Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγγραφή στο ΕΤΕΚ - Μεταφορά έδρας στην Κύπρο


Stavroula Sykara

Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι,

Ενδιαφέρομαι για μεταφορά της επιχείρησής μου (ελ. επαγγελματίας) από Ελλάδα σε Κύπρο και αντίστοιχα εγγραφή στο αντίστοιχο επιμελητήριο και ταμείο ασφάλισης.

Είμαι διπλ. πολιτικός μηχανικός και θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζει κανείς τι ενέργειες πρέπει να γίνουν (πολύ συνοπτικά) πχ να δώσω ξανά εξετάσεις για άδεια άσκησης; Να δηλώσω έδρα στην Κύπρο και αν δραστηριοποιούμαι και στην Ελλάδα θα συμφέρει αυτό; ΤΙ ΦΠΑ έχουν στην Κύπρο και αν οι εισφορές είναι πιο λίγες; Θα ήθελα μια γενική εικόνα και εννοείται θα επικοινωνήσω και με λογιστή. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. 

Link to comment
Share on other sites

Αμφιβάλλω αν αυτό το σχήμα που περιγράφεις σου προσφέρει οποιοδήποτε σοβαρό οικονομικό όφελος.

Πρώτα απ'όλα αν ασχολείσαι με οικοδομικές άδειες και τις τυπικές εργασίες τεχνικού γραφείου πιθανόν να έχεις προβλήματα καθώς χρειάζεται να υποβάλλονται φορολογικά παραστατικά σε πλατφόρμες.

Κάποιο νόημα έχει αν προσφέρεις μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες ή/και μελέτες που δεν απαιτούν να περάσουν από σύστημα ΤΕΕ ή/και πολεοδομία ή/και είσαι κατασκευαστής.

Σε κάθε περίπτωση αν παραμείνεις εσύ φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, θα πρέπει να δηλώσεις τα εισοδήαματα σου από επιχειρηματική δραστηριότητα στην αλλοδαπή τα οποία θα φορολογηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας.

Γενικά αν μιλάμε για φορολογητέο 20 - 30Κ δεν αξίζει κατά την άποψη μου να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση με έδρα την αλλοδαπή. Αν μιλάμε για άνω των 50Κ/έτος τότε να δεις πρώτα να μετατρέψες την ατομική επιχείρηση σε άλλη μορφή εταιρεία (π.χ. ΙΚΕ).

Τα παραπάνω ισχύουν αν εσύ παραμείνεις Ελλάδα και θέλεις να μεταφέρεις έδρα για φορολογικούς λόγους. Αν όντως μετακομίζεις Κύπρο αλλάζει το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Είδα το μήνυμα αρκετά καθυστερημένα. 

Η δραστηριότητά μου θα είναι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και σκέφτομαι που με συμφέρει περισσότερο να έχω την έδρα μου. 

Ίσως τελικά να συμφέρει να είναι εκεί που θα είναι και η μόνιμη κατοικία (πράγμα το οποίο ακόμα το ψάχνω).

Ευχαριστώ πολύ πάντως για το χρόνο σας συνάδελφε. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.