Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός κέντρου βάρους ασύμμετρης διατομής


NICOLE KONTARAKI

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθειά σας στο πρόβλημα του υπολογισμού του κέντρου βάρους διατομής με τρύπα. Παρακάτω σας έχω και τα σχήματα για να σας βοηθήσω στην κατανόηση. Σας παρακαλώ απαντήστε μου γιατί δεν έχω βρει άκρη στο ίντερνετ. Ευχαριστώ πολύ!

Νικολέττα

 

ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Βάλτε τα στο autocad, όλες ως κλειστές polylines.

Σχεδιάστε και τις οπές παρομοίως, εντός του κάθε σχήματος. 

Μετατρέψτε όλα τα polylines σε regions. 

Κάντε subtract τις οπές από τη συνολική διατομή. 

Τρέξτε massprop. Εκεί θα βρείτε τα σημεία του κέντρου βάρους. Βγείτε και πληκτρολογηστε po(enter). Δώστε - διαχωρίζοντας τις δύο τιμές με κόμμα - τα x και y, που έχετε εντοπίσει από την παραπάνω εντολή. Πατήστε enter. 

Είστε έτοιμη. 

 

Edited by JohnnyHoliday
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γιατί όχι "χειροκίνητα"? Είναι πολύ απλό, και προσφέρει εξάσκηση του νου.

Τα προγράμματα δεν υπάρχουν για να υποκαθιστούν τη σκέψη, αλλά για να κερδίζουμε χρόνο (και ασφάλεια?) σε πολύπλοκους κι επαναλαμβανόμενους υπολογισμούς.

Link to comment
Share on other sites

Αν τα τετράγωνα με Χ στα δύο πρώτα σχήματα είναι τρύπες, δεν υπολογίζεται το κέντρο βάρους χωρίς τις διαστάσεις τους.

Στο τρίτο σχήμα θα χώριζα το σχήμα σε ένα μικρό ορθογώνιο κάτω αριστερά και σε ένα μεγάλο δεξιά.

Το κέντρο βάρους είναι στην ευθεία που ενώνει τα κέντρα των ορθογωνίων. Το κέντρο βάρους βρίσκεται στο σημείο της ευθείας που το χωρίζει σε δύο τμήματα ανάλογα με την επιφάνεια των ορθογωνίων με το μικρότερο τμήμα να είναι πιο κοντά στο κέντρο του μεγάλου ορθογωνίου.

 

Αντίστοιχα στα δύο πρώτα, αν γνωρίζεις τις διαστάσεις που έχουν οι τρύπες, το χωρίζεις σε ορθογώνια. Ανά δύο ορθογώνια βρίσκεις το κέντρο βάρους τους και τις επιφάνειες. Μετά ανά δύο κέντρα βάρους βρίσκεις το νέο κέντρο βάρους μέχρι που να τα συμπεριλάβεις όλα.

 

Η μέθοδος αυτή είναι μπακάλικη αλλά λειτουργεί στην περίπτωση αυτή καθώς έχει σταθερό πάχος το τεμάχιο. Το βάρος είναι ανάλογο της μάζας (mg), η μάζα είναι ανάλογη του όγκου (V*ρ όπου ρ το ειδικό βάρος) και ο όγκος είναι ανάλογος του πάχους (πλάτος x ύψος x πάχος).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

ευχαριστώ πολύ που μου απαντήσατε, αλλά δυστυχώς κάτι δεν μου βγαίνει...

JohnnyHoliday: Έτρεξα την εντολή massprop και μου έβγαλε ένα "πινακάκι" κάτω κάτω με πολλά χ και y, μετά τι κάνω ακριβώς? και κάτι άλλο, αν αφαιρέσω (κάνω substract) τις οπές θα μου βρει το σωστό κέντρο βάρους?

 

sdim: "Το κέντρο βάρους βρίσκεται στο σημείο της ευθείας που το χωρίζει σε δύο τμήματα ανάλογα με την επιφάνεια των ορθογωνίων με το μικρότερο τμήμα να είναι πιο κοντά στο κέντρο του μεγάλου ορθογωνίου." δεν το κατάλαβα ενώ έκανα τα προηγούμενα βήματα... 

 

ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΒΑΡΟΥΣ.pdf

Edited by NICOLE KONTARAKI
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, NICOLE KONTARAKI said:

JohnnyHoliday: Έτρεξα την εντολή massprop και μου έβγαλε ένα "πινακάκι" κάτω κάτω με πολλά χ και y, μετά τι κάνω ακριβώς? και κάτι άλλο, αν αφαιρέσω (κάνω suBtract) τις οπές θα μου βρει το σωστό κέντρο βάρους?

Διαβάστε τις τιμές που αναφέρονται στο centroid.. Μόνο αυτές σας απασχολούν εν προκειμένω. 

Μα εννοείται πως πρέπει να τις αφαιρέσετε! Αν δεν αφαιρεθούν, θα υπολογίσει το Κ. Β. της συμπαγούς διατομής (μικτής) και όχι της καθαρής (χωρίς δηλαδή, την ποσότητα που βρίσκεται εντός των οπών). 

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Tetris: είναι γνωστές οι αποστάσεις των οπών από τα όρια του περιγράμματος. τα επισυνάπτω παρακάτω.

JohnnyHoliday: όταν κάνω massprop επιλέγω όλο το σχήμα με οπή μαζί. Στο centroid μου βγάζει αυτές τις τιμές. Εγώ ποιες γράφω? I: 8.36006467E+11 along [0.99985677   0.01692472]

J: 1.94704865E+12 along [-0.01692472     0.99985677]

 

σχηματα για κεντρα β.pdf

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, NICOLE KONTARAKI said:

JohnnyHoliday: όταν κάνω massprop επιλέγω όλο το σχήμα με οπή μαζί. Στο centroid μου βγάζει αυτές τις τιμές. Εγώ ποιες γράφω? I: 8.36006467E+11 along [0.99985677   0.01692472]

J: 1.94704865E+12 along [-0.01692472     0.99985677]

Όταν κάνετε massprop και εφόσον έχετε εκτελέσει σωστά την εντολή αφαίρεσης (subtract), θα παρατηρήσετε ότι είτε επιλέξετε γραμμή από το γενικότερο περίγραμμα της διατομής είτε γραμμή της οπής, επιλέγεται αυτομάτως όλο το σχήμα (δεν υπάρχει δυνατότητα επιμέρους επιλογών). 

Θα πρέπει να ανεβάσετε απόσπασμα οθόνης (screenshot) για να σας πω, με copy - paste που κάνετε, δεν μπορώ να καταλάβω. Εκ πρώτης όψεως πάντως, με ροπές αδράνειας μοιάζουν οι τιμές αυτές και όχι με τις συντεταγμένες του Κέντρου Βάρους. 

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.