Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαφορές επιφάνειας γηπέδου μεταξύ χαρτών διανομής, Κτηματολογίου και υφιστάμενης κατάστασης


maria95

Recommended Posts

Καλησπέρα.

Πρόκειται να γίνει αγοραπωλησία ενός αγροτεμάχιου εκτός ορίων οικισμού. Είναι δηλωμένο στο Κτηματολογικό και έχει πάρει ΚΑΕΚ, ωστόσο τα τετραγωνικά είναι Α τ.μ.- προσεγγιστικά - κατ΄ εκτίμηση (δεν υπάρχει επίσημο τοπογραφικό). 
Με τα όρια καθ' υπόδειξη του ιδιοκτήτη προκύπτουν περίπου Α τ.μ.. Από παλιότερους χάρτες διανομής - το αγροτεμάχιο έχει αρ. τεμαχίου- προκύπτουν Β τ.μ. (Β<Α) με διαφορά περίπου μισό στέμμα. Στο συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς του ιδιόκτητη αναφέρονται τα Α τ.μ. του Κτηματολογίου.

Η αποτύπωση πρέπει να γίνει βάσει των ορίων που υπέδειξε ο ιδιοκτήτης τώρα (Α) ή βάσει της παλιότερης διανομής; (1930-1940) (Β)

Τι υπερισχύει δηλαδή, η νέα μέτρηση ή ο παλιός χάρτης διανομής; 

Ευχαριστώ

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

 

Edited by maria95
ο τίτλος άλλαξε για να βγαίνει νόημα. Pavlos 33
Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο διανομή και όχι η υπόδειξη του ιδιοκτήτη. Για τι διαφορά μιλάμε;

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, SIGIO said:

Θα πρέπει να εφαρμοστεί ο διανομή και όχι η υπόδειξη του ιδιοκτήτη. Για τι διαφορά μιλάμε;

για διαφορα μισο στρεμμα. η διανομη ομως ειναι αρκετα παλια και αυτη τη στιγμη υπαρχουν διαμορφωσεις του εδαφους που δεν υπηρχαν κατα τη δημιουργια του τοτε χαρτη. 

θα ηταν σωστο να αποτυπωσω την τωρινη μετρηση και απο κατω τη μετρηση της διανομης με διακεκομμενη; 

Link to comment
Share on other sites

Η διανομή (όσο παλιά κι αν είναι) είναι το εγκεκριμένο σχέδιο του αγροκτηματος και βάσει αυτής θα πρέπει να αποδόσεις τα όρια της ιδιοκτησίας. Η επιτρεπτή απόκλιση στο εμβαδο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (εμβαδό ιδιοκτησίας, ορόσημα, ευθύγραμμα ή καμπύλα όρια, γειτνιαση με ρέμα κλπ). Μισό στρέμμα στα 3 στρεμματα είναι πολύ στα 50 στρεμματα λίγο.

 

Link to comment
Share on other sites

Νομικά ίσως η διανομή. Πρακτικά, μία λύση που δεν θα έχει κανείς πρόβλημα από τους ιδιοκτήτες, όμορους, κτηματολόγιο (απόκλιση εμβαδού και θέσης). Για τι διανομές μιλάμε? Υπουργείου Γεωργίας ή ότι να'ναι?

Δηλαδή αν το πας στο πρακτικό κομμάτι, τότε θεωρητικά εάν όλοι (και οι όμοροι) έχουν δεχθεί τα του κτηματολογίου γιατί να "ταρακουνήσεις" τα νερά. Επιπλέον εάν ο τίτλος του ιδιοκτήτη το λέει Α, γιατί εσύ να πεις Β, επειδή ξέθαψες μία διανομή. Δηλαδή ο τίτλος κάτι θα λέει πως από Β έγινε Α (θεωρητικά). Εάν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια τότε τι παίζει? Δες και καμία ιστορική αεροφωτογραφία (από google earth ή παλιότερη εάν βρεις).

Αυτά τα λέω γιατί είναι εύκολα να πεις "ότι λέει η διανομή, τέλος" και εσύ να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις την διανομή και να μην κάθεται τίποτα. Εν γένει το να εφαρμόσεις σωστά μια διανομή που είναι παλιά και έχει προβλήματα, έχει τα θέματα της, ακόμα και σε επίπεδο cad. Από παραμορφώσεις χαρτιού, διαφορά στα προβολικά συστήματα (άλλο 10στρ σε hatt άλλο σε ΕΓΣΑ), σημαντικές διαφορές στην εφαρμογή της στο έδαφος (όχι μόνο στο δικό σου γήπεδο άλλα και σε άλλα). Όποτε πρέπει να το σκεφτείς, if you go down this road. Θεωρητικά ο μηχανικός στο κτηματολόγιο που την εφάρμοσε μπορεί να είχε το ίδιο πρόβλημα και έβγαλε μια μέση λύση (έχει και το 7% απόκλιση εμβαδού).

Στο τέλος ότι λύση δώσεις, θα πρέπει είτε να έχει και ένα "νομικό έρεισμα". Π.χ. τα έκανα αυτά γιατί α) Το λέει ο Τίτλος, β) το λέει η διανομή, γ)εφάρμοσα την τωρινή κατάσταση που είναι σχετικά οριοθετημένη (π.χ. δρόμος) και ίδια εδώ και 50χρόνια κτλ κτλ. Εξαρτάται από την περίπτωση ποια από τα προηγούμενα είναι και πιο ισχυρά. Καλό θα ήταν να μην τα μπλέξεις μεταξύ τους. Δηλαδή 50% διανομή, 50% τωρινή κατάσταση. Δεν θα βγάζει καλό νόημα (πιστεύω). Κοινός αφού είναι και νομικό θέμα, ρώτα και τον συμβολαιογράφο την άποψη του, γιατί σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν ερωτήσεις εάν το Α γίνει Β και το αντίστροφο.

Δηλαδή, το θέμα είναι και να μην μπλέξεις α) με το κτηματολόγιο και σου πουν τώρα γιατί το δείχνεις έτσι, β) με τον αγοραστή που θα πει ότι εγώ Α ήθελα γιατί παίρνω Β,  ή πάει να κτίσει (εάν κτίζεται) και μπλέξει με τον όμορο που του πει όχι εκεί το όριο. Ειδικά το τελευταίο μόλις φτάσεις στο τέλος θα το ξέρεις, και αν του πει του γείτονα "μα έτσι λέει και το κτηματολόγιο και δεν έκανες αντίρρηση οπότε τι θες τώρα", ψάξτο αυγό και κούρεφτο.

Edited by Apollon
Link to comment
Share on other sites

Η συνάδελφος έχει αναφέρει ότι έχει μια διανομή (θεωρώ αγροκτημστος με έναν αρχικό τίτλο από το πρώην υπουργείο Γεωργίας) και μια υπόδειξη ορίων από τον ιδιοκτήτη. Τίποτα άλλο. Ούτε συμβολαιο ούτε τοπογραφικό. Θα πρέπει να εφαρμόσει τη διανομή προσαρμοζοντας τη προς την υφισταμενη κατασταση έχοντας υπόψη τα ανεκτά όρια. Μπορεί ακόμα και η αποτυπωμένη έκταση να είναι τμήμα κληροτεμαχίου ή να αποτελειται από κληροτεμάχια ή τμήματα κληροτεμαχίων.  Ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να μην ήξερε ότι υπήρχε διανομή. Εμείς ως μηχανικοί οφείλουμε να ακολουθούμε τα εγκεκριμένα σχέδια και όχι τις επιθυμίες των πελατών. Όπως και να έχει αν δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες δεν μπορούμε να ξέρουμε.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά είναι πρωτακουστα (για 'μένα τουλάχιστον). 

Μα και βεβαια θα πρεπει εφαρμοστεί η διανομή. Η άποψη "είναι παλαιά" δεν στέκει. Το 80% των διανομών είναι από την δεκαετία του 1930. 

Ο sigio παραπάνω έχει δίκαιο. Δεκαετίες τώρα εφαρμόζουμε πάντα αυτές τις διανομές. Με τα παραχωρητηρια που δωθηκαν πέρασαν και στις μερίδες των ιδιοκτητών. Μετροντας όλη την "πλακα" των κλήρο τεμαχίων μπορείς και πρέπει να βρεις ποιος "έφαγε"... στα μουλοχτα την γη που ψάχνεις. 

Το κτηματολόγιο ποτέ δεν δίνει στοιχεία προς οριοθέτηση. Κατοχυρωνει απλα την κυριότητα νομικά. 

Το ξαναλεω: σεβασου την διανομή. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.