση τα σωστά περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, όπως αυτά προκύπτουν από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, υποβάλλοντας εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"Με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων "

Απορώ ποια είναι αυτή η διασύνδεση. Το μόνο κοινό στις δύο πλατφόρμες άντε να είναι ο δήμος και η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο (άντε και κανένα δρόμο που εάν υπάρχουν οριζόντιες άντε γεια. Τίποτα άλλο. Δεν συνδέεται ο ΚΑΕΚ με τον ΑΤΑΚ ούτε ποτέ. Η μόνη ελπίδα είναι η εύρεση μέσω εμβαδού και ίσως κάποιας απόκλισης....? Δύσκολο ειδικά εάν υπάρχουν οριζόντιες κ.α.. Η  πιθανότητα (ειδικά στα εκτός σχεδίου) να έχουν συμπληρωθεί το ίδιο νούμερο και στις δύο αιτήσεις (Εφορία / Κτηματολόγιο) είναι είτε άνευ σημασίας ενώ η πιθανότητα να έχουν διαφορετικό νούμερο, σχετικά μεγάλη. Εάν τρέξουν τέτοιον έλεγχο οι "ελεγκτές" θα βρουν 10^9 εγγραφές με προβληματικά στοιχεία.

Η μόνη σκέψη μου είναι να κάνουν έλεγχο στις βάσεις για εγγραφές για εγγραφές όπου στην μία βάση υπάρχει κάτι και στην άλλη τίποτα (Φυσικά ποιος δεν δηλώνει στην εφορία για να μην το δηλώσει στο κτηματολόγιο.... ενώ το ανάποδο είναι και αυτό κουλό), ή το ποιο πιθανό (εάν μπορέσουν να διασταυρώσουν στοιχεία), να δουν εάν έχει δηλωθεί στην εφορία μικρότερο εμβαδόν από ότι στο κτηματολόγιο και άρα εκεί να στείλουν ραβασάκι. Για το ανάποδο ούτε λόγος φυσικά (που να ξέρουν ποιο είναι το σωστό!).

Τέλος πάντων, προβληματικό. Έπρεπε στην δήλωση του κτηματολογίου να συμπληρώνετε και ο ΑΤΑΚ κατά την άποψη μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.