Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ: Απόφαση για επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών μηχανικών & συλλογική σύμβαση εργασίας


Didonis

Recommended Posts

Συλλογική Σύμβαση στον Τεχνικό Κλάδο και επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς προκρίνει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με απόφαση που έλαβε κατά τη συνεδρίασή της το Σάββατο 19/11 στην Αθήνα. Για την υποστήριξη των παραπάνω η Αντιπροσωπεία αποφάσισε τη διενέργεια πανελλαδικής Έρευνας για τις μορφές και τους όρους απασχόλησης των μηχανικών, υπό την ευθύνη διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της απόφασης:

Απόφαση της ΑΝΤΠΙΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του Τ.Ε.Ε. κατά την τακτική συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2022 για το Θέμα 4 «Εργασιακά θέματα μηχανικών και αντικειμενικές αμοιβές. – Συνθήκες άσκησης επαγγέλματος (εργασιακό πλαίσιο για τη στήριξη και προστασία του έργου των διπλωματούχων μηχανικών)»

  • Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στηρίζει τα σωματεία εργαζομένων που εκπροσωπούν μισθωτούς μηχανικούς στη διεκδίκησή τους για διαπραγμάτευση υπογραφής κλαδικών ΣΣΕ που να καλύπτουν το σύνολο των μισθωτών μηχανικών ανεξάρτητα με τον τρόπο πληρωμής. Καλεί τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου να προσέλθουν στην διαπραγμάτευση αυτή στην οποία καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.
  • Παράλληλα στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.
  • Θεωρεί επίσης αναγκαίο για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, σε σχέση με τις καταργηθείσες το 2011, ώστε να ενσωματωθούν και να εξομαλυνθούν για τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους οι τρομακτικές αυξήσεις στο κόστος ζωής αλλά και στο κόστος συντήρησης των γραφείων τους και των επιχειρήσεών τους.
  • Ζητά επίσης την μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους.

Αποφασίζει:

Τη μετατροπή του ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μηχανικών και το οποίο αρχικά θεσπίστηκε με αφορμή την έλευση της πανδημίας, σε παρατηρητήριο για την καταγραφή – μελέτη των εξελίξεων που αφορούν την κατάσταση σε σχέση με το εισόδημα και τους όρους απασχόλησης των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, των εξελίξεων σε σχέση με την εργασιακή, μισθολογική και εισοδηματική κατάσταση. Αποφασίζουμε την δέσμευση ικανού ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας του ΤΕΕ (τμήμα Εργασιακών Δικαιωμάτων Μηχανικών της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Δραστηριότητας) στην εξυπηρέτηση υλοποίησης δράσεων που θα συμβάλλουν στους ανωτέρω στόχους.

Ορίζει:

  • Διαπαραταξιακή επιτροπή της Αντιπροσωπείας που το άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με την υπηρεσία του ΤΕΕ θα αναλάβουν την εκπόνηση πανελλαδικής έρευνας, που θα επιχειρήσει να καταγράψει την εργασιακή, μισθολογική και εισοδηματική κατάσταση των συναδέλφων καθώς και μια σειρά από ευρήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα στους χώρους εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των παραπάνω ενεργειών έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης και ελέγχου την επόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας.


View full είδηση

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, AntonisHLMHX said:

...σε προεκλογική περίοδο, ...

Εκλογές αυτή την βδομάδα έχουμε στον σύλλογο αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ),....

Έχουμε και στο ΤΕΕ σύντομα??

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Didonis said:

................... και επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς.......

 

"Χαιρέτα μου τον πλάτανο" ή αλλιώς "σφύρα μου κλέφτικα"!!!

 

Link to comment
Share on other sites

"...για την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών..."

όπου δημόσιο συμφέρον, εννοείται το (οικονομικό) συμφέρον του τεε

για μιαν ακόμη φορά ΓΕΛΟΙΟΙ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι ελάχιστες αμοιβές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με κόστη ζωής ή συντήρησης γραφείων (ούτε με κοινωνικο-εργατικούς ιδεολογικούς μανδύες).
Αντιπροσώπευαν το γεγονός ότι η δουλειά του μηχανικού πρέπει να έχει ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με παράλληλη καταβαράθρωση των συντάξεων, έγινε για το "καλό" (του εισοδήματός) μας;
Το θέμα δεν είναι μόνο να μειωθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, αλλά να μην αποψιλωθούν περαιτέρω οι αποδοχές οποιασδήποτε μορφής με πρόσχημα τη μείωση των εισφορών.

Edited by Προφέσορας
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω είναι απαραίτητο μέτρο και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με υποχρεωτική πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ήδη το 2018 πάνω από το 80% των μηχανικών δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές εισφορές (https://www.in.gr/2018/02/01/economy/thilia-stoys-mixanikoys-oi-asfalistikes-eisfores/).  Μετά από 2 χρόνια lock down και με την αύξηση φέτος "λόγω Ουκρανίας", σίγουρα θα είναι περισσότεροι.

Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι που δεν έχουν τίποτα στο όνομά τους, απλά δεν πληρώνουν ασφαλιστικές ειφορές και δεν έχουν και ανάγκη να κόβουν αποδείξεις καθώς δεν έχουν τεκμήρια.

Έτσι μπορούν να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προσφέροντας στους πελάτες χαμηλότερες τιμές από κάποιον που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και πρέπει να πληρώνει και τους φόρους που αντιστοιχούν στα τεκμήρια.

Αυτό οδηγεί σε ένα ντόμινο που καταλήγει σε παράλογα χαμηλές τιμές στην πιάτσα.

Αν θεσπιστούν ξανά οι νόμιμες αμοιβές με υποχρεωτική πληρωμή μέσω τράπεζας (κατάθεση, ebanking, κάρτα) θα παίζεται το παιχνίδι στην ποιότητα.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, sdim said:

....

Αν θεσπιστούν ξανά οι νόμιμες αμοιβές με υποχρεωτική πληρωμή μέσω τράπεζας (κατάθεση, ebanking, κάρτα) θα παίζεται το παιχνίδι στην ποιότητα.

Κι αυτό μπορεί να καταστρατηγηθεί...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.