Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υψη κτιρίων: νέα δικαστική απόφαση καταργεί επιπλέον ορόφους του ΝΟΚ και ΓΟΚ


Recommended Posts

Υψη κτιρίων: νέα δικαστική απόφαση καταργεί επιπλέον ορόφους του ΝΟΚ και ΓΟΚ

 

Νέα δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που ακυρώνει την οικοδομική άδεια ανέγερσης κτιρίου στους Αμπελόκηπους της Αθήνας «γκρεμίζει» τα μπόνους δόμησης επιπλέον ορόφων, που δίνουν οι Οικοδομικοί Κανονισμοί εδώ και μισό αιώνα (ΓΟΚ 1973, ΓΟΚ 1985, ΝΟΚ 2012) και υπογραμμίζει ότι οι περιορισμοί στα ύψη των κτιρίων και στους όρους δόμησης, που προβλέπονται με ειδικά διατάγματα ανά περιοχή υπερισχύουν των Οικοδομικών Κανονισμών.

πηγη

https://ecopress.gr/ypsi-ktirion-dikastiki-apofasi-katargei-tous-epipleon-orofous/

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Η απόφαση ειδικά εκεί που ζητάει να μειώσουν τις πλάγιες αποστάσεις είναι για πολύ συζήτηση. Ακόμα και για τους νόμους του 55, οι οποίοι μια χαρά αυξήθηκαν το  68 και μειώθηκαν το 78. 

Ας τους καταργήσουν λοιπόν και ας αφήσουν το στερεό, να μην υπάρχει αμφισβήτηση.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το σημείο αυτό της απόφασης περί της παραμονής του μεγαλύτερου δ/Δ είναι όντως γελοίο.

Πάντως, στα σχετικά της απόφασης δεν βλέπω κάπου κάποια σύνδεση της υπόθεσης με το άρθρο 10 και το πρόσφατο έγγραφο της ΔΑΟΚΑ που αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η ακύρωση έγινε καθαρά για λάθος όρους δόμησης και όχι για όλα αυτά που λέει το δημοσίευμα ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 - αλαιοτερα ειχαμε το θεμα με τους οικισμους στο Πηλιο...

που "παρεσυρε" οικισμους σε ολη την χωρα

https://e-thessalia.gr/akyres-oi-oriothetiseis-oikismon-sto-pilio-katapatisi-dimosion-ektaseon-poy-den-dilothikan-sto-ktimatologio/

- Ειχαμε και το θεμα για τα ξενοδοχεια περιοχης Μακρυγιαννη.

 

- Τωρα προκυπτει και αυτο   σρτους Αμπελοκηπους.......με  αντικτυπους παντού

«Παγώνει» η έκδοση οικοδομικών αδειών και η οικοδομική δραστηριότητα στην Αθήνα και απειλείται ντόμινο για όλη τη χώρα, με σημείο αναφοράς την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα ύψη των κτιρίων και των επιτρεπόμενων ορόφων. Τι κάνει η ΥΔΟΜ Αθήνας, τι λένε ο ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ  και η ΕΛΛΕΤ και η στάση του ΥΠΕΝ."

 

πηγη

https://ecopress.gr/kolokythia-me-ta-ypsi-ton-ktirion-pag/

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στο συγκεκριμένο θέμα, ο καθένας λέει το μακρύ και το κοντό του...

Όλοι φωνάζουν τι δεν είναι νόμιμο, τη στιγμή που αυτά που λένε οι υπάρχοντες νόμοι δεν θέλουν να τα εφαρμόσουν. Και έρχεται στο τέλος και η ΥΔΟΜ και κάνει το αντάρτικο του δημόσιου υπάλληλου ...

Όλοι οι νόμοι από τον ΓΟΚ55 και μετά λένε ότι τα ειδικά διατάγματα κατισχύουν του κανονιστικά οριζόμενου ύψους, το ίδιο και ο ΝΟΚ, το ΣτΕ λέει το ίδιο, τα δικαστήρια το ίδιο και η ΥΔΟΜ έρχεται το έτος 2022 να πει ότι οι νόμοι θέλουν διευκρίνιση και μέχρι τότε κατεβάζει τα μολύβια.

Κύριοι της ΥΔΟΜ, το διάταγμα του 1955 που καθορίζει τα ύψη στην Αθήνα, το θεωρούσατε μέχρι τώρα, όταν δίνατε όρους δόμησης, ειδικό ή γενικό ;

Ή μας πειράζει ως βασιλικό διάταγμα, τώρα που χαλαρώσαμε δημοκρατικά, και πλέον επιλέγουμε αν και ποιο νόμο θα εφαρμόσουμε ;

Επίσης, είναι άδικο για τα ίδια τα θέματα όταν στη συζήτηση μπερδεύονται ειδικά διατάγματα, γενικά μπόνους ύψους, άρθρο 10 και διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως τόσο στην Αθήνα, όσο και σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο που είχε τομείς υψών, από το 1985 μέχρι σήμερα θεωρούνται ως μη ισχύοντες, και ως όρους δόμησης δίνουν ως ΓΟΚ, ΝΟΚ, δηλαδή από εκδόσεως ΓΟΚ θεωρείται ότι καταργήθηκαν, διαχρονικά από όλες τις Πολεοδομίες της Αττικής, είτε παλιά Νομαρχιακές ή τώρα Δημοτικές. Οπότε κοντά 40 χρόνια δίνουν όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή (και σε πολλές άλλες) αυτές που είχαν και οι ακυρωθείσες άδειες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς εκεί είναι και το θέμα. Δεν μπορείς να λες σαν αρμόδια υπηρεσία ότι ισχύει κάτι αν δεν γνωρίζεις (ή δεν σε ενδιαφέρει) αν είναι ειδικό ή γενικό ...

Link to comment
Share on other sites

40 χρόνια και με εμπλεκόμενες ίσως και 5-6 πολεοδομίες (γιατί όμοιο με αυτό είναι και διατάγματα λεκανοπεδίου), σε περιοχές που αφορούν ενδεχομένως πάνω από το 50% του κτιριακού όγκου της χώρας, και όλες ίδια αντιμετώπιση. Προφανώς και το ερώτημα αυτό θα τους απασχόλησε όταν βγήκε ο ΓΟΚ το 85, και μάλλον θα απαντήθηκε και από το Υπουργείο, για αυτό και είχαν κοινή αντιμετώπιση.

Τώρα ως προς την ουσία, η απόφαση σε παραπέμπει σε διάταγμα του 55, το οποίο τροποποιήθηκε το 68 και το 78. Το δε 78 δεν έχει πλέον επιτρεπόμενο ύψος, παρά μόνο ορόφους, οπότε το αναφερόμενο 21m δεν ισχύε ήδη από το 78. Αυτό που ίσχυε ήταν 6όροφοι (στη συγκεκριμένη περιοχή). Από την στιγμή που βγήκε ο ΓΟΚ δεν υπήρχαν πλέον οι μέγιστοι όροφοι αλλά ύψη.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με το βάθος οικοπέδων για αρτιότητα. Τα διατάγματα όρων δόμησης περιοχών αναφέρουν βάθος και δεν έχουν καταργηθεί. Παρόλα αυτά πλέον δεν κάνουμε έλεγχο βάθους για αρτιότητα, βάσει ΓΟΚ. Άρα θα τεθεί θέμα και για αρτιότητα οικοπέδων λόγω βάθους????

Και πάντα όταν μιλάμε για το Λεκανοπέδιο και ιδίως Αθήνα - Πειραία, να μην σκεφτόμαστε για χρονική διαδοχή διαταγμάτων όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Λόγω παλαιότητας και όγκου τα πράγματα στις περιοχές αυτές εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά χρονικά (ενδεχομένως και αντελώς ανάστροφα) από οπουδήποτε αλλού, και βασικά να έχουμε κατά νου ότι για αυτές τις περιοχές θεσμοθετήθηκαν τα άνω όρια των ΓΟΚ, ΝΟΚ. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι τα άνω όρια υψών των κανονισμών βγήκαν για να αφορούν την επαρχία με ΣΔ 0,6 και όχι την Αθήνα με ΣΔ από 5,4 ως 3.

Η δε συγκεκριμένη περιοχή ούτε προστατευόμενη είναι, ούτε τίποτα, και φέρει τα ψηλότερα κτίρια της χώρας (πύργος Αθηνών, πύργος Απελοκήπων, ΓΑΔΑ), δεν έχει καμία σχέση με Μακρυγιάννη που είναι δίπλα στην Ακρόπολη και από ξεκάθαρη ανοησία δεν επέκτειναν ποτέ την ζώνη προστασία της.

Όπως και να χει το χωρικό εύρος του σκεπτικού της απόφασης είναι τεράστιο και θέτει σε αμφισβήτηση σχεδόν όλα τα μεγάλα κτίρια που χτίζονται ή χτίστηκαν την τελευταία 3ετία, στο Λεκανοπέδιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι, νομίζω παρασύρεστε στον παραλογισμό της Ελληνοφρένειας, ορμώμενοι από μια απαράδεκτη νομικίστικη απόφαση που δεν μπορεί να στηριχτεί, απ' όπου και αν την εξετάσεις. Απαράδεκτο και το status που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα να επιτρέπεται στην δικαιοσύνη να πολεοδομεί και να εκφέρει άποψη για πολεοδομικά θέματα, ενώ είναι άσχετη. Κατ' επέκταση να μπορούμε και εμείς οι μηχανικοί να νομοθετούμε. Οποιος έχει διαβάσει ΟΛΟΚΛΗΡΗ, την απόφαση τόσο του ΣΤΕ  όσο και του διοικητικού Εφετείου Αθηνών, θα καταλάβει ότι είναι για πέταμα ( Σε κάποιο σημείο λέει ότι η αύξηση ύψους των κτιρίων επιβαρύνει περιβαλλοντικά τους κάτω ορόφους. Προφανώς η αύξηση της κάλυψης επιβαρύνει το περιβάλλον και όχικυρίως η αύξηση του ύψους.) Γίνανε και οι δικαστές Μηχανικοί, απαράδεκτη κατάσταση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.