Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τόποι Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους


Recommended Posts

27 minutes ago, tetris said:

Δεν νομίζω πως η οποιαδήποτε ασάφεια είναι υπέρ του μηχανικού και του πελάτη.

Η δήλωση 651 πρέπει να είναι λιτή και σαφής. Όπως ακριβώς ορίζει η νομοθεσία. Αν θέλεις να γράψεις κι άλλα πράγματα, βάλε τα σε κάποιο υπόμνημα. 

Σχετικά με το περιεχόμενο της δήλωσης, και τις ευθύνες του μηχανικού, υπάρχει η τεκμηριωμένη γνωμοδότηση Καρατσώλη.  (ως απάντηση στον sdtopo)

Αν και ξεφεύγω από το θέμα, μια μικρή παρένθεση. Ναι, αλλα δεν υπάρχει ούτε ένας συμβολαιογράφος που θα το δεχόταν αυτό, (τουλάχιστον με αυτούς που έχω συνεργαστει μεχρι στιγμης).

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

συμπληρωσα το κειμενο του Καρατσωλη...δες το

Ο συμβ/φος εχει συγκεκριμενα  αιτηματα, για συγκεκριμενα πιστοποιητικα, με βαση συγκεκριμενες διαταξεις..

Τι "δεν θα δεχοταν";;;;

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ στο ότι η δήλωση πρέπει να είναι λιτή και σαφης. Το αρχικό ερώτημα ήταν αν θα πρέπει να αναφερθεί στην δήλωση αν είναι και εντός περιοχής φυσικού κάλλους αντί να λέει μόνο εκτός Σχεδίου.

Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι θα πρέπει να αναφερθεί στην δήλωση η ένταξη σε αυτην την περιοχή και να αναγράφουν στους όρους δόμησης και οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Σε άλλη περίπτωση η δήλωση είναι ασαφής.

Ο Καρατσώλης αναλύει την ευθύνη  σε περπτώσεις όπου αναγράφεται "οικοδομησιμο" σε δήλωση και η υπηρεσία αρνείται την οικοδόμηση, όπου προφανώς δεν υπάρχει ευθύνη. Δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου το ακίνητο ήταν π.χ. εντός Αρχ. Ζώνης Α και αυτό δεν αναφερόταν πουθενά.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, zulumpo said:

..δεν υπάρχει ούτε ένας συμβολαιογράφος που θα το δεχόταν αυτό, (τουλάχιστον με αυτούς που έχω συνεργαστει μεχρι στιγμης).

Να τους το κόψεις, με το απλό ερώτημα "ποια διάταξη ζητάει τα επί πλέον?".  Κι αν πέσεις σε ντουβάρι, άσε υπονοούμενα ότι θα στείλεις τον πελάτη αλλού. 

Κι όπως είπα, στη δήλωση 651 ΜΟΝΟ τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. Τα υπόλοιπα, σε άλλη θέση του διαγράμματος.

Επειδή κάποιοι συνάδελφοι (για να δικαιολογήσουν την αμοιβή?) βάζουν στο τοπογραφικό την Άρτα και τα Γιάννινα, δεν σημαίνει ότι έγινε και θεσμός. 

Ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να ελέγξει με δικό του μηχανικό τόσο την ορθότητα της αποτύπωσης, όσο και τους όρους δόμησης αλλά και τις  ειδικές διατάξεις. Αν κάποιοι είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι, πρόβλημά τους.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

θα μεινω σε αυτη την -σωστη- παρατηρηση απο τον sdtopo

"Ο Καρατσώλης αναλύει την ευθύνη  σε περπτώσεις όπου αναγράφεται "οικοδομησιμο" σε δήλωση και η υπηρεσία αρνείται την οικοδόμηση, όπου προφανώς δεν υπάρχει ευθύνη. Δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου το ακίνητο ήταν π.χ. εντός Αρχ. Ζώνης Α και αυτό δεν αναφερόταν πουθενά. "

 Αυτό, σε συνδυασμο με το τι ζηταει το ΑΑΓΗΣ για τον υπολογισμο του αντικειμενικου ειδικα στο "Γ" και το ποιος βεβαιωνει  την αδυναμια ανοικοδομησης

https://www.minfin.gr/documents/31361/465101/AA_GHS.pdf/91eb1247-2981-42d8-8acb-bc48c1830912

συν  την βεβαιωση του ν. 1337,

 συν την βεβαιωση  κτηματογραφησης

συν την βεβαιωση δασικου

ανηκουν στην αρμοδιοτητα του μηχανικου. και θα τα ζητησει ο συμβ/φος για τον υπολογισμο του αντικειμενικου, επειδη του το ζηταει η ΔΟΥ για τον ελεγχο.και την αποδοχη της δηλωσης ΦΜΑ..

 

Οχι με βαση τον ν. 651,  αλλά με βαση "παρεμφερεις" διαταξεις

ΥΓ
Θα μπορουσαμε εδω να προσθεσουμε και τυχον μειωμενους συντελεστες δομησης λογω ΓΠΣ ή ΣΟΟΑΠ...ή αλλες ρυθμισεις.

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, tetris said:

Να τους το κόψεις, με το απλό ερώτημα "ποια διάταξη ζητάει τα επί πλέον?".  Κι αν πέσεις σε ντουβάρι, άσε υπονοούμενα ότι θα στείλεις τον πελάτη αλλού.

Εντελώς σύμφωνος και ειδικά στο δεύτερο εδάφιο. Πάντοτε κάνοντας και την αυτοκριτική μας, γιατί πολλούς συμβολαιογράφους εμείς τους μαθαίνουμε να υπερβάλλουν στις αρμοδιότητές τους.

Και για να κλείνουμε το θέμα με τις επιπλέον πληροφορίες στη δήλωση 651, ειδικά πάνω στο θέμα των ΤΙΦΚ, θα σας πω μια περίπτωση :

Η αρμοδιότητα των ΤΙΦΚ μεταβιβάστηκε από το ΥΠΠΟ στο ΥΠΕΚΑ/ΥΠΕΝ το 1984. Η απόφαση γράφει σαφώς ότι εφεξής η αρμοδιότητα χαρακτηρισμού, οριοθέτησης και προστασίας αυτών των περιοχών θα ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμη και των ήδη χαρακτηρισμένων από το ΥΠΠΟ. Όμως στο ΥΠΠΟ δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι αυτή τη μεταβίβαση και από την άλλη μεριά το Περιβάλλοντος δεν έκανε τίποτε για να δείξει ενδιαφέρον περί της νέας του αρμοδιότητας.

Πηγαίνει λοιπόν ο ιδιώτης με τον μηχανικό του στο ΣΑ. Το ΣΑ παραπέμπει το θέμα για γνωμοδότηση στο ΥΠΠΟ γιατί αυτό είχε κάνει την κήρυξη και το ΥΠΠΟ απαγορεύει μερικώς τη δόμηση στον ιδιώτη. Τι ποινή λοιπόν θα έπρεπε να έχει ο μηχανικός και πόση αποζημίωση θα έπρεπε να του ζητήσει ο ιδιώτης ;

Οπότε, συμπερασματικά, στη δήλωση του 651/77 μόνο ότι λέει ο νόμος για το οικόπεδο και ενδεχομένως για τα όμορα και τέλος.

Οι λοιποί όροι δόμησης όπως και η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ των περιοχών προστασίας, που σε ΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ισχύουν για το ακίνητο, αναφέρονται σε κάποια άλλη θέση του τοπογραφικού μαζί με τα ΦΕΚ τους (για τη διευκόλυνση των συναδέλφων) ή μόνο με τα ΦΕΚ τους (πχ. εκτός σχεδίου). Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους ελέγχεται από δημόσια υπηρεσία πριν την έκδοση της πράξης.

υγ. καλημέρα Δημήτριε.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

kan62    "  Οι λοιποί όροι δόμησης όπως και η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ των περιοχών προστασίας, που σε ΜΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ ισχύουν για το ακίνητο, αναφέρονται σε κάποια άλλη θέση του τοπογραφικού μαζί με τα ΦΕΚ τους (για τη διευκόλυνση των συναδέλφων) ή μόνο με τα ΦΕΚ τους (πχ. εκτός σχεδίου). Σε κάθε περίπτωση η ισχύς τους ελέγχεται από δημόσια υπηρεσία πριν την έκδοση της πράξης. "

 

καλημερα Θεοδωρε

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η πολεοδομικές ιδιότητες ενός γηπέδου όπως:

  • Εντός ζώνης πόλεως
  • Εντός ζώνης οικισμού
  • Εντός κηρυγμένης αρχαιολογικής ζώνης
  • Εντός αρχαιολογικού χώρου
  • Εντός περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
  • Εντός Natura
  • Εντός ζώνης παραλίας
  • Εντός ζώνης απαλλοτρίωσης
  • Εντός άλλης ΖΟΕ

αν αναγραφούν εκτός της δήλωσης τότε δεν αναφέρονται στον τίτλο και μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν οι πωλητές ότι απέκρυψαν την πραγματικότητα ή ότι έχουν άγνοια σε περίπτωση κολλήματος της μεταγραφής ή της άδειας δόμησης.

Συμβουλή μου προς  τους νεότερους συναδέλφους που δεν αισθάνονται σίγουροι ή δεν γνωρίζουν τον τρόπο έρευνας αυτών των περιπτώσεων, είναι να ζητήσουν την βοήθεια εμπειρότερου συναδέλφου.

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το εντός ζώνης σχ. πόλεως ή οικισμού, το καταλαβαίνω όταν εμπίπτουμε σε παρέκκλιση. Απαιτείται δε, για τον υπολογισμό της αξίας.

Το εντός ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ κλπ, πρέπει να αναφέρονται (όχι στη δήλωση 651) γιατί θα αναγραφούν στο συμβόλαιο

Τα όρια απαλλοτριώσεων, κλπ εγκεκριμένων οριογραμμών, φαίνονται στο διάγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, εξυπακούεται ότι, η δήλωση έχει συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ανωτέρω. Συνεπώς, προς τι να τη "φορτώνουμε" με περιττά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.