Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διχογνωμία για το πλάτος δρόμου (από ρυμοτομικό ή από διαμορφωμένη κατάσταση;)


Recommended Posts

Προς τοπογράφους :
Είμαι πολιτικός μηχανικός και σε οικόπεδο στο κέντρο της Αθήνας που εμπλέκομαι στην αγοραπωλησία , ο τοπογράφος του πωλητή λαμβάνει το πλάτος του δρόμου 5,85 μέτρα, βάση της διαμορφωμένης κατάστασης των όμορων κτιρίων , ο δε τοπογράφος των αγοραστών επιμένει ότι πρέπει να ληφθεί 6.00 μέτρα , γιατί τα ρημοτομικά σχεδιάζονται σε ακέραια νούμερα.
Στο απόσπασμα ρημοτομικού δεν γράφει διάσταση και τεχνική έκθεση για τον δρόμο δεν υπάρχει , ούτε διάγραμμα εφαρμογής.
Ρωτώντας άλλους τοπογράφους , αλλά και τον τοπογράφο της πολεοδομίας , μου είπανε ότι δίκιο έχει ο τοπογράφος του πωλητή , δηλαδή ο δρόμος λαμβάνεται κατ'εκτίμηση απο το απόσπασμα ρημοτομικού και το ακριβές πλάτος προκύπτει απο την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση των όμορων.
Υπάρχει κάποιος νόμος ή κανονισμός , που να ξεκαθαρίζει ρητά ποιό πλάτος δρόμου πρέπει να λαμβάνεται?
Ευχαριστώ
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις να κάνεις με παλιό ρυμοτομικό. Αν δεν γράφεται πουθενά το πλάτος αναγκαστικά θα μετρηθεί από το 1/1000 την πινακίδα του ρυμοτομικού. Αναλογιζόμενοι ότι ένα χιλιοστό αντιπροσωπεύει ένα μέτρο πραγματικής διάστασης, μπορούμε να καταλάβουμε-λαμβάνοντας υπόψη κάποια παραμόρφωση εικόνας λόγω φωτοτυπίας, ότι είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί διαφορετικά. Πάντως από την όποια εμπειρία μιλώντας, μου φαίνεται πιο λογικό το πλάτος των 6 μέτρων. Προφανώς καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που πάει να γίνει με το να φαίνεται  κάποιο ή κάποια από τα ακίνητα ως ρυμοτομούμενα. Μήπως, έχεις τη δυνατότητα να δεις στα παρακείμενα ακίνητα αν έχει εκδοθεί Ο.Α και να λάβεις τις τεχνικές εκθέσεις οικοδομικής γραμμής;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έχω έγγραφη απάντηση απο την πολεοδομία , ότι δεν υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις για αυτόν τον δρόμο. 

Link to comment
Share on other sites

@Τσιγαρίδας ΦραγκίσκοςΟι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί (αν έχουν εκδοθεί), με τι εκθέσεις Ο.Γ εκδόθηκαν? Μου θυμίζει τις γνωστές ιστορίες άλλης ΥΔΟΜ που είχαν εκδόσει άδειες "αεροπλανικές" και μετά έλεγαν ότι δεν υπήρχαν εκθέσεις Ο.Γ. Αυτά περί διαμορφωμένης κατάστασης προφανώς είναι λύσεις που τους "εξυπηρετούν", πλην όμως μη νόμιμες, εκτός και αν στην περιοχή σου υπάρχει κάποια ειδική νομοθεσία. Επί του πρακτικού ζητήματος. Αν βάλεις τις Ο.Γ-Ρ.Γ στα 6 μέτρα, τι βλέπεις στο πεδίο; Ρυμοτομούνται τα πάντα ή υπάρχουν και κτίρια που έρχονται σωστά και πρόσωπο με τα 6 μέτρα;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Τσιγαρίδας Φραγκίσκος

1. Ρυμοτομία (εδώ η ετυμολογία)

2. Αν λάβεις υπόψιν ότι η χάραξη (φ.ο.) της οικοδομής γίνεται επί της ρ.γ., αντιλαμβάνεσαι ότι αμέσως-αμέσως έχεις μείον 5 εκ (2*2,5) λόγω επιχρισμάτων. Βάλε και λίγο λάθος (ή κλέψιμο) από 5 εκ. κι έχεις τη διαφορά των 15 εκ.

3. Πάντως, σε τόσο παλιά σχέδια, είναι αδύνατο να πεις ποιός έχει δίκιο. Ακόμη και αν, μετά από λεπτομερή αποτύπωση όχι μόνο του συγκεκριμένου Ο.Τ. αλλά και των όμορων, διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος, είναι αδύνατο να διορθωθεί. Ακόμη και σε πολύ νεότερα σχέδια, με εξάρτηση κορυφών Ο.Τ., έχουν γίνει  διάφορα...

4. Γιατί, πριν την πώληση, δεν ζητείται από την αρμόδια Υπηρεσία θεώρηση Ρ.Γ.? Έτσι, θα λυθεί το πρόβλημα

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@tetris

4. Γιατί, πριν την πώληση, δεν ζητείται από την αρμόδια Υπηρεσία θεώρηση Ρ.Γ.? Έτσι, θα λυθεί το πρόβλημα

Δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοια διαδικασία. Μήπως ξέρεις λεπτομέρεις για το πως γίνεται , τι απαιτείται κλπ? Παραδειγμα θα χρειαστεί να συντάξω διάγραμμα εφαρμογής εγώ και να ζητήσω να το εγγρίνουν? 

Edited by Τσιγαρίδας Φραγκίσκος
Link to comment
Share on other sites

Είναι η πρώτη - πρώτη φορά που εγώ βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. 

Ξέρουμε, όσοι έχουμε κάνει αποτυπώσεις, πως όλοι η σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν την.... τάση να "βγαίνουν" πάντα προς τα έξω. 

Αυτό που προτείνεται εδώ είναι "βάζω όλες τις αυθαιρεσίες, που έγιναν, κάτω από το χαλί"! 

Ο σχεδιασμός ενός Ρ. Σ., οπότε και να έγινε,  έχει κανόνες. 

Οι Ρ. Γ. / Ο. Γ. σε έναν δρόμο είναι πάντα παράλληλες αρα και σε σταθερο πλατος (ακέραιος αριθμός) σε όλο το μήκος του δρόμου. 

Εκτιμω πως εδώ το σταθερό πλατος του δρόμου σχεδιάστηκε για να είναι 6. 0 μ. 

Στα Τ. Δ. που γίνονται στη περιοχή πρεπει οι ΡΓ/ ΟΓ να σχεδιαζονται στην πραγματική τους θέση και να φαίνεται καθαρά αν κάποιες οικοδομές "περπάτησαν" προς τα έξω. 

Όλα στο φως. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στο κέντρο της Αθήνας (για δήμο Αθηναίων μιλάω) υπάρχουν πολλές περιοχές με πλάτη όχι ακέραια, μη πω σχεδόν όλες.

Υπάρχουν δρόμοι με ΡΓ μη παράλληλες, και καθορισμό ρυμοτομικών βάσει υφιστάμενης τότε κατάστασης (το τότε μπορεί να ήταν 1930-1940).

Έχω δει ρυμοτομικά να καθορίζουν πλάτος 11.65, 9.30, 10.30. Επομένως αυτά για ακέραια πλάτη στο κέντρο Αθήνας (μιλάω μόνο για κέντρο) δεν παίζει σίγουρα.

Ειδικά για Δήμο Αθηναίων, υπάρχει ηλεκτρονική αίτηση βεβαίωση πλάτους οδού, που θέλει τοπογραφικό και παράβολο. Μπες στο site του Δήμου και θα τη βρεις. Χοντρικά ισχύουν αυτά που λέει @tetris.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.