Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πατάρι & σοφίτα μαζί στο ίδιο επίπεδο της ίδιας υποκείμενης ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,


Θα ήθελα την γνώμη σας για ένα κτίριο κατοικιών που σχεδιάζω.


Στο άρθρο 2 παρ 28 του ΝΟΚ αναγράφει ότι "το πατάρι δύναται να είναι συνεπίπεδο με σοφίτα του κτιρίου". Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα μπορούσαν να είναι παραρτήματα της ιδίας υποκείμενης ιδιοκτησίας και πώς θα μπορούσαν να γίνουν οι υπολογισμοί. Χάριν ευκολίας το σκέφτομαι ως εξής:
Υποκείμενη ιδιοκτησία 100μ2 (εντός Σ.Δ.) οριοθετημένη σε δύο ίδια τμήματα των 50μ2. Από το ένα υπολογίζουμε την σοφίτα (50 Χ 1/2 = 25μ2) και από το άλλο το πατάρι (50 Χ 70% = 35μ2). Η σοφίτα είναι κάτω από κεκλιμένη στέγη, το δε πατάρι από πλάκα εντός του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους. Θα είναι προσβάσιμα και τα δύο παραρτήματα από μια εσωτερική κλίμακα ανόδου (ας πούμε από το πατάρι, εντός των 35μ2) και από το κεντρικό κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας.

Είναι σωστός ο συλλογισμός μου;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

 

Link to comment
Share on other sites

κοίτα, αυτό που βλέπω μελανό σημείο ως τώρα στα γραφόμενα σου είναι ότι ενώ αρχικά μιλάς για 2 ιδιοκτησίες εμβαδού περίπου 50τμ η κάθε μια στον τελευταίο όροφο. Μετά λες "θα είναι και τα δύο προσβάσιμα από μια σκάλα ανόδου, στο πατάρι..." Καταρχήν όταν αρχίζεις να περιγράφεις μια σκάλα "που ανεβαίνει" αρχίζεις από το ... αρχίζει απο τον Δ' πχ όροφο, προς το πατάρι ... και μετά για την σοφίτα, θέλει άλλη..
Το καθένα δηλαδή θέλει την δικιά του σκάλα, που να αρχίζει από τον όροφο που βρίσκονται τα 50 αυτά τμ'  Και να καταλήγει του ενός στο πατάρι και του άλλου, στην σοφίτα.  

Link to comment
Share on other sites

Μιλάω για μια ιδιοκτησία των 100μ2 που για τον υπολογισμό των παραρτημάτων το χωρίζω στα 2. Δεσμεύω δηλαδή τα 50μ2 για τον υπολογισμό του παταριού και τα άλλα 50 για τον υπολογισμό της σοφίτας. Στην ουσία μιλάμε για μια ενιαία ιδιοκτησία 100μ2 + 35μ2 + 25μ2 = 160μ2. Γι’ αυτό και η μια σκάλα ανόδου
Link to comment
Share on other sites

No PRoblem!!! Το ξανασκέφτηκα και δεν έχω μπροστά μου νομοθεσία να το δω, πάντα υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να πέσεις σε κάποιον μυστήριο Υπάλληλο ΥΔΟΜ να σου λέει άλλα, πχ "δεν μπορεί να γίνει μόνο με μια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ σκάλα." Ομως... Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην γίνεται!! Στην πρώτη σου δημοσίευση στο παρόν θέμα, που δημοσιεύεις απόσπασμα νόμου ότι "πατάρι και σοφίτα μπορούν να είναι συνεπίπεδα" βλέπω την λύση, και ναι θα ήταν παράλογο, αφού θα είναι συνεπίπεδα, θα βρίσκονται πάνω από την ίδια ιδιοκτησία, , θα ήταν παράλογο να έχεις δύο σκάλες για αυτά!! 
Λύσε μου μια απορία, γιατί να κάνεις σοφίτα 25τμ και πατάρι 35τμ και δεν κάνεις πιο μεγάλο πατάρι να αυξήσεις την δόμηση του διαμερίσματος του τελευταίου ορόφου ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Τα πατάρια τα έχω εξαντήσει στα υπόλοιπα διαμερίσματα - μεζονέτες. Υπάρχει απαίτηση για περισσότερα μ2 στο project, και δεν θέλουμε να πάμε σε ενεργαιακή κλάση Α+.. Είδα και τον όγκο βέβαια γιατί βγαίνει πολύ οριακά!

 

Link to comment
Share on other sites

δεν το καταλαβαίνω καλά αυτό που λες, πχ ότι έχεις τρεις ιδιοκτησίες, 100τμ την κάθεμια στον τελευταίο όροφο, νομίζω ότι σαν πατάρι δικαιούσαι 3 χ 70 άρα πως μπορείς να εξαντλήσεις τα πατάρια στις υπόλοιπες ιδιοκτησίες, όταν δικαιούται το κτίριο σου να κάνει - αν θυμάμαι καλά τώρα το νόμο - το 70% σε κάθεμια που κάνεις στον όροφο.?

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για πολυκατοικία. Υπάρχουν δύο διαμερίσματα σε κάθε όροφο. Έχω πατάρια σε 2 ορόφους, κι έχω κάνει 4 μεζονέτες εξαντλώντας το 25% του Σ.Δ.. Φυσικά σε κάθε υποκείμενη μετράει το 70%

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.