Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στα 100 μ. ανεβάζει το ύψος των κτιρίων στην Θεσσαλονίκη η ανάπλαση των "Κεραμείων Αλλατίνη"


Engineer

Recommended Posts

Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την αξιοποίηση των πρώην «Κεραμείων Αλλατίνη». Η έκταση έχει περάσει στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΣΤΑΝΤΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη, επικεφαλής του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, η οποία και θα αναπτύξει το ιστορικό ακίνητο.

Πρόκειται για έκταση 81,2 στρεμ.  με διατηρητέα κτίρια, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής που έχει την ονομασία «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης».

Πώς θα διαμορφωθεί η έκταση- Χρήσεις και Συντελεστές Δόμησης

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, η έκταση του ακινήτου, που περιλαμβάνει επτά διατηρητέα κτίσματα, είναι 81.191,35 τ.μ. και η εισφορά σε γη που οφείλεται σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 39.245,68 τ.μ.. 

Εντός του ακινήτου παραμένουν τα 7 κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία Το σύνολο της κάλυψης των κτισμάτων είναι 8.800 τ.μ. περίπου και η συνολική δόμηση υπολογίζεται σε 10.500 τ.μ. περίπου. Για το σύνολο των παραπάνω κτισμάτων διατηρείται το κέλυφος τους ως δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ειδικότερα για το κεντρικό κτήριο καθορίζεται ως υποχρεωτική χρήση όπως τμήμα αυτού να διατηρηθεί ως μουσείο του εαυτού του και το υπόλοιπο κτήριο ως δημόσιες η διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η εισφερόμενη γη προτείνεται να αποδοθεί:

Για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών κυρίως προς την δυτική πλευρά του ακινήτου σε επαφή με την περιοχή της Κηφισιάς, καθώς και για την δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνέχεια των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων της περιοχής Νέας Ελβετίας δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός αστικού πάρκου μέρους του μητροπολιτικού πάρκου. 

Στην περιοχή προτείνεται η δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα πολιτισμού μέσω της επανάχρησης του κεντρικού διατηρητέου κτηρίου (αντιμετωπιζόμενο υποχρεωτικά ως κοινωφελές δημόσιου χαρακτήρα, για το οποίο η απόφαση κήρυξης του ως μνημείο ορίζει τμήμα αυτού να διατηρηθεί ως μουσείο του εαυτού του και το υπόλοιπο κτήριο ως δημόσιες η διοικητικές λειτουργίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος).

Στην υπολειπόμενη μετά την εισφορά γης έκταση που απομένει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, τμήμα της οποίας θα αποτελούν και τα διατηρητέα κτίρια πλην του κεντρικού κτηρίου προτείνεται δόμηση κτηρίων μεικτής χρήσης με περιορισμένη κάλυψη σε μεγάλες αποστάσεις τόσο από τα διατηρητέα κτίσματα όσο και από τις γύρω οικιστικές περιοχές με σκοπό τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου μητροπολιτικού χαρακτήρα αστικών κεντρικών λειτουργιών και πολιτισμού μέσω της επανάχρησης και αξιοποίησης των διατηρητέων κτηρίων του κεραμοποιείου Αλλατίνη με βασική στόχευση την ενσωμάτωση, ανάδειξη και ένταξη των διατηρητέων αυτών κτισμάτων στον ευρύτερο αστικό ιστό. 

Προτεινόμενες χρήσεις 

Κατοικία. 

Κοινωνική πρόνοια. 

Πολιτιστικές εγκαταστάσεις. 

Διοίκηση. 

Χώροι συνάθροισης κοινού/ Συνεδριακά κέντρα. 

Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. 

Γραφεία. 

Εστίαση. 

Αναψυκτήρια. 

Αναψυχή Κέντρα διασκέδασης

Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις 

Στάθμευση (κτίρια-γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Όροι και περιορισμοί δόμησης 

Μέγιστη Επιτρεπόμενη Δόμηση: 32.000 τ.μ. πλέον της δόμησης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων σε εφαρμογή ΜΣΔ 0,8 στο σύνολο της ενότητας. 

Μέγιστό Ποσοστό Κάλυψης: 25% συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων. 

Ύψος Κτηρίων: Επιτρέπεται ψηλό κτήριο όπως ορίζεται με την παρ. 97 του άρθρου 100 του ν. 4759/2020 με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 100 μ. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

52 λεπτά πριν, tetris said:

μίζεροι είστε εσείς, που δεν αντιλαμβάνεστε τι εστί ανάπτυξη.. [.καθ' ύψος...] :-D

μιλαμε για   εδω

https://www.google.com/maps/@40.5898525,22.9716285,3a,75y,206.92h,92.36t/data=!3m7!1e1!3m5!1sHWJYxW37x51xQ8eewp_39g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DHWJYxW37x51xQ8eewp_39g%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D8.874188%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?hl=el-US

 

αρθρο 100 παρ. 97 ν.4759

97. Ψηλά κτίρια είναι τα κτίρια, που έχουν ύψος μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο στο άρθρο 15, βάσει ειδικών όρων δόμησης που έχουν ορισθεί με ειδικά διατάγματα.»

 

να δουμε τι θα κανουν οι "απεναντι"

   Η "νομικη μελετη" για τα ψηλα κτιρια

https://ypen.gov.gr/wp-content/uploads/2022/10/ΝΟΜΙΚΗ-ΜΕΛΕΤΗ-ΨΗΛΑ-ΚΤΗΡΙΑ-ΕΠΣ-ΚΕΡΑΜΕΙΑ-ΑΛΛΑΤΙΝΗ.pdf  

 

  Ολη η διαβουλευση, εδω

https://ypen.gov.gr/anartisi-dimosiopoiisi-sto-koino-tis-stratigikis-meletis-perivallontikon-epiptoseon-sbe-tou-eidikou-poleodomikou-schediou-eps-stin-periochi-kerameion-allatini-tou-dimou-thessal/

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα λίγο την νομική μελέτη, χωρίς να είμαι βέβαια ειδικός δεν θέλει και φοβέρες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι το 90% είναι copy/paste του ΝΟΚ. Αν είναι να χρησιμοποιούνται τέτοιες μελέτες για να παίρνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις, μου φαίνεται τουλάχιστον περίεργο.

Α επίσης ο Καρατσώλης δεν είναι νομικός σύμβουλος του ΤΕΕ; :)

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, akis73 said:

Α επίσης ο Καρατσώλης δεν είναι νομικός σύμβουλος του ΤΕΕ; :)

Εμ, πώς αλλιώς θα είχε μια κάποια "τεχνική νομιμοποίηση"?

και προφανώς

δεν είναι μόνον αυτός μέσα στο κόλπο 

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

Βρε λεβέντες γιατί "τρώγεστε"; Αφήστε τα "παιδιά" να βγάλουν κάνα φράγκο.....

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.