Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εκδόθηκε η ΚΥΑ που καθορίζει τη μέγιστη συνολική ισχύς για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις ανά περιφέρεια


Engineer

Recommended Posts

Η μέγιστη συνολική ισχύς για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκτάσεις, ανά περιφέρεια, καθώς και η διαδικασία της χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, καθορίζονται σύμφωνα με νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε σχετικό ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW, που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε αγροτεμάχια, που χαρακτηρίζονται ως γη υψηλής παραγωγικότητας.

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος των σταθμών που δύνανται να εγκατασταθούν στις αναφερόμενες εκτάσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο των περιοχών της Αττικής, όσο και των υπόλοιπων περιφερειών της επικράτειας.

Στους παρακάτω πίνακες, παρουσιάζεται αναλυτικά η ισχύς ανά έκταση για κάθε περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα:

screenshot_2022-10-17_140918.jpg?itok=Pu
screenshot_2022-10-17_141055.jpg?itok=Xd
screenshot_2022-10-17_141028.jpg?itok=oj

 

Όσον αφορά τον υπολογισμό τυχόν υπέρβασης του μέγιστου ορίου συνολικής ισχύος, δεν συμπεριλαμβάνονται φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίσταται σε «χορτολιβαδικές» εκτάσεις, ωστόσο ακόμα και σε περίπτωση που ένας σταθμός εγκαθίσταται μερικώς σε αγροτική έκταση, υπάγεται στον παραπάνω περιορισμό, καθώς θεωρείται ότι έχει εγκατασταθεί στο σύνολό του σε αγροτική γη. Σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα,  ο έλεγχος για την υπέρβαση του ορίου της προβλεπόμενης ισχύος.

Τι προβλέπει η διαδικασία για τους όρους σύνδεσης

Ειδικότερα, για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, για φωτοβολταϊκό σταθμό που πρόκειται να εγκατασταθεί σε αγροτική γη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν -μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία αίτησης- έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και σχετικό πρακτικό της Περιφερειακής επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, από τα οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός της γης (υψηλής ή μη παραγωγικότητας).

Εναλλακτικά, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση.

Κατά τη διαδικασία χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης και αφού έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ο αρμόδιος διαχειριστής θα πραγματοποιεί τον αναγκαίο έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν η ισχύς του κάθε έργου, προστιθέμενη στη συνολική ισχύ των σταθμών που έχουν τεθεί σε λειτουργία ή έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης, υπερβαίνει ή όχι το προβλεπόμενο όριο για κάθε περιοχή.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

"Εναλλακτικά, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, η οποία δύναται να περιλαμβάνεται επί του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την αίτηση" .

Πάλι δηλαδή με "ευθύνη μηχανικού" να έχει αυτός τη θηλειά στο λαιμό του, αφού να φανταστώ για να απαντήσουν τα τζιμάνια της "αρμόδιας".... και καλά.... Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα πρέπει να περάσουν 2-3 χρονάκια.

Χώρια του ότι κατάντησαν τα Τοπογραφικά Διαγράμματα πίνακα ανακοινώσεων με τις ηλίθιες απαιτήσεις τους. (Μιας που είναι μεγάλο το χαρτί και έχει χώρο βάλε και αυτό βάλε και το άλλο, στρίμωξε και τούτο.... κλασσική ατάκα των ευθυνόφοβων συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δασολόγων και λοιπών)

Τι διάολο κάνει το ΤΕΕ και οι σύλλογοι δεν μπορώ να καταλάβω. Αν δεν μπορούν αυτοί να πιέσουν καταστάσεις τι μπορεί μόνος του ένας απλός μηχανικός...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.