Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατανομή συμμετοχής στις γεν. δαπάνες και ανελκυστήρα


Mrm2

Recommended Posts

Καλημέρα σας. Είμαι ιδιοκτήτρια  διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας συγγενών, κατασκευασμένη το 1976. Τα 2 υπόγεια διαμερίσματα -αποθήκες που βλέπετε στον πίνακα, διαχωρίστηκαν σε 4, εκ των οποίων τα 2 πουλήθηκαν μεταγενέστερα (το ένα ως διαμέρισμα και το άλλο ως αποθήκη). Ειναι κλειστές ιδιόκτητες , με εξωτερική μεν είσοδο, αλλά  με κοινόχρηστες σκάλες πρόσβασης προς αυτά και κοινόχρηστη αυλή. Η κεντρική είσοδος της πολυκατοικίας, όπως και το ασανσέρ,  βρίσκονται στο υπόγειο, στα οποία έχει πρόσβαση μόνο το ένα διαμέρισμα - αποθήκη, διότι έχει 2η είσοδο και εντός της πολυκατοικίας.  Γνωρίζοντας οτι ο πίνακας αυτός ειναι άδικος και με λάθος μετρήσεις τμ και όγκων στα διαμερίσματα,  οι γονείς μας είχαν αποφασίσει  οι δαπάνες των 8 διαμερισμάτων να μοιράζονται ισόποσα , εξαιρώντας τα υπόγεια από τη συμμετοχή στις δαπάνες, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν στον πίνακα. Όταν όμως πήραμε την ιδιοκτησία εμείς ,τα παιδιά τους, άρχισαν οι ιδιοκτήτες  του ισογείου και του 1ου ορόφου να τα αλλάζουν  σε χιλιοστά, βάσει πίνακα.  Στην αρχή, τις δαπάνες ανελκυστήρα και μετέπειτα και τις γενικές δαπάνες,  χωρίς να προηγηθεί συνέλευση. Τώρα ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του Ι-1 διαμέρισμα και κάτοχος της αποθήκης με την είσοδο  εντός της πολυκατοικίας, πρόσθεσε και τις επισκευές της πολυκατοικίας,  βάσει χιλιοστών του πίνακα, πατώντας πάνω στην  ισχύ της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, η οποία φυσικά φτιάχτηκε βάσει του πίνακα αυτού.  Ο κανονισμός συμπεριλαμβάνεται μέσα στη σύσταση και το μόνο που λέει είναι να τηρούμε τη σύσταση. Οι  4 ιδιοκτήτες του ισογείου και του 1ου, ισχυρίζονται οτι ο πίνακας αυτός είναι πολύ σωστός και αρνούνται να κάνουν συνέλευση, παρά τις εκκλήσεις των 2 πάνω ορόφων. Επιμένουν οτι τα ποσοστά συμμετοχής στις δαπάνες βγαίνουν σύμφωνα με την αντικειμενική αξία του διαμερίσματος και όχι την κατασκευαστική και όταν τους δείχνουμε καταστατικά άλλων πολυκατοικιών, ισχυρίζονται οτι κάθε πολυκατοικία έχει διαφορετικούς τρόπους κατανομής.

Γνωρίζω την εγκυρότητα της σύστασης, γνωρίζω οτι η  τροποποίησή της γίνεται μόνο με ομοφωνία όλων των ιδιοκτητών, αλλά αυτή ειναι αδύνατη και απορριπτέα για ευνόητους λόγους.

 Το μόνο που θέλω είναι μια απόδειξη οτι  ο συγκεκριμένος πίνακας ειναι άδικος.

Σας παρακαλώ,   πείτε μου  πώς θα έπρεπε να κατανέμονται οι δαπάνες.  Τα εμβαδόν, οι όγκοι, οι αναλογίες, τα ποσοστά, οι επιφάνειες, είναι όλα ίδια για τα 3άρια και για τα 2άρια αντίστοιχα, εκτός από τις συμμετοχές στις δαπάνες. Σε όποιον μηχανικό, σε όποιο γραφείο κοινοχρήστων τον έχω δείξει μου έχουν πει οτι οι γενικές δαπάνες υπολογίζονται βάσει εμβαδόν και οι δαπάνες ανελκυστήρα με 10% προσαύξηση για κάθε όροφο .

Στον πίνακα, η συμμετοχή σε όλες τις  δαπάνες στα 3άρια ειναι:

   0 χιλ. στα 4 Υπόγεια διαμερίσματα -αποθήκες 27,5τμ. έκαστον

80 χιλ. στο Ι-1 των 66 τμ,

120 χιλ.  στο Α-1  των 66 τμ,

150 χιλ.  στο Β-1   των 66 τμ

200 χιλ. στο Γ=1   των 66 τμ.


Σας ευχαριστώ ειλικρινά εκ των προτέρων.

1940610371_(3).thumb.png.9d5910affdae1557b2111889ebf51c71.png

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Ψάχνετε ψύλο στα άχυρα. Άντε και αποδείξατε ότι ο πίνακας είναι "άδικος". Μετα τι ? 

Η ζωη είναι άδική. Εαν δεν συμφωνήσουν όλοι ο πίνακας δεν αλλάζει, ο θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω.

Οι γονείς αφού είδαν την "αδικία" γιατι δεν τροποποίησαν τότε τον πίνακα και μεινανε στο προφορικό ? Το ίδιο ακριβώς θα συνεβαινε εαν κάποιος πουλούσε και ερχόταν κάποιος "ξένος" στην πολυκατοικία. Λέτε να συμφωνούσε να πληρώνει με βάση μια προφορική συμφωνία των ιδιοκτητών?

Στην πράξη δεν υπάρχει μονοσήμαντος τρόπος να συνταχθεί ένας πίνακας δαπανών. Υπάρχουν διάφοροι εμπειρικοι και λογικοι κανόνες που δεν θα τους αναφέρω γιατι περισσότερο θα περιπλέξουν την κατάσταση. Ο μηχανικός κάνει μια κατανομή και οι ιδιοκτήτες την αποδέχονται. Δεν υπάρχει "σωστό και λάθος", αν και μπορούν πάντα να βρεθούν επιχειρήματα προς μια πιο δικαιη κατανομή.

Συμπέρασμα : Μοναδική λύση η ομοφωνη αποδοχή ενος νέου πίνακα, σε διαφορετική περίπτωση απλά ατυχήσατε

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

On 18/11/2022 at 1:31 ΜΜ, Mrm2 said:

Σας παρακαλω,   πειτε μου  πως θα επρεπε να κατανεμονται οι δαπανες. 

Η σύσταση είναι, κατά βάσιν, συμβολαιογραφικό θέμα.
Το πρόβλημα που υπάρχει στον πίνακά σου είναι ότι η στήλη "δαπάνες κοινοχρήστων" είναι ίδια με τη στήλη "δαπάνες ανελκυστήρα".
Θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί οι τιμές της στήλης των ψήφων (140 για όλα τα μεγάλα διαμερίσματα και 110 για όλα τα μικρά).
Απευθύνσου στον συμβολαιογράφο και εξήγησέ του το προφανές (πιθανότατα εκ παραδρομής) λάθος, ώστε να σου υποδείξει τον τρόπο που θα διορθωθεί.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 18/11/2022 at 3:01 ΜΜ, cvlengnr said:

.............Εαν δεν συμφωνήσουν όλοι ο πίνακας δεν αλλάζει, ο θεός ο ίδιος να κατέβει κάτω.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.