Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορία περί υποστυλωμάτων


 
cibt

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχουμε έναν χώρο εξ. διαστάσεων 14×5 (m) με 30εκ το πλάτος των δοκαριων. Μπορει κάποιος να μου εξηγήσει ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενος υποστυλώματος και ενός τοιχειου υποστύλωμα ; 

Δηλαδή μπορω να βάλω περιμετρικά 4 τοιχεια 30×150 είτε απλά υποστυλώματα 30×40 ;

Ρωτάω επειδή μας έχουν αναθέσει την κατασκευή ξυλοτύπων ενός κτιρίου (έχω βάλει 4 κολώνες 30×40 περιμετρικά και άλλες 2 στο κέντρο που ενώνονται με ένα δοκάρι) και έχω μπερδευτεί σχετικά με το αν πρέπει να βάλω υποστύλωμα ή τοιχειο (με οπλισμό φυσικά).

Ευχαριστώ και συγγνώμη αν σας μπέρδεψα.

Edited by cibt
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδια συγνώμη τι σας μαθαίνουν εκει περα ?

Πραγματικά είμαι περίεργος σε ποιο μάθημα είναι αυτό το θέμα ?

Δεν σας έχουν εξηγήσει τί είναι τοιχειο ? τί υποστύλωμα ? πως λειτουργεί το καθε ένα ? και γιατί τα βάζουμε ?

Άντε πάρτε μια άσκηση και βάλτε ότι σας φωτίσει ο θεος ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να είναι σε τμήμα αρχιτεκτονικής ο συνάδελφος.

Μην χρησιμοποιείς τοιχία αν δεν ξέρεις την λειτουργία τους. Το ερώτημά σου είναι αρκετά γενικό, οπότε μια απάντηση του τύπου ''τα τοιχία είναι στοιχεία μεγάλης δυσκαμψίας για κάμψη εντός του επιπέδου τους'' είναι οκ.

Χρησιμοποίησε υποστυλώματα 0,40 x 0,40 m, με μέγιστο καθαρό μήκος (άνοιγμα) δοκού 5 m.

(θα δημιουργηθεί κι ένα ''δοντάκι'' στο κόμβο υποστυλωμάτος - δοκού...για να θυμάσαι τι έκανες, όταν με το καλό πάρεις πτυχίο 😊😊. Κάντα 30αρια αν έχεις ισόγειο)

Link to comment
Share on other sites

Πολιτικός μηχανικός σπουδάζω στο εμπ, 1ο εξάμηνο. 

Το σπίτι είναι 2οροφο με υπόγειο, απλώς ρώτησα επειδή άλλοι φοιτητές βάλανε περιμετρικά, τοιχεια, άλλοι τετραγωνικά 30×30, άλλοι 30×40 παντού κλπ...και υπήρξε σύγχυση.

Τώρα εδειξα τον ξυλοτυπο μου σε καθηγητή δομοστατικο (είχα βάλει 30×40, 2 παράλληλα κάθετα και 2 οριζόντια για καλύτερη στήριξη) και μου πε να τα βάλω όλα οριζόντια και θα ναι οκ...τι να πω, τελικά μάλλον θα κάνω αυτό που μου είπατε για να μαι ενταξει 

Edited by cibt
Link to comment
Share on other sites

Ok, κάνε αυτό που σου είπα είναι καλός μπούσουλας για αρχή. Αργότερα θα τοποθετείς ΜΟΝΟ ότι προκύπτει από τους υπολογισμούς σου. 

Ένας φορέας μπορεί να μορφωθεί με διαφορετική διάταξη των κατακόρυφων στοιχείων (υποστυλωμάτων ή τοιχωμάτων), αρκεί να μπορεί να αντισταθεί στα φορτία σχεδιασμού που θα παραλάβει.

Είσαι στην αρχή ακόμα, οπότε δικαιολογείται που δεν μπορείς να αιτιολογήσεις για ποιο λόγο επέλεξες την μια ή την άλλη λύση (φαντάζομαι ούτε οι συμφοιτητές σου γνωρίζουν). Θα είχε ενδιαφέρον, αφού ετοιμάσεις τον κάνναβο με πλαίσια υποστυλωμάτων και δοκών (όπως είπαμε), να φτιάξεις και μια άλλη λύση με τοιχώματα 30 x 150 ή και υποστυλώματα, δοκούς max άνοιγμα 5m, με μόνη προϋποθεση την ορθή τοποθέτηση των τοιχωμάτων στην κάτοψη. Γι' αυτό πρέπει να ψαχτείς λίγο αλλά θα πάρεις μια πρώτη γεύση των καλών και κακών πρακτικών σχεδίασης του φέροντος οργανισμού.

Καλή αρχή!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τα πράγματα από την εποχή μου (70s), ώστε οι πρωτοετείς να γνωρίζουν πώς πρέπει να διαμορφώνουν στατικό μοντέλο,  αλλά θεωρώ πως είναι μια γενική άσκηση, πάνω στην οποία θα γίνουν παρατηρήσεις από τους διδάσκοντες. 

Θα συνιστούσα στον ερωτώντα, αν θέλει να αποκτήσει επαφή με το αντικείμενο, να απασχοληθεί (εν είδει πρακτικής άσκησης) σε σοβαρό τεχνικό γραφείο. 

Αν μάλιστα έχει την τύχη και πέσει σε καλό "δάσκαλο", θα πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που, αναπόφευκτα, θα του προκύψουν από την (άκρως) θεωρητική κατάρτιση που του δίνει η σχολή του.

Εμείς πάντως, θα είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστεί

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.