Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιτρεπόμενες κατασκευές στην πρασιά (προκήπιο)


md

Recommended Posts

Τίθεται ένα θέμα μεταξύ στέγαστρου και σκίαστρου. Το σκίαστρο δεν φαινεται να έχει περιορισμούς στον ΝΟΚ αλλά δεν ορίζεται επίσημα σε μια πρόχειρη ματιά που έριξα.

Για στέγαστρο σε πρασιά, ισχύει το 1,5Π (από Ο.Γ. σε Ο.Γ.) αλλά ο ΝΟΚ λέει "...με μέγιστο 2,00μ όταν συμπίπτει η ΟΓ με την Ρ.Γ." αφήνοντας ξεκρέμαστο το τι ισχύει οταν δεν συμπίπτουν (δηλ. όταν έχουμε πρασιά).
Εκτιμώ ότι είναι αντιγραφή του ΓΟΚ οπότε και για στέγαστρα ισχύει 1,5Π με μέγιστο 2,00μ

Καταλήγω στο να μην γίνει στέγαστρο (με στηριξη σαν πρόβολο) αλλά αντ'αυτού να κάνω πέργκολα (ξέρεις, αυτες τις μεταλλικές που μπαινοβγαίνουν, πηγαινοέρχονται, ανεβοκατεβαίνουν κατά το ... δοκούν) ώστε να μπορώ να πιάσω νόμιμα ΟΛΟ το πλάτος της πρασίας (4μ). Πως σου ακούγεται;

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

να κατασκευάσεις τα 2.0μ ως στέγαστρο (κατά το άρθρο 17 του ΝΟΚ-

μην ξεχνάς ότι η πρασιά θεωρείται και αντιμετωπίζεται κατά ΝΟΚ ως υποχρεωτικός ακάλυπτος)

και το υπόλοιπο ως πέργκολα (φυσικά όλα αυτά αν επιτρέπονται από το ποσοστό φύτευσης που πρέπει να το ελέγξεις ) 

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλή ιδέα αλλά δεν είμαι σίγουρος οτι πρέπει να ελεγχθεί το ποσοστό φύτευσης στην περίπτωση μου. Η οικοδομή έγινε με οικοδομική άδεια του 2005, βάσει ΓΟΚ 2000.

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

.....

Τι ισχυει με τα Καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος που ενδιαφερομαι εγω; Εξαιρουνται και αυτα; Χρειαζεται οικοδομικη αδεια; Πρεπει να απευθυνθω σε συναδελφο πολιτικό ή απλα γνωστοποιηση;

ανάλογα την Οικ. άδεια που έχει και την διαμόρφωση του χώρου παίζει και μικρής κλίμακας και 48ωρης....

 

(ανά περίπτωση το τσεκάρισμα για σιγουριά αφού είναι και νέο φρούτο ακόμα ο νέος ορισμός και κάποιες ειδικές καταστάσεις με πιστοποίησεις πέργολας ή μη)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mπαζωμενος εξωστης κατα προεκταση του κτιριου ο οποιος στεγαζεται απο   προβολο σε συνεχεια της ταρατσας ,  αλλιως ανοιχτος  κ απο τις 3 πλευρες  θεωρειται  κατα ΝΟΚ (υποχρεωτικα)ΗΧ  ?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Είμαι νέα μηχανικός και θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω μια νέα άδεια για κατασκευή γηπέδων τένις με εγκαταστάσεις κτλ. Για να έχουν τα γήπεδα σωστό προσανατολισμό βορρά-νότου όπως απαιτείται, μέρος των γηπέδων είναι μέσα στην πρασιά. Επίσης, θα ήταν βολικό αν έμπαιναν και κάποιες θέσης στάθμευσης στην πρασιά. Να σημειωθεί ότι το οικόπεδο είναι αρκετά μεγάλο και καλύπτεται πλήρως και με το παραπάνω ο υποχρεωτικός χώρος πρασίνου.

 

Μήπως ξέρει κανείς τι γίνεται σε αυτές τι περιπτώσεις; Το γήπεδο και οι θέσεις στάθμευσης δεν είναι κτίριο αρα μήπως θα μπορούσε να μπει στην πρασιά;

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

συνάδελφοι καλησπέρα!

είμαι νεα μηχανικός και μου ετύχε μια ανακαίνιση σε ένα μπαρ όπου ο ιδιοκτήτης θέλει να διαχωριστεί απο τα διπλανά του μαγαζιά με νόμιμο τρόπο. τι επιτρέπεται σε αυτή την περίπτωση? καφασωτό μπορεί να βάλει? με πέργκολα μπορεί να το κλείσει?

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα σας, σας παρακολουθώ αρκετό καιρό και πολλές φορές έχω αντρέξει στο φόρουμ για βοήθεια, αλλά πρώτη φορά γράφω ζητώντας τη βοήθειας σας. Πελάτης μας έχει βγάλει άδεια το 2011 για μονοκατοικία στην Ορεστιάδα. Στον τελικό έλεγχο του ελεγκτή δόμησης (οι εργασίες άρχισαν το Μάρτιο του 2012) το πόρισμα βγήκε αρνητικό για κάποιες αναντιστοιχίες των σχεδίων με τα πραγματοποιούμενα και τώρα προχωράμε σε αναθεώρηση αδείας. Στεκόμαστε σε δύο σημεία κυρίως. Πρώτον σε ισόγειο εξώστη (απέχει περίου 50εκ από το έδαφος) ο οποίος είναι νόμιμος μέσα στην πρασιά (60εκ εντός πρασιάς ), έχει γίνει από πάνω πλάκα (μαρκίζα) και ενώ στα σχέδια καθ' υπόδειξη της πολεοδομίας δείξαμε ξύλινη κεραμοσκεπή έως την οικοδομική γραμμή ο ιδιοκτήτης την έκανε μέχρι το τέλος της μαρκίζας (όπως ήθελε αρχικά), οπότε η στέγη μπαίνει 60εκ μέσα στην πρασία (3,00μ) Οι γνώμες διχάζονται σχετικά, με μερικούς συναδέλφους να υποστηρίζουν ότι επιτρέπεται εφόσον δεν είναι φέρουσα κατασκευή, αλλά επικάλυψη πλάκας (αν και η πολεοδομία προφορικά το απορρίπτει δια της ατόπου απαγωγής εφόσον δεν περιλαμβάνεται στις κατασκευές που επιτρέπονται ξεξάθαρα άρα απαγορεύεται) Με την ΠΕΧΩ στην Κομοτηνή που μίλησα μου είπαν ότι είναι θέμα ερμηνείας διατάξεων και μου πρότειναν να βρω κάποια διάταξη που να αφήνει κάποιο "παράθυρο" να βασιστώ. Επειδή δε βρίσκω κάτι απευθύνομαι σε εσάς μήπως σε κάποιον έχει τύχει κάτι σχετικό και μπορέσουμε να γλυτώσουμε το ξήλωμα της στέγης. 

Επιπλέον κάνοντας κατάχρηση της στήλης, αλλά στο ίδιο πνεύμα θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο. Ο ιδιοκτήτης έχει κάνει υπόγειο (φαίνεται στην ΟΑ), αλλά το μισό το έκανε ψηλότερα από το επιτρεπόμενο και τώρα πρέπει να μπαζώσει γύρω στα 70εκ ώστε να μη μετρήσει στη δόμηση. Θέλοντας όμως να αποφύγουμε την κάλυψη των ανοιγμάτων με χώμα δείξαμε κουρακλέ στα πατάθυρα του υπογείου, το οποίο επίσης το απέρριψε η πολεοδομία λόγω ότι δεν επιτρέπεται κουρακλέ σε ανοίγματα στο υπόγειο αφού είναι βοηθητικοί χώροι (ας μην τα δείξει στα σχέδια και ας τα κλείσει με γυψοσανίδα μου είπε η υπάλληλος) Αυτός όμως έχει βάλει τα κουφώματα οπότε και να τα κλείσει με γυψοσανίδα απέξω θα φαίνονται από μέσα και αμφιβάλλω αν θα το δεχτεί αυτό ο ελεγκτής δόμησης, Έχετε να προτείνετε κάτι σχετικά? Συγνώμη για το μεγάλο ποστ κι ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Πρόκειται να βγει άδεια για διώροφη κατοικία. Σκάλα μέσα στην πρασιά επιτρέπεται; και αν μετράει στη δόμηση;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.