Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παραχώρηση λωρίδας σε υφιστάμενο δρόμο εντός οικισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

ήθελα να ρωτήσω το εξής,

ποιά η προϋπόθεση για να κάνω παραχώρηση λωρίδας γής (εντός οικισμού οριοθετημένου με το διάταγμα του 85) ώστε το ακίνητο να αποκτήσει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο 4μ. και κατά συνέπεια να μπορεί να χτίσει?Το να είναι ο υφιστάμενος δρόμος προ του '85?Ποιός είναι υπεύθυνος να το βεβαιώσει αυτό;ο Δήμος στον οποίο βρίσκεται ο οικισμός;

Με έχει μπερδέψει τελικά αυτή η απόφαση του ΣτΕ για τις παραχωρήσεις..αναφέρεται στην δημιουργία καινούργιων δρόμων ή και στην διαπλάτυνση?

Έγω βέβαια πρότεινα στον πελάτη μου να δείξουμε τον δρόμο 4 μέτρα μιάς και στην πραγματικότητα είναι 3,50 και να μην μπλέξει με παραχωρήσεις (15 τ.μ. μειώνεται το εμβαδό) αλλά αυτός θέλει να το δείξουμε ως έχει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πιστεύω οτι η εν λόγω απόφαση ΣΤΕ ισχύει για τη δημιουργία νέων δρόμων. Διαπλάτυνση σε υφιστάμενο μπορείς να κανεις. Ίσως εξαρτάται αν θα τη μεταγράψει και ο υποθηκοφύλακας, ρώτησε κ έναν συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Η εγκύκλιος 42 του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς, ο οποίος ΚΑΚΩΣ πήρε θέση και εξέδωσε το ανωτέρω φιρμάνι, χωρίς να είναι αρμοδιότητά του και χωρίς να εξετάσει αν και κατά πόσο με την αποφαση το ΣτΕ ανατρέπει το πολεοδομικό status των οικισμών <2000 κατοίκων, τουλάχιστο σε αυτό το σημείο δεν παρερμήνευσε την ανωτέρω απόφαση. Αρα διαπλάτυνση ήδη υφιστάμενου κοινόχρηστου χώρου μπορεί να γίνει.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συνάδελφε ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

υπάρχει και θα προσπαθήσω να στην στείλω

όμως διερωτάμαι εκτός απο εγκυκλίους Υπουργείων και Υπηρεσιών θα λειτουργούμε

και με εγκυκλίους επαγγελματικών συλλόγων

αν αύριο ο σύλλογος Τοπογράφων βγάλει μιά αντίθετη εγκύκλιο για όσους συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα τι θα γίνει

επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι εμποδίζει η παραχώρηση τμήματος για αρχική διάνοιξη

η διαπλάτυνση σε κάθε περίπτωση,αφού παντού έχουν θεσπισθεί όρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας και ουσιαστικά έχει θεσπισθεί παντού ένα κατώτατο 'οριο΄κατάτμησης η αν προτιμαμε κατακερματισμού γής

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους

 

Βρίκα και της Αθήνας, αλλά έχει κάποια ονόματα επάνω που πρέπει να σβήσω. Θα το ανεβάσω το απόγευμα - βραδάκι. Πάντως το νόημα είναι το ίδιο

 

 

 

 

22/07/2008 : Αρ.Πρωτ.:769/22-7-2008. Θέμα:«Κοινοποίηση απόφασης υπ' αριθμ.1828/2008 του ΣτΕ σχετικά με απαγόρευση κατάρτισης συμβολαιογραφικών πράξεων παραχώρησης σε κοινή χρήση λωρίδων οικοπέδων σε εντός σχεδίου οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων»

 

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Θεσσαλονίκη 22.7.2008

ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ.769

 

Προς:

Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

Εφετείου Θεσσαλονίκης

 

Θέμα: Κοινοποίηση απόφασης υπ’ αριθμ.1828/2008 του ΣτΕ

σχετικά με απαγόρευση κατάρτισης συμβολαιογρα-

φικών πράξεων παραχώρησης σε κοινή χρήση λωρίδων

οικοπέδων σε εντός σχεδίου οικισμούς κάτω των 2.000

κατοίκων

 

Συνάδελφοι,

Με τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του αρθρ. 6 του από 24/4-3/5/1985 Π.Δ/τος «Πολεοδόμηση και επέκταση οικισμών της χώρας μέχρι 2000 κατοίκους…», όπως ισχύουν, ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παραχώρησης από ιδιώτες με συμβολαιογραφική πράξη, η οποία κοινοποιείται προς αυτόν (Ο.Τ.Α.), εδαφικών λωρίδων και θέσεως αυτών σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα, οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο χώρο.

Με την υπ’ αριθμόν 1828/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι, οι ανωτέρω διατάξεις είναι ανίσχυρες, διότι είναι εκτός των ορίων της παρεχόμενης από το άρθρο 42 παρ. 5 του Ν.1337/1983 εξουσιοδότησης και αντίθετες προς τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Επομένως, μετά την έκδοση την παραπάνω απόφασης του ΣτΕ δεν επιτρέπεται, κατ’εφαρμογή των άνω διατάξεων, η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης και θέσης σε κοινή χρήση εδαφικής λωρίδας οικοπέδων κειμένων εντός οικισμού με πληθυσμό μέχρι 2000 κατοίκους και στερουμένων προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο, προκειμένου τα οικόπεδα αυτά να καταστούν οικοδομήσιμα.

Συνημμένα αποστέλλεται, προς πληρέστερη ενημέρωσή σας, απόσπασμα της υπ’ αριθμόν 1828/2008 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Ιωάννα Χρουσαλά-Μπιλίση Πολυξένη Παρατήρα

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τι εμποδίζει η παραχώρηση τμήματος για αρχική διάνοιξη

η διαπλάτυνση σε κάθε περίπτωση,αφού παντού έχουν θεσπισθεί όρια αρτιότητας και οικοδομησιμότητας και ουσιαστικά έχει θεσπισθεί παντού ένα κατώτατο 'οριο΄κατάτμησης η αν προτιμαμε κατακερματισμού γής

τα ξαναλέμε

 

 

Ισως φίλε Θεοχαρη γιατι δημιουργειται ενα κυκλοφοριακο δικτυο μεσα σε αυτους τους οικισμούς άναρχο γεματο αδιεξοδα οπου η εννοια "οδικη ασφαλεια" είναι άγνωστη λέξη.

Αυτη την εξήγηση έχω δώσει εγώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Τελικά τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση του ΣΤΕ γίνεται προσπάθεια να μειωθούν και με τις νέες διατάξεις στο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο 

 

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=8521

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

οικοπεδακι 100 τμ εχει προσωπο 5.5 μετρα σε δημοτικη οδο σε οικισμο κατω των 2000 κατοικων. προκυπτει μια λωριδα 0.25 τμ προς παραχωρηση! Να σημειωσω οτι υπαρχει σε  όμορο οικοπεδακι κτισμα υφιστάμενο. Πρεπει να γινει πραξη παραχωρησης προκειμενου να βγει οικοδομκη αδεια?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.