Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραχώρηση λωρίδας σε υφιστάμενο δρόμο εντός οικισμού


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όχι αφορά  έκδοση οικοδομικής αδειας συγκροτήματος κατοικιών. το οικόπεδο εχει πρόσωπο σε δημοτικό δρομο πλατους 2μ. Και ρωτάω μετά την παραχώρηση αν οικοδομώ στο 2,5μ και στο 0 μετρα ή στο 1,5μ και στο 0 μέτρα από την πλευρά του δρόμου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός..

Link to comment
Share on other sites

Να το ξαναπιάσουμε από την αρχή. Μετά την παραχώρηση το οικόπεδο είναι αυτό που απομένει, οπότε με βάση αυτό το σχήμα θα τοποθετήσεις το κτίριο αναφορικά με τις πλάγιες αποστάσεις. Αν υποθέσουμε ότι στον οικισμό ορίζεται πλάτος οδού 4 μ, το προς αδειοδότηση οικόπεδο θα πρέπει να παραχωρήσει λωρίδα 1 μ εις βάρος του. Έχεις όμως να δεις και την γραμμή δόμησης.

Εδώ έχουμε κάποιες περιπτώσεις:

(α) κατόπιν κρίσεως της Πολεοδομίας το κτίριο να τοποθετηθεί στην υφιστάμενη γραμμή δόμησης (μεγάλη γραμμική πυκνότητα σπιτιών)

(β) Ο δρόμος να χαρακτηρίστηκε κυριος δημοτικός οπότε σύμφωνα με το ΠΔ 209/98 η γραμμή δόμησης θα είναι ακόμη 3 μ μέσα από την οριογραμμή της παραχωρηθείσας λωρίδας προς το οικόπεδο.

(γ) Να μην είναι κύριος δημοτικός, αλλά να υπάρχει νομαρχιακή απόφαση που να ορίζει την απόσταση γραμμής δόμησης από το όριο σε περιπτώσεις μη κύριων δημοτικών δρόμων

(δ) Να υπάρχει στην ίδια απόφαση οριοθέτησης οικισμού ειδικός όρος για γραμμή δόμησης, πλάτος οδού κλπ.

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και όσα αναφέρονται παραπάνω είναι σωστά!

Για την λωρίδα που παραχωρείται γίνεται με συμβολαιογραφική πράξη. Από εκείνη την στιγμή και μετά η λωρίδα αυτή θεωρείται πλέον δρόμος.

Αρα το εμβαδόν του οικοπέδου σου θα γίνει σίγουρα μικρότερο.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
On 18/5/2020 at 8:30 ΜΜ, tetris said:

Αν ήταν δημοτικός δρόμος, ήθελε παραχώρηση. Επειδή όμως η έννοια "ιδιωτικός δρόμος" δεν υφίσταται, δες μήπως έχει καταστεί (εκ των πραγμάτων) δημοτικός με την πάροδο των χρόνων.

Για να είσαι καλυμμένος (σε σχέση με τα συμβόλαια), πάρε μια βεβαίωση από το Δήμο, ότι είναι δημοτικός πριν το 85.

Υπάρχουν δήμοι που δίνουν τέτοιες βεβαιώσεις σήμερα; Σε δήμο της Π.Ε. Μεσσηνίας με κοιτούσαν σαν να ήμουν εξωγήινος όταν τους ζήτησα κάτι παρόμοιο. Το ίδιο και στο δήμο Πατρών

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλή χρονιά να έχουμε!!

Οικόπεδο 4 στρεμμάτων σήμερα εντός παραδοσιακού οικισμού μετά από επανακαθορισμό ορίων το 1994 (πριν ήταν <2000κατοίκων έτος 1986), και εκτός συνεκτικού τμήματος.

-Χρόνος δημιουργίας οικοπέδου άγνωστο.

Πριν από τον επανακαθορισμό που έγινε το 1994 ήταν εκτός οικισμού το οικόπεδο και ήταν γήπεδο.

Στην μια πλευρά έχει πρόσωπο 5μ σε επαρχιακό δρόμο (εντός οικισμού και αυτός). Στις υπόλοιπες πλευρές συνορεύει με ιδιοκτησίες.

Είναι άρτιο (κατά "κανόνα").

1. Ως προς την οικοδομησιμότητα;

2. Αν υπαγόταν στην β παράγραφο, θα πήγαινα μέσω του 181Δ'85->Άρθρο 6 Γραμμή Δόμησης 1. Κάθε οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση. Ο παραπάνω χώρος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μέτρα και να εφάπτεται καθ΄ όλο το μήκος της μίας πλευράς των ορίων του οικοπέδου. και θα ήταν και οικοδομήσιμο;

3. Επιπλέον απορία: Η παρ. δ μπορεί να ισχύει μετά την απόφαση ΣΤΕ 1828/2008 ; ( ή όσα οικόπεδα σήμερα είναι εξολοκλήρου  τυφλά εντός παραδοσιακού οικισμού για να οικοδομηθούν απαιτείται πολεοδομική μελέτη, και μόνο αυτά που παραχώρησαν μεταξύ 1985 και μέχρι πριν την απόφαση ΣΤΕ απλώς πρέπει να κυρωθεί το οδικό δίκτυο;)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

όροι δόμησης_παραδοσιακός.jpg

σκαρίφημα.jpg

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Ισχύει η απόφαση του ΣτΕ

¨αρθρο 25 ????

αν είναι χαρακτηρισμένος ο δρόμος (δη. αναγνωρισμένος) τι θα αναγνωρίσουμε περαιτέρω ????

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.