Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιτρεπόμενες κατασκευές στην πρασιά (προκήπιο)


md

Recommended Posts

δες και αυτό έγγραφο με αναφορά στον ΓΟΚ 85, όπου λογικά και στο ΝΟΚ θα πρέπει να ισχύει κάτι αντίστοιχο, αφού η πρασιά είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος.

Εγγρ-29527/91. 
GARAGE στα προκήπια
(γκαράζ, πάρκινγκ)
 
Επί του ερωτήματος που διατυπώνετε στο έγγραφο σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ.2α του Αρθ-1 του ΠΔ/3-8-87 η απαγόρευση δημιουργίας υπαίθριων χώρων στάθμευσης στα προκήπια αφορά τις περιπτώσεις που όλο το οικόπεδο είναι ακάλυπτο και διατίθεται αποκλειστικά για την στάθμευση αυτοκινήτων. 
'Οταν όμως στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα, τότε δίνεται η δυνατότητα για την δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο του με την δέσμευση ότι η μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια από τον υπόψη υπαίθριο χώρο και το κτίσμα να μην ξεπερνά την επιτρεπόμενη στην περιοχή κάλυψη αυξημένη κατά 10% (Αρθ-1 παρ.2β του ΠΔ/3-8-87). 
Κατόπιν αυτού και επειδή από το Αρθ-8 παρ.2 του ΓΟΚ/85 ως υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου θεωρείται και η επιφάνεια του προκηπίου, μπορεί κατά την εφαρμογή της παρ.2β του Αρθ-1 του ΠΔ/3-8-87 να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω επιφάνεια για την υπαίθρια στάθμευση αυτοκινήτων. 
Στην περίπτωση αυτή εφιστούμε την προσοχή σας για τον έλεγχο της καλυπτόμενης από το κτίριο και τον χώρο στάθμευσης επιφάνειας, για την δέσμευση του υπόψη χώρου στάθμευσης με συμβολαιογραφική δήλωση κατά τον Ν-1221/81 και τέλος για την εφαρμογή του Αρθ-23 του κτιριοδομικού κανονισμού όσον αφορά την φύτευση των 2/3 του απομένοντος ακάλυπτου χώρου. 
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΝΟΚ
άρθρο 17 παρ. 2
Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπομένης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου)
Edited by Pavlos33
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 

ΝΟΚ 
 
ΑΡΘΡΟΝ-17 
Κατασκευές και φυτεύσεις στους
ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις

(...)

β) Υπαίθριες σκάλες όταν τηρούνται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις ότι εξυπηρετούν όροφο που η στάθμη του δαπέδου του δεν υπέρκειται από την οριστική (φυσική ή τεχνητή) στάθμη του εδάφους περισσότερο από 1,80 μ. και δεν προεξέχουν από την οικοδομική γραμμή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλάτους του προκηπίου

 

Συνάδελφοι θέλω να κατασκευάσω ράμπα υπογείου σε νέα οικοδομή. Το οικόπεδο έχει πρασιά 4 μ. Η ράμπα δεν μπορεί να ξεκινάει από την αρχή του οικοπέδου σταδιακά? Από την παράθεση του συναδέλφου Pavlou συμπεραίνω ότι μόλις το ένα μέτρο της πρασιάς (1/4) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό σε μικρά οικόπεδα δημιουργεί προβλήματα προσβασιμότητας γιατί θα χρειαζόμαστε 7μέτρα για 1.8 μέτρα βύθισης(με δεδομένο ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη κλίση είναι ίση με 25%). Δεν είναι παράλογο?

Edited by Megapad
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι ζητώ μια βοήθεια: Τοίχος αντιστήριξης για την διαμόρφωση του εδάφους μπορεί να κατασκευαστεί εντός του προκηπίου, και εως ποιού ύψους;

Edited by soullis
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα,

σύμφωνα με τον ΝΟΚ αρθ.11 στον σ.δ. δεν προσμετράται:

 κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κ.λπ..

και σύμφωνα με το αρθ. 12 παρ. 4 Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο:

γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ΄, ιγ΄, ιθ΄, κ΄, κα΄, κβ΄, κε΄, κστ΄, κη΄, της παραγράφου 6 του άρθρου 11

 

Πέτρινη λοιπόν κατοικία με βάση και τα παραπάνω δεν προσμετραται σ.δ. σ.κ., αλλά μπορεί να έχει τον πέτρινο τοίχο της μία πλευράς του κτιρίου μέσα στην πλάγια απόσταση; χωρίς καθόλου από το εσωτερικό φυσικά να περνάει την γραμμή.

σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποιος να με παραπέμψει στο γιατί ναι μπορεί να κτιστεί ή στο γιατί όχι δεν μπορεί;

επίσης, αντίστοιχα ισχύει και για το ιθ, για θερμομόνωση άνω των 6εκ;

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by archAD
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα.

Στον ακάλυπτο μπορεί να τοποθετηθεί μηχανοστάσιο εξοπλισμού επεξεργασίας λυμάτων (π.χ. αντλίες, πίνακας κλπ)??

Το άρθρο 17 του ΝΟΚ προβλέπει:

 "6. Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους των ακάλυπτων χώρων του οικοπέδου ή γηπέδου, επιτρέπονται:

α) Η κατασκευή [...] μηχανοστασίων-υδροστασίων για επεξεργασία νερού, [..] τεχνικών συστημάτων επεξεργασίας λυμάτων [...], σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις."

Πρακτικά ένας βιολογικός κατασκευάζεται κάτω από το έδαφος στον ακάλυπτο, και ο εξοπλισμός τοποθετείται σε μικρό χαμηλό στέγαστρο δίπλα και πάνω από το έδαφος. Ο ΝΟΚ προτείνει υπογειοποίηση του εξοπλισμού...

Έχει κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίσει πολεοδομικά τέτοιο ζήτημα - υπάρχει κάποια άλλη ειδική διάταξη για έργα περιβάλλοντος?

Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Σε ισόγειο κατάστημα στην πρασιά (μεταξύ Ο.Γ. και Ρ.Γ) πλάτους 4,00 μ. θα κατασκευαστεί μεταλλική πέργκολα(σύμφωνα με ορισμό ΝΟΚ ύψος 3,00 μ. κλπ). Στο δάπεδο εντός πρασιάς προτίθεται να κατασκευαστεί ξύλινο υπερυψωμένο πάτωμα λόγω μεγάλη κλίσης πλακόστρωτου εδάφους. 

Μπορεί να ενταχθεί σε κάποιες από τις κατασκευές που επιτρέπονται εντός πρασιας?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα, χρειάζομαι τη βοήθεια σας. Σε άδεια ανέγερσης οικοδομής προέκυψαν τα ακόλουθα θέματα με τη στάθμευση: το κυριότερο θέμα ήταν πως είχα τοποθετήσει δυο θέσεις στην πρασιά (τηρώντας βέβαια τα ανοίγματα των εισόδων στο 50% της συνολικής διάστασης του προσώπου) τις οποίες τις «έκοψαν» βασισμένοι στο Άρθρο 17 του ΝΟΚ. Το 2ο θέμα που προέκυψε ήταν οι εσωτερικές ακτίνες στροφής, η διαφορά μας ήταν το σημείο από το οποίο σχεδιάζουμε τους καμπύλους διαδρόμους. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε στα εξής: 
1. Υπάρχει κάποια διάταξη, εγκύκλιος ή ερωταπαντησεις του ΤΕΕ μεταγενέστερα του ΝΟΚ στα οποία να μπορώ να βασιστώ για να τοποθετήσω θέσεις στην πρασιά (ή έστω και τη μια εκ των δυο);
2. Υπάρχουν σχέδια τεχνικών οδηγιών είτε Νόμων είτε επιστημονικών εγχειριδίων στα οποία να μπορώ να βρω τον τρόπο σχεδιασμού των καμπύλων διαδρομών και τις εσωτερικές ακτίνες στροφής;
Σας ευχαριστώ πολύ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.