Jump to content

«Εύβοια Μετά»: To Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης (masterplan) της Βόρειας Εύβοιας


Engineer
 Share

Recommended Posts

Επτά άξονες, 71 έτοιμα, ώριμα έργα και 148 σελίδες οράματος και προοπτικής για τις καμένες δασικές περιοχές περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας (Masterplan), το οποίο ολοκληρώθηκε από το «Διάζωμα».

Με πολύ μεράκι, αλλά και εντατικούς ρυθμούς, λόγω της υψηλής προσδοκίας των κατοίκων για την αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής, εθελοντές του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ επεξεργάστηκαν την επόμενη ημέρα της Βόρειας Εύβοιας, ξεπερνώντας ακόμη και τα στεγανά της επιστημονικής μεθοδολογίας, καθώς στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, η εκπόνηση του οποίου καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγίες και δωρεές, προβλέπονται καινοτόμα συστήματα προστασίας και αποκατάστασης του δάσους, τα οποία ανοίγουν ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δρόμους.

Πρωτίστως, όμως, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης καταγράφει και αξιοποιεί όλες τις προτάσεις που κατέθεσε η τοπική κοινωνία μετά την πύρινη λαίλαπα, με τη μορφή δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να νοηματοδοτήσει μια νέα αρχή για την περιοχή.

Δείτε ολόκληρο το Στρατηγικό Σχέδιο (Masterplan) Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας:

https://eviameta.diazoma.gr/ ή εδώ: https://evoia-meta.b-cdn.net/meletes-telika/eviameta-masterplan.pdf

«Βιώσιμος Καθαρισμός» και ενεργειακή κρίση

Εφαρμόζοντας μια σειρά από ρηξικέλευθες επιστημονικές μεθόδους, η πλέον εμβληματική αυτών είναι ο βιώσιμος καθαρισμός, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομία του δάσους, αλλά και στην ουσιαστική προστασία του, καθώς αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο πυροπροστασίας. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο πλήρης καθαρισμός των ελληνικών δασών θα κόστιζε 20 δις ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους μελετητές, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας εισηγείται για πρώτη φορά έναν συνδυασμό κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας, ιδρύοντας έναν κοινωνικό συνεταιρισμό για την προστασία του δάσους της Βόρειας Εύβοιας.

Σε αυτόν θα μετέχουν όλοι οι τοπικοί επαγγελματίες του δάσους, από κοινού με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση για τα πρώτα τρία χρόνια και με σκοπό την εξασφάλιση πόρων για την τοπική κοινωνία από τα υπολείμματα της πυρκαγιάς, όπως η βιομάζα, δηλαδή καθαρή ενέργεια σε εποχές ενεργειακής κρίσης, τα βιοκάρβουνα και οι ξυλώδεις κατασκευές.

Νέα χάραξη στη Βόρεια Εύβοια

Απαντώντας, επιπλέον, στις ελλιπείς οδικές υποδομές, το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης προβλέπει σε μελέτη του νέα χάραξη για τον οδικό άξονα Ψαχνών – Ιστιαίας, μήκους 92-93 χιλιομέτρων, απόσταση η οποία μετά την ολοκλήρωση του έργου θα καλύπτεται σε μία ώρα και δέκα λεπτά αντί τριών ωρών περίπου, που απαιτούνται σήμερα. Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις:

· 1η φάση: Οδικό Τμήμα Ψαχνών – Στροφιλίας (με τις εργασίες να εξελίσσονται την επόμενη διετία, με προϋπολογισμό 230 εκατομμύρια ευρώ),

· 2η φάση: Οδικό Τμήμα Στροφιλίας – Αιδηψού και Ιστιαίας,

ενώ στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η παράκαμψη της Χαλκίδας (Νέα Αρτάκη), στην οποία έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος, με απώτερο στόχο ο νέος οδικός άξονας της Βόρειας Εύβοιας να δίνει πρόσβαση, μέσω πέντε κλάδων του, σε όλα τα σημεία διαμονής, ακόμη και απομακρυσμένα. Ειδικά για τα έργα οδοποιίας, στο Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπονται έργα αναβάθμισής του για όλο το νησί, προκειμένου να μπορεί να αξιοποιήσει στο σύνολό του τις τουριστικές και παραγωγικές δυνατότητές του.

71 έργα και… ψηφιακοί νομάδες

Συνολικά, το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει 71 ώριμα έργα (με τη μορφή Τεχνικού Δελτίου), δηλαδή εφοδιασμένα με το «διαβατήριο» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά και έναν «προθάλαμο» έργων, όπου θα προστίθενται διαρκώς νέα έργα, πλαισιώνοντας όλο το φάσμα των δράσεων που προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο.

Πέρα από τις υποδομές, στο ίδιο σχέδιο εντάχθηκαν και δυναμικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων στη Βόρεια Εύβοια. Στο πρόγραμμα «Πολίτης», όπως αποκαλείται η δέσμη των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνονται:

· η ένταξη διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων στα ΚΕΠ και η δημιουργία σύγχρονου, υποστηρικτικού λογισμικού,

· η εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και στη δημόσια διοίκηση, δηλαδή η επίδοση πιστοποιητικών στους ηλικιωμένους κατ’ οίκον,

· η λειτουργία Κέντρων Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στη Βόρεια Εύβοια, που θα εποπτεύουν την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας,

· η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Βόρεια Εύβοια, για την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας,

· αλλά και οι υποδομές γρήγορου ίντερνετ (100 ΜΒ), ώστε να αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές υγείας και πρόνοιας, αλλά και να καταστεί η περιοχή ελκυστικότερη για ψηφιακούς νομάδες.

Προμετωπίδα η Αιδηψός

Κορωνίδα της ανάδειξης της Βόρειας Εύβοιας ως τουριστικού θερέτρο και τόπου αναψυχής συνιστά στο Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, το οποίο αναμένεται να αλλάξει μορφή εκ βάθρων, προκειμένου να καταστεί επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν προβλεφθεί:

· Μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος

· Μελέτη ευρείας ανάπλασης της πόλης της Αιδηψού

· Μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης του ιαματικού πόρου και

· Κίνητρα για αναβάθμιση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ιαματικών μονάδων.

Πληροφορίες: https://expressevia.com/2022/11/εύβοια-μετά-τι-περιλαμβάνει-το-στρα/


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.