Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιτρεπόμενες κατασκευές στην πρασιά (προκήπιο)


md

Recommended Posts

On 12/2/2022 at 6:06 ΜΜ, Arche said:

Διευκρινίζεις το σε όλο το πλάτος της, αλλά δεν διευκρινίζεις σε πόσο μήκος της.
Το θεωρώ αρκετά απίθανο καθώς στην πρασιά ανάλογα το εμβαδόν της θα πρέπει να φυτεύονται και κάποια δέντρα οπότε γρήγορα σου λέω σχεδόν σίγουρα, το αποκλείω. 

Μήκος πλευράς ακινήτου 25,00 μ, μήκος αυθαίρετου στεγάστρου 4,85 μ, μήκος παρακείμενης όψης κτηρίου (η όψη που εφάπτεται εν μέρει με την αυθαίρετη κατασκευή): 9,90 μ. Γιατί ρωτάτε όμως; τι είδους έλεγχο/ περιορισμό είχατε στο μυαλό;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Ερώτηση σχετικά με το τι θεωρείται πρασιά (ή προκήπιο). Βάσει άρθρου 2 του ΝΟΚ "είναι το τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου, που βρίσκεται μεταξύ της ρυμοτομικής και οικοδομικής γραμμής, όπως αυτές ορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο."

Από αυτό καταλαβαίνω ότι σε οικισμούς χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο δεν υπάρχει ο όρος πρασιά παρα μόνο η απόσταση Δ από το όριο του οικοπέδου. Ισχυεί αυτό ή κάνω κάποιο λάθος? 

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

@χαιδω
Ναι. Το επιτρεπόμενο πλάτος καθορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 του ΝΟΚ.

@Giallou
Δεν κάνεις λάθος, αυτό ισχύει.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, Equalizer said:

@χαιδω
Ναι. Το επιτρεπόμενο πλάτος καθορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 16 του ΝΟΚ.

@Giallou
Δεν κάνεις λάθος, αυτό ισχύει.

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 1/3/2022 at 1:28 ΜΜ, χαιδω said:

εντός πρασιάς επιτρέπεται εξώστης;

@χαιδω επιτρέπεται εξώστης ο οποίος εισέρχεται εντός της πρασιάς για μήκος ίσο με το 1/10 του δρόμου

άρθρο 16 του ΝΟΚ, παρ. 3

3. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους 1/10.Π (από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου) και όχι περισσότερο των δύο (2,00) μ. από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου, όταν αυτή ταυτίζεται με τη ρυμοτομική γραμμή και κατασκευάζονται σε ύψος τουλάχιστον τριών (3,00) μέτρων από τη στάθμη του πεζοδρομίου. Οι ανοικτοί εξώστες μπορούν να προεξέχουν της οικοδομικής γραμμής έως πλάτους δύο (2,00) μ. από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου, όταν η οικοδομική γραμμή δεν ταυτίζεται με την ρυμοτομική γραμμή και βρίσκονται εντός της ρυμοτομικής γραμμής. Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν είναι μικρότερη από 1,00 μ.. Οι εξώστες, αρχιτεκτονικά και λοιπά δομικά στοιχεία της παρ.1, αν εξέχουν της ρυμοτομικής γραμμής, απέχουν τουλάχιστον 0,50 μ. από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου και προς την πλευρά της ρυμοτομικής γραμμής σε οριζόντια προβολή.

Edited by desptsouk
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Γνωρίζει κανείς τη διαδικασία για ανοιχτές θέσεις στάθμευσης σε πρασιά οικοδομής με Ο.Α. του 1975; Το άνοιγμα για την πρασιά (απόσταση απο πλάγιο όριο) είναι 2,50μ. πλάτος περίπου.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα, έχω υφιστάμενο κτίριο με ο.α. και υπαγωγή στον νομο 4495/17, κατά τον οποίο τακτοποιήθηκε υπέρβαση δόμησης μια αποθήκης με καυστήρα στο δώμα του ισόγειου κτιρίου κατηγ 5 και υπέρβαση δόμησης κ.χ. στο κτίριο της ο.α κατηγ.2. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το κτίριο τοποθετήθηκε εξ αρχής κατά 50εκ. περίπου εντός προκηπίου σε όλη την έκταση της μιας όψης. Έχω κάνει Η.Τ. για να προχωρήσουν σε σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών οι τρείς συνιδιοκτήτες των αντίστοιχων διαμερισμάτων του ισογείου και σε σύσταση καθέτου για να καθοριστεί το υπόλοιπο δικαίωμα δόμησης στην στήλη πάνω από τα διαμερίσματά τους και στον ακάλυπτο. Οι δύο εξ αυτών θέλουν να προχωρήσουν σε κατασκευή στέγης πάνω από τα διαμερίσματά τους για λόγους προστασίας. Το ερώτημα είναι  κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, πόσο με περιορίζει η έκταση του κτιρίου στο προκήπιο, μπορεί η στέγη να επεκταθεί πάνω σ ‘αυτό το τμήμα και να καλύπτει και τους εξώστες εντός προκηπίου; Εύχομαι να έγινα κατανοητή, ευχαριστώ.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.