Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραχώρηση λωρίδας σε υφιστάμενο δρόμο εντός οικισμού


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από τη στιγμή που το δικό σου οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο και μπορεί να οικοδομηθεί έστω και με παραχώρηση, αν βλέπεις ότι δεν υπάρχει διαμορφωμένος δρόμος και σε παλιά συμβόλαια δεν αναγράφεται κάτι δεν νομίζω ότι πρέπει να ψάξεις κάτι περισσότερο. Ενδεχομένως, αν κάποιος πρέπει να ψάξει είναι ο γείτονας που μπορεί να μην έχει πρόσωπο σε οδό. Στους οικισμούς πριν πολλά χρόνια όταν τα σπίτια ήταν ακόμη πλινθόκτιστα, πολλές φορές άφηναν ένα μικρό κενό μεταξύ τους για να απορρέουν τα νερά από τις σκεπές και ήταν μια άτυπη συμφωνία μεταξύ τους, όπου βεβαίως μέσα από τα στενά αυτά με πολύ μεγάλη δυσκολία μπορούσε να χωρέσει άνθρωπος. Τα άλλα πολύ στενά δρομάκια ή δίοδοι μάλλον προσομοιάζουν προς τις "δουλείες διέλευσης" παρά με κοινόχρηστους χώρους καθώς τις περισσότερες φορές φαίνεται ότι εξυπηρετούσαν μια το πολύ δυο ιδιοκτησίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Έχω οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων και πρέπει να συνταχθούν τα συμβόλαια. Το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο >4μ και σε κοινόχρηστο δρόμο <4μ. Θεωρώντας ότι αφού η μία πλευρά του έχει πρόσωπο στο δρόμο >4μ πέρασα από την πολεοδομία και μου είπαν ότι πρέπει να έχει και στις 2 πλευρές 4μ δρόμο χωρίς όμως να μου πουν βάσει ποιου ΦΕΚ ορίζεται. Γνωρίζει κάποιος αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο;

Σας ευχαριστώ πολύ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ναι,

και στους δυο δρομους

[σχετικη συζητηση προ 10ημερου..]

[και,  επειδη λογω μεταφορας χαθηκε η παραπομπη μου, δες τον παυλο στηνπροηγουμενη σελιδα]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

"Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται σε όλο το μήκος της μίας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. 'Οπου το πλάτος αυτό υπολείπεται των 4 μέτρων, για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο, πρέπει με συμβολαιογραφική πράξη, της οποίας αντίγραφο κοινοποιείται με απόδειξη στον οικείο ΟΤΑ, να τεθεί σε κοινή χρήση λωρίδα οικοπέδου τόση, ώστε από το πρόσωπο του εναπομένοντος οικοπέδου μέχρι τον άξονα του κοινόχρηστου χώρου να επιτυγχάνεται πλάτος τουλάχιστον 2 μέτρων.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα τμήματα του οικοπέδου που καταλαμβάνονται από οικοδομές."

 

Συνάδελφοι καλησπέρα!!

Σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων, στην περίπτωση που το πλάτος του κοινόχρηστου χώρου στο πρόσωπο οικοπέδου υπολείπεται των 4μ.

και το όριο του "απέναντι" που οριοθετεί τον κοινόχρηστο χώρο είναι μια οικοδομή, για να οικοδομήσω εγώ οφείλω να παραχωρήσω εδαφική λωρίδα τόση ώστε

να επιτευχθεί το ημιπλάτος των 2μ. από τον άξονα ή κατευθείαν 4μ. από την απέναντι οικοδομή?? Ρωτάω γιατί αν ισχύει η πρώτη περίπτωση τότε, με δεδομένο ότι

ο γείτονας εξαιρείται από την υποχρέωση παραχώρησης λωρίδας λόγω της υφιστάμενης οικοδομής, δεν θα προκύψει ποτέ πλάτος 4μ. το κοινόχρηστου χώρου

(προσπαθώντας να ερμηνεύσω την παραπάνω υπογραμμισμένη πρόταση)

Link to comment
Share on other sites

Ezekiel_topo

Ακριβώς όπως το λέει ο συνάδελφος. Ο πελάτης σου υποχρεούται να δώσει έκταση τόση ώστε να προκύψει ημιπλάτος 2 μ εις βάρος του. Ο απέναντι θα δώσει όταν το γκρεμίσει ή ποτέ, ή ενδεχομένως κάποτε να γίνει πολεοδομική μελέτη στον οικισμό μέσω πρότασης ενός ΣΧΟΟΑΠ ή ΓΠΣ και βρεθεί ρυμοτομούμενο. Να ελέγξεις αν υπάρχει μεταγενέστερη ή διαφορετική απόφαση που να ορίζει μεγαλύτερο πλάτος οδών στον οικισμό από τα 4 μ οπότε η παραχώρηση έκτασης θα είναι μεγαλύτερη.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συνάδελφοι έχω γωνιακό οικόπεδο σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων. Ο ένας δρόμος είναι κοινόχρηστος δρόμος πλάτους 5 μέτρων και προϋφίσταται του το 85. Η άλλη οδός αναφέρεται σε όλα μου τα συμβόλαια από το 1970 ως ιδιωτική οδός πλάτους 2,6μ.. Αυτή η οδός πλεόν έχει πλάτος 3 μέτρων περίπου και έχει πλακοστρωθεί. Το ερώτημα μου είναι αν χρειάζεται να παραχωρήσω εδαφική λωρίδα για διαπλάτυνση του δρόμου. Έχει ασχοληθεί κάποιος συνάδελφος με αντίστοιχη περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν δημοτικός δρόμος, ήθελε παραχώρηση. Επειδή όμως η έννοια "ιδιωτικός δρόμος" δεν υφίσταται, δες μήπως έχει καταστεί (εκ των πραγμάτων) δημοτικός με την πάροδο των χρόνων.

Για να είσαι καλυμμένος (σε σχέση με τα συμβόλαια), πάρε μια βεβαίωση από το Δήμο, ότι είναι δημοτικός πριν το 85.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ συνάδελφε. Πάω για ο.α. και θέλω να είμαι κατοχυρωμένος. Θα κάνω αίτηση στο Δήμο. Αυτο που δεν κατάλαβα στην απάντηση σου είναι το εξής: Αν ο δρόμος είναι Δημοτικός μετά το 85 δεν απαιτείται η παραχώρηση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.