Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο ΥΠΕΝ η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για περικοπές στην έγχυση ενέργειας από ΑΠΕ και σταθμούς αποθήκευσης – Αυστηρότερες προθεσμίες για όσους έχουν όρους σύνδεσης


Engineer

Recommended Posts

Την ανάγκη αυστηροποίησης του χροδιαγράμματος υλοποίησης ενός έργου ΑΠΕ που λαμβάνει όρους σύνδεσης, με αφαίρεση της άδειας σε όσους δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τις προθεσμίες, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης σε ημερίδα για την αποθήκευση ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις 6 του μηνός στην Αθήνα.

Εκτίμησε επίσης ως απαραίτητη, από εδώ και πέρα, την προώθηση σταθμών ΑΠΕ με ενσωματωμένους σταθμούς αποθήκευσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης περισσότερων ΑΠΕ και να αυξηθεί η δυνατότητα του ηλεκτρικού συστήματος να απορροφήσει την ενέργεια που θα παράγεται από αυτές.

Σε ότι αφορά τους περιορισμούς έγχυσης ενέργειας που θα επιβληθούν σε σταθμούς ΑΠΕ και σε σταθμούς αποθήκευσης, ο κ. Μάργαρης αποκάλυψε ότι η σχετική μελέτη και πρόταση του ΑΔΜΗΕ υποβάλλεται εντός των ημερών στο ΥΠΕΝ.

Ο κ. Μάργαρης επανέλαβε το πρόβλημα συμφόρησης που θα αντιμετωπίσει το ηλεκτρικό σύστημα αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 10 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, 5,5 στον ΔΕΔΔΗΕ και 4,5 στον ΑΔΜΗΕ, ενώ ο Διαχειριστής έχει δώσει ακόμα 11,5 γιγαβάτ προσφορές σύνδεσης. Σημείωσε, δε, ότι

«συνεπώς “έχουμε” ήδη σχεδόν 22 γιγαβάτ ΑΠΕ, τη στιγμή που το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για 28 γιγαβάτ ως το 2030 λαμβάνοντας υπόψη και τον ηλεκτρικό χώρο που δημιουργείται στα νησιά μέσα από τις διασυνδέσεις. Το ΕΣΕΚ θα αναφέρει ότι θέλουμε στη χώρα 25 γιγαβάτ ως το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι το περιθώριο ηλεκτρικού χώρου είναι μόλις άλλα 3 γιγαβάτ, ενώ είναι γνωστό το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η υπόθεση θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί όταν φύγουμε πάνω από τα 25 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, τότε τα επίπεδα περιορισμών που θα πρέπει να τεθούν στην έγχυση ενέργειας από τις ΑΠΕ θα είναι τόσο υψηλά ώστε δεν θα είναι διαχειρίσιμα από πλευράς επενδυτών».

Τι πρέπει να κάνουμε;

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη απαιτείται:

Πρώτον, μείωση του χρόνου ισχύος των προσφορών σύνδεσης του ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα δεσμευτικά «οδόσημα» στη διαδικασία υλοποίησης, έτσι ώστε οι άδειες ΑΠΕ να μετατρέπονται πράγματι σε έργα ΑΠΕ και να μην δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος από έργα «στα χαρτιά».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, ετοιμάζει αντίστοιχη ρύθμιση. Εφόσον υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση, εκτιμάται ότι από τα 11,5 Γιγαβάτ που έχουν σήμερα όρους σύνδεσης, θα προκύψει σύντομα υλοποίηση της πλειοψηφίας των έργων, αλλά και πιθανή απελευθέρωση ηλεκτρικής χωρητικότητας από κάποια έργα που δεν θα γίνουν.

Δεύτερον, προώθηση έργων ΑΠΕ που έχουν ενσωματώσει τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.  «Από δω και πέρα αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάργαρης.

Πως θα υλοποιηθούν οι περιορισμοί

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι περιορισμοί που θα επιβληθούν σε ότι αφορά την απορρόφηση της παραγωγής των ΑΠΕ και των σταθμών αποθήκευσης.

Ο πρόσφατος νόμος του ΥΠΕΝ (όπως άλλωστε και η Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες) περιγράφει τους περιορισμούς που θα επιβάλλονται στις ΑΠΕ, στατικούς και δυναμικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα, όπου θα υπάρχουν περιορισμοί στη μέγιστη ισχύ που θα μπορούν οι ΑΠΕ να εγχέουν, και αντίστοιχα περιορισμοί για τους σταθμούς αποθήκευσης.

Δυναμικοί περιορισμοί εννοούνται με βάση τις συνθήκες του συστήματος και του δικτύου τοπικά. Οι στατικοί είναι συγκεκριμένα χρονικά παράθυρα, αντίστοιχα και για την αποθήκευση, στα οποία η αποθήκευση δεν θα μπορεί να δίνει ισχύ όταν θα υπάρχει υπερπαραγωγή π.χ. από τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μάργαρης, ο ΑΔΜΗΕ έχει ετοιμάσει την εισήγηση την οποία θα στείλει τις επόμενες ημέρες στο ΥΠΕΝ και αφορά το πως μπορούν να εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί, πρώτον στα έργα των ΑΠΕ και δεύτερον στους ανεξάρτητους σταθμούς αποθήκευσης που θα συνδέονται στο σύστημα.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της ΡΑΕ, ώστε να θεσμοθετηθούν οι περιορισμοί.

Περιορισμοί για σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση

Σε πρώτη φάση η μελέτη του ΑΔΜΗΕ δεν σχετίζεται με έργα ΑΠΕ που έχουν ενσωματωμένη αποθήκευση, αφορά περιορισμούς στα έργα ΑΠΕ και στους ανεξάρτητους σταθμούς αποθήκευσης. Ωστόσο, μια μπαταρία μέσα σε ένα έργο ΑΠΕ θα έχει την προφανή συμβολή να μπορούν οι επενδυτές να διαχειριστούν καλύτερα την ενέργεια που μπορούν να παράξουν και στο βαθμό που δεν μπορεί ο διαχειριστής να πάρει το 100%, να μη χάνουν αυτή την ενέργεια, αλλά να την πωλούν, σε άλλη ώρα, μέσα από το σύστημα αποθήκευσης.

Άλλωστε η Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες περιλαμβάνει κατηγορία στην οποία καταλέγονται τα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση.

Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, αυτή την περίοδο ο ΑΔΜΗΕ εξειδικεύει και για τα έργα αυτού του είδους, το τι είδους περιορισμούς θα έχουν αντίστοιχα στατικούς και δυναμικούς λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρέπει τα έργα να είναι βιώσιμα.

«Τα πρώτα έργα που συζητάμε για τον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΕ είναι έργα που έχουν εγγυημένη τη λειτουργία τους από την πλευρά της ενίσχυσης, πρέπει όμως να σχεδιάσουμε κάτι που θα μας συνοδεύει και τα επόμενα χρόνια όταν δεν θα υπάρχουν αυτού του είδους οι ενισχύσεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.