Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προβλήματα σε πολυκατοικίες λόγω "τακτοποίησης" αυθαιρεσιών


myriam

Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Παρακαλώ για τα σχόλια και τις υποδείξεις σας στο κάτωθι άρθρο μου.  Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Σας ευχαριστώ πολύ.

* * * * *

 

Έγινε διαγραφή ενεργού συνδέσμου προς άλλο σάϊτ (δικό σας)

Το κείμενο προς σχολιασμό μπορεί να μπει εξ ολοκλήρου εδώ στο Φόρουμ.

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Αν θυμάμαι καλά, η υπόθεση των ημιυπαίθριων ενσωματώθηκε στην πολεοδομική νομοθεσία, με εισήγηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και όχι των εργολάβων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το πρώτο θέμα, υποθέτω ότι η σοφίτα εγκαταστάθηκε μέσα σε μια στέγη η οποία (φαντάζομαι) προβλέπονταν από την οικοδομική άδεια. Με αυτή την υπόθεση, δεν είχατε ποτέ κοινόχρηστο δώμα για να διεκδικείτε την χρήση του. Αν δεν ισχύει η υπόθεση που έκανα και προβλέπονταν κοινόχρηστο δώμα, μπορείτε να προσβάλλετε δικαστικά την δήλωση αυθαιρέτου της σοφίτας και το πιθανότερο είναι να λύσετε το πρόβλημά σας.

Κατά την άποψή μου, οι στέγες στις πολυκατοικίες, με σοφίτες ή χωρίς, είναι προτιμότερες από τα δώματα. Και με σωστό σχεδιασμό και συνεννόηση μπορούν να μπουν και ηλιακοί θερμοσίφωνες και ηλιακά πάνελ και δορυφορικές. Η μπουγάδα δεν θα βολέψει.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα, που είναι και το ουσιαστικό, θεωρώ ότι, πάλι, μέσω της δικαστικής οδού θα αναγκαστούν οι συνιδιοκτήτες να συναινέσουν στην αλλαγή του πίνακα κατανομής δαπανών. Ο νομικός της παρέας ίσως μπορεί να δώσει τα φώτα του.

Αλλά, αν θυμάμαι καλά από τον κανονισμό της οικοδομής που μένω, υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι ο πίνακας κατανομής δαπανών πρέπει να αλλάξει αν υπάρχουν αλλαγές στα διαμερίσματα που τον επηρεάζουν. Θυμάμαι παλιότερα το μαλλιοτράβηγμα στις οικοδομές ήταν με τις πρόσθετες φέτες στα καλοριφέρ και τα μπόιλερ που επιβάρυναν την κοινόχρηστη θέρμανση αλλά πλήρωναν όλοι... Και τώρα που με ζώσανε τα φίδια, θα διαβάσω τον κανονισμό ξανά για να βεβαιωθώ ότι αυτό που είπα ισχύει... :roll:

Ο κανονισμός της οικοδομής είναι το σημαντικότερο για την πολυκατοικία. Δυστυχώς όμως, κανένας δεν ασχολείται με αυτόν κατά την αγορά. Δεν διαβάζεται καν πριν αγοράσουμε το σπίτι μας και είναι αυτός που μας λέει πως θα ζήσουμε στο σπίτι μας.

Link to comment
Share on other sites

 α] Εαν υπαρχει κανονισμος, ισχυει ό,τι αυτος οριζει.

   Η τροποποιηση γινεται  με το 65%, συμφωνα με τις διαταξεις του ν. 1562/85

"Αν υπάρχει ήδη χωριστή κατ' ορόφους ή διαμερίσματα ιδιοκτησία, δεν έχει όμως καταρτιστεί κανονισμός των σχέσεων των συνιδιοκτητών, η πλειοψηφία τουλάχιστον 60% των συγκυρίων δικαιούται να ζητήσει δικαστικώς, κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων άρθρων, να καταρτιστεί κανονισμός, εφόσον είναι αναγκαίος για τον καθορισμό των σχέσεων των συνιδιοκτητών.

Κατά τον ίδιο τρόπο και με πλειοψηφία τουλάχιστον 65% των συγκυρίων μπορεί να επιτραπεί η συμπλήρωση ή και η τροποποίηση του κανονισμού, όταν εμφανίζει ελλείψεις που εμποδίζουν τη λειτουργία της συνιδιοκτησίας ή τη χρήση των χωριστών ιδιοκτησιών σύμφωνα με τον προορισμό του ακινήτου."

Με τις ιδιες διαταξεις γινεται και η συνταξη κανονισμου, εάν δεν υπάρχει, με το 60%

 

  β] Εαν δεν υπαρχει κανονισμος, η κατανομη των δαπανων γινεται με βαση την αξια καθε διαμερισματος, αναλογιστικά ως προς την συνολικη αξια της οικοδομης, οπως    αυτη  υπολογιζεται με βαση τις αντικειμενικες αξιες.

Επομενως, σε αυτη την περιπτωση,  ο βλαπτομενος αρνειται την πληρωμη κοινοχρηστων, γινεται εναντιον του αγωγη, αλλα υπαρχει η υποχρεωση υπολογισμου και καταγραφης  στο δικογραφο της αγωγης, της αντικειμενικης αξιας καθε ΟΙ.

Εκει θα φανουν ολα.

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Dimitris,

Δυστυχώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα 60 χιλιοστά διότι από τα 12 διαμερίσματα της πολυκατοικίας τα 9 έχουν ημιυπαίθριους και σοφίτες οπότε δεν τους συμφέρει να συναινέσουν. Όσο για την μελέτη του Κανονισμού,  όταν συντάχθηκε δεν ήταν "τακτοποιημένοι" οι ημιυπαίθριοι ούτε είχε βγει ο νόμος περί "τακτοποίησης". Όταν βγήκε λέει ότι με την τακτοποίηση δεν αλλάζουν τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Δεν αναφέρει όμως τίποτα για αλλαγή χιλιοστών στις κοινόχρηστες δαπάνες και καλοριφέρ.  Αν δεν ψηφιστεί κάποια τροποποίηση του νόμου που να επιβάλλει την αλλαγή δεν μπορώ να μπω σε δικαστικούς αγώνες. Έστειλα το άρθρο στο ΥΠΕΝ, να δω αν θα απαντήσει κανείς. Ίσως το Τεχνικό Επιμελητήριο θα μπορούσε να το απαιτήσει. Έχετε κάποια ιδέα για το πού αλλού θα μπορούσα να απευθυνθώ;  Το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό και δευτερευόντως οικονομικό. Είναι τόσο άδικο που δεν μπορώ να το χωνέψω!

Link to comment
Share on other sites

τα "χιλιοστα"  δεν αλλαζουν...αυτο οριζει ο νομος

Οι δαπανες ειναι υπο συζητηση, διοτι αλλαξαν τα τμ.

Να μιλησεις με τον δικηγορο σου.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και δείτε μια "μικρή" λεπτομέρεια.... Όταν ενυπάρχουν ρυθμίσεις μόνο του 3843, οι χώροι αυτοί είναι ρυθμισμένοι για 30 χρόνια!!! Μπορούν να γίνουν "νομίμως υφιστάμενοι" με την απόκτηση της ΗΤΑ... Το ξυπνοπούλι όμως ιδιοκτήτης, δεν θα το κάνει (απόκτηση τώρα ΗΤΑ) διότι προφανώς ουδείς τον υποχρεώνει γι' αυτό! Οπότε αυτοί οι χώροι δεν δύναται ν' ακολουθήσουν τα δεδομένα των υπολοίπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κι ο νοών νοείτο....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.